Borgmestre går nu direkte ind og bestemmer over svinekød i daginstitutioner

Foto: Jesper Blæsild/Colourbox

Over hele landet har daginstitutioner valgt at servere en menu uden svinekød, af hensyn til de muslimske børn som ikke må spise gris.

 

En daginstitution som er konverteret 100 procent til halal-mad kan typisk have mellem 25-50 procent muslimske børn. Resten danske og øvrige.

 

Men nu går tre sjællandske kommuner, Herlev, Ishøj og Rødovre, i spidsen for at det skal der laves om på. De skal naturligvis være gris på menuen, hvad ellers når man lever i et multikulturelt samfund som det danske.

 

Herlevs socialdemokratiske borgmester Thomas Gyldal Petersen siger til TV2 Lorry:

 

”Vi synes, at svinekød – frikadeller, flæskesteg, pølse – er en del af dansk madkultur og det skal børnene i Herlev tilbydes som en del af en menu som repræsenterer en mangfoldighed.”

 

Svinekød er altså nu en legitim del af det mangfoldige multikulturelle samfund. Velbekomme!

 

Men borgmesteren vil heller ikke finde sig i at skulle gøre noget u-normalt af hensyn til muslimske særkrav.

 

”Vi vil ikke finde os i, at nogen skal diktere at der er noget vi ikke hvis det er normalt, og det er det i Danmark, at spise svinekød. Og jeg har ikke indtrykket af, at de fleste børn ikke er glade for det,” siger borgmesteren.

 

Randers og Horsens er også med

Venstre og Dansk Folkeparti udgør flertallet i Randers byråd, og som en del af konstitueringsaftalen er det besluttet at institutionerne ikke må udelukke svinekød.

 

Debatten har kørt i Randers fordi et grelt eksempel kom for dagen. Det var Børnehuset i Jennumparken som viste sig at være 100 procent halal-certificeret. Det kød der blev/bliver serveret for børnene var/er altså slagtet efter islamiske sharia-forskrifter.

Læs også
Muslimer kræver nye pasregler – muslimske kvinder må ikke vise deres ører

 

I Jennumparken har man fremturet med alle de sædvanlige argumenter for den underlige praksis.

 

”Vi skal jo tage hensyn til de muslimske børn. Og når man ikke har så mange timer i køkkenet, kan man ikke nå at lave to forskellige retter…Man kan sige, hvad er dansk mad i dag? Det er jo mange mange ting, og børnene skal spise varieret. De skal smage forskellige ting, og det behøver ikke kun være frikadeller og medister,” sagde køkkenchef Lone Larsen i sommer. (TV2 Østjylland)

 

Ca. halvdelen af børnene i børnehuset er muslimer.

 

Men nu kan de ikke-muslimske børn i Jennumparken forhåbentlig snart få en frikadelle igen. Det er uvist hvordan man vil implementere de nye regler ude i institutionerne, men mange vil formodentlig have alternative tilbud klar til de muslimske børn, fx kalkunfrikadeller eller “matadella” som er en arabisk variant af den danske kødpølse.

 

Det er også uvist hvordan institutionerne vil klare meget troende muslimer som kan besvime ved tanken om, at muslimsk kød ikke har sit eget køkkengrej. De vil hævde at man ikke kan bruge de samme redskaber til halal og ikke-halal kød, fx den samme pande eller skærebræt.

 

Halalkød må simpelthen ikke være i berøring med det urene kød.

Læs også
Fupjournalistik: Politiken fortier muslimers rolle i de alvorlige uroligheder på Nørrebro

 

En markant ændring

Det er kontroversielt at flere kommuner nu går ud og melder klart flag overfor den igangværende stille islamisering af det danske samfund.

 

Det har hidtil været daginstitutionsbestyrelsen, som består af et flertal af forældre samt medarbejder- og ledelsesrepræsentant, sidstnævnte uden stemmeret, som har kunne beslutte de overordnede rammer for institutionens menu.

 

I Institutioner med flertal af muslimske forældre i bestyrelsen er halal-kød naturligvis selvskrevet, det har næppe overhovedet været til diskussion.

 

Men i andre institutioner hvor bestyrelsen er blandet af muslimske og ikke-muslimske forældre, er det også svært at forestille sig, at frikadelle-fortalere har kunne sige deres mening uden at blive set skævt til. Ifølge Frank Nødgaard (DF) i Randers er det netop kernen, at danske forældre ikke imødekommes.

 

”Vi har erfaret, at man som forældre i en forældrebestyrelse ikke har kunne komme igennem med de ønsker man måtte have, hvis der bliver stillet et forslag om at udfase svinekød. Lille peters mor og far, som er i en forældrebestyrelse, tror jeg ikke tager den opgave på sig og den diskussion som der bliver, hvis de stritter imod et forslag om at fjerne svinekødet,” siger Frank Nørgaard (DF). (TV2)

 

Læs også
Morten var ved stranden med sine børn: ‘Fem muslimer’ omringede ham og truede med kniv: “Tror du bare, du kan gå her”

Dét er Frank Nørgaards forældre sikkert ikke ene om, men nu behøver de ikke længe være bange for at ytre sig kritisk. Nu er det bare sådan det er, dansk madkultur skal være repræsenteret på menukortet i daginstitutionerne. Man må håbe flere kommuner vil tage de nye mangfoldighedsnormer til sig.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…