Han er vokset op i en konservativ muslimsk familie – nu tager han det store opgør: Islam skal ikke være en del af Tyskland

Hamed Abdel-Samad er en af Tysklands hårdeste islmkritikere. I Hans seneste bog giver han en kontant vurdering af hvilke konsekvenser Muhammeds magt har på muslimer i det 21. århundrede.  Han skildrer profeten som en ambivalent personlighed, hvor de negativer sider opvejer de positive.

 

Journalist Peter Craven fra Deutsche Welle har interviewet Abdel-Samad, han fortæller blandt andet  om, hvorfor han ikke mener, at islam kan reformeres og hvorfor han mener at Angela Merkel tager fejl når hun siger, at islam er en del af Tyskland.

 

Du er vokset op i Egypten og din far var imam i en lille landsby tæt på hovedstaden Kairo. Vi du fortælle os om dine tidligste minder fra din opvækst som muslim?

 

Jeg voksede op i en konservativ muslimsk familie og jeg lærte koranen udenad fra jeg var 4 til 12 år gammel.

 

Når du siger konservativ, var der så noget som var forbudt for dig som barn?

 

Der var noget som var forbudt. Du skal forestille dig hvordan et barn kan lære koranen udenad i alderen 4-12 år, ved siden af skolen, det var 6 timer om dagen med recitationer. Så har man ikke en reel barndom.

 

Så det betød at du lærte at sætte pris på det smukke ved koranen?

 

Det gjorde det. Koranen har mange smukke sider, jeg kan rigtig godt lide sproget, det følelsesmæssige, det kraftfulde og de meget poetiske dele – det fortryder jeg ikke og i dag hjælper det mig med at have kritisk perspektiv.

 

Er du stadig muslim i dag?

 

Jeg definerer ikke mig selv gennem religion, i positiv eller negativ betydning. Jeg siger ikke at jeg er muslim eller forhenværende muslim. Jeg siger ikke at jeg er troende eller ikke-troende. Jeg er et menneske og jeg ønsker at det skal komme først. Jeg vil ønske at mennesker som beskæftiger sig med religion, vil sætte det i baggrunden og være menneske først.

 

Læs også
Video: Vera Lynn holdt modet oppe hos sodaterne under Anden Verdenskrig – hør hende synge: “We will meet again”

Du virker meget afslappet når du taler om din tro, det overrasker mig lidt, fordi jeg ved at der blev sendt en Fatwa ud som krævede dit liv og du har levet under politibeskyttelse, får du stadig politibeskyttelse?

 

Ja, jeg er nødt til at være afslappet ellers kan jeg ikke arbejde, tænke og skrive. Jeg ved at der er rigeligt med gale mennesker derude og som måske ønsker at se mig død, men jeg prøver at forestille mig, at verden er en rationel verden..

 

Men det er den ikke?

 

Nej, men hvis jeg tillader frygten at komme ind, så er jeg nød til at moderere hver sætning jeg skriver. Jeg lever for friheden og jeg forlod Egypten for at leve i frihed, jeg forlod Egypten for at få mulighed for at tale frit og jeg vil ikke have at disse middelalderlige kræfter skal jage mig i Europa med henblik på at gøre mig tavs. Jeg nægter denne logik, derfor forsøger jeg at handle ”naivt” og tænke på at alle er rationelle og jeg skriver mine bøger for rationelle mennesker.

 

Årsagen til, at de mennesker som muligvis jager dig er, at du har været en meget kontroversiel person med kontroversielle udtalelser om islam, du har skrevet bøger om islam, den seneste som nu er udkommet har titlen ”Sagen mod Muhammed”.

 

Ja, jeg har ledt efter en oversættelse af titlen, og jeg overvejede en titel som ”Retssagen mod Muhammed”, men du formulerer det mere venligt, så det kan jeg godt lide.

 

Læs også
Forbyd muslimske bønnekald ved lov

En anden bog før denne har titlen ”Islamisk fascisme”, det er meget følelsesladet, hvad er helt konkret dit problem med Muhammed, at han var en religiøs mand og en krigsherre?

 

Jeg har ikke et personligt problem med Muhammed, problemet med Muhammed er hans position i dag i det moderne liv i det 21. århundrede. Jeg kritiserer ikke kun det han gjorde dengang for 1400 år siden, men indflydelsen i dag på mange hundrede millioner af muslimer verden over.

 

Du har sagt, at Muhammed ikke på nogen måde kan være et moralsk eksempel i det 21. århundrede.

 

Det kan han ikke. En person som førte krig, som levede af at føre krig, under sit mål om at være profet. Muhammed havde ikke et arbejde fra den dag han påstod at han var profet. Hans penge kom fra krig, fra at sælge slaver..

 

Før det havde han været handelsmand?

 

Ja han var handelsmand indtil han blev profet, så blev det hans arbejde og han blev krigsherre hvor Muhammed og hans støtter levede af at føre krig. De levede af den skat, som han forlangte af de vantro. Han levede af at overfalde nomaderne og karavaner som bevægede sig mellem mekka og Syrien.

 

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

Jeg kan ikke anse en person som var gift med 9 koner på en gang som rollemodel. Jeg kan ikke have en rollemodel som henrettede hundredevis af krigsfanger samme dag som de overgav sig til ham. Jeg kan ikke have en rollemodel som giftede sig med en seksårig mens han selv var over 50 år.

 

Du mener at islam i det 21. århundrede har brug for at blive reformeret og moderniseret, vil det ske?

 

Jeg tror ikke, at islam kan reformere sig selv. Jeg tror ikke på, at islam har reformeringsevne i islam, jeg tror på at evnen til at tænke anderledes findes i muslimernes sind. Man kan ikke skrue på koranen indtil den passer til vores tid, men man kan overbevise folk om, at koranversene, de gode og de dårlige skal læses i deres kontekst i det 7. århundrede.

 

Imellem tiden skal vi glemme, at koranen er det sidste ord Gud har sendt til mennesker. Det er det der er det alvorlige med Koranen, ikke det der er skrevet, men selve dens indflydelse i dag, præcis som med Muhammed. Det handler ikke om hvad han sagde og gjorde dengang, men den magt han har som nutidig rollemodel.

 

Hvis vi kan sætte de to – Muhammed og Koranen – til side og begrave dem i den tidsalder de hører hjemme, så kan vi begynde at tale om tankereform, så kan vi fortolke versene på en ny moderne måde, så længe de er fra Gud .. Hvem er jeg? Hvem er du?

 

Det er det store spørgsmål for mange muslimer rundt om i verden, Muhammed ER rollemodel i det 21. århundrede også her i Tyskland. Angela Merkel sagde tidligere på året at ”Islam hører til i Tyskland”. Du svarede hende: ”Fru Merkel du tager fejl”. Det eneste Angela Merkel gjorde var at sige til muslimer i Tyskland, at de er en del af vores samfund og I er velkommen med jeres religion, hvad er der galt med det?

 

Læs også
To bøger, der giver indsigt i muslimsk værdier og dannelsesidealer

Det ville ikke have været forkert, hvis hun havde sagt, at muslimer er en del af Tyskland. Jeg er demokrat og jeg tror på religionsfrihed, men der er et problem hvis man sætter lighedstegn mellem muslimer og islam. Når Fru Merkel siger, at islam er en del af Tyskland så er det sharia, kan sharia være en del af Tyskland?

 

Sharia ER en del af islam. Muhammed er islam kerne, er Muhammed en del af Tyskland, efter alt det vi ved om ham, hans krige, hans forhold til kvinder og måden han behandlede ikke-troende?

 

Men alle disse religiøse ”krøblinge” forekommer også i andre religioner.

 

Ja, men hvor finder du et kristent land i dag, som bygger sine love på Biblen.

 

Jihad og sharia er en del af islam, glorificeringen af Mohammed er en del af islam og det prædikes i moskeerne i Tyskland. Det er ikke hjælpsomt at sige at islam er en del af Tyskland. Det er ikke en politikeropgave.

 

Men det er et andet billede.

 

Læs også
Islamisk skilsmisselov skaber ulykke i Danmark

Ja men det er ikke en politikeropgave at rehabilitere en religion eller splitte den op. Derimod at skabe jobs og uddannelse for muslimer i Tyskland. Lad være med at sige at islam er en del af Tyskland, det er der ingen som har noget ud af udover konservative muslimske organisationer som vil komme og sige okay så vil vi opkræve skatter, vi vil have indflydelse på de tyske medier og uddannelsessystemet, det betyder at man sælger den sekulære stat til de konservative.

 

Til sidst vil jeg gerne bede dig afslutte tre sætninger:

 

Hvis der er en ting jeg har lært i livet så er det – at værdsætte frihed.

 

Når jeg tænker på Egypten – har jeg et grædende og et leende øje.

 

Hvis jeg skulle møde Angela Merkel ville jeg sige – ”Fru Merkel du har taget fejl”.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…