Rasmus Helveg Petersen har stoppet boring efter skiftergas – Forvalter De Radikale vore fælles ressourcer med rettidig omhu?

Skifergasboring/Rasmus Helveg Petersen. Youtube/Folketinget

Den radikale klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen har højest overraskende meddelt, at hvis det står til de radikale, skal der aldrig mere gives tilladelse til at bore efter skifergas på land i Danmark.

 

Dermed bryder partiet den fælles forståelse med ikke kun regeringspartneren, Socialdemokratiet, men også med et politisk flertal, der har været enige om at fortsætte med at udvinde skifergas, hvis det viser sig at være miljømæssigt forsvarligt.

 

”Vi har fra radikal side ikke behov for at vente på resultatet fra de forsøg, der er i gang. Skulle der komme flere ansøgninger, vil vi sige, de ikke skal imødekommes”, siger Rasmus Helveg Petersen.

 

2 tilladelser

Der er foreløbig givet to tilladelser til at gennemføre forsøg med skifergasboringer, begge til det franske olieselskab Total.

 

Netop nu gør selskabet klar til at gennemføre de første forsøgsboringer i Dybvad i Nordjylland. Hvis der viser sig at være gas i kommercielle mængder, kan en egentlig gasindvinding blive aktuel.

 

Potentialet i skifergas

Socialdemokraterne og de borgerlige partier har lagt vægt på muligheden for, at skifergas kan bidrage til vækst, arbejdspladser og finansiering af velfærd.

 

Der er enighed om, at der – sideløbende med den grønne omstilling – i Danmark i mange år endnu vil være et stort behov for gas.

 

Det har hidtil været regeringens position, at i takt med den faldende produktion af naturgas i Nordsøen, så kan skifergassen potentielt bidrage til at opretholde selvforsyningen af gas i Danmark.

 

Den radikale solo-melding rejser på et meget kritisk tidspunkt tvivl om Danmarks overordnede kulbrinte-strategi. Selvom der politisk er opbakning til omstillingen af det danske energisystem i retning af mere vedvarende energi, vil olie og gas fortsat spille en central rolle i dansk energiforsyning en del år frem.

 

Der skal mindes om, at det samlede danske energiforbrug fortsat for mere end 75 pct. dækkes af fossile brændsler.

 

Enighed om strategien

Der har hidtil været politisk enighed om – og det har været skatteborgernes forventning – at regeringen skulle arbejde for, at de danske kulbrinteressourcer i undergrunden udnyttes så effektivt som muligt under hensyntagen til miljø og sikkerhed.

 

Et højt aktivitetsniveau i den danske olie- og gasbranche skaber vækst og fastholder højt specialiserede jobs, ligesom indtægter fra Nordsøen bidrager positivt til samfundsøkonomien.

 

Den danske del af Nordsøen er et såkaldt modent område med en veludbygget infrastruktur, men vurderinger peger på, at der stadig er meget olie og gas tilbage at finde i de danske områder.

 

7. udbudsrunde

Energistyrelsen er i øjeblikket i gang med at behandle de 25 ansøgninger, om tilladelse til efterforskning og indvinding af kulbrinter i den danske del af Nordsøen, der i 7. udbudsrunde er modtaget hos Energistyrelsen.

 

Den statslige Nordsøfond har som statens olie- og gasselskab deltaget i alle nye licenser siden 2005, og vil også deltage med 20 pct. i alle nye licenser i 7. udbudsrunde.

 

Før den radikale solo-melding har regeringen sammen med branchen arbejdet på en langsigtet strategi for på kommercielt grundlag at gennemføre en optimering af indvindingen af olie og gas fra felterne i Nordsøen.

 

Erfaringerne fra 7. udbudsrunde for licenser til efterforskning og produktion af olie og gas vil indgå og medtages i strategiens anbefalinger.

 

I strategien vil også indgå øget fokus på metoder, der kan øge indvindingen fra de nuværende ca. 26 pct. i gennemsnit. Strategien skal også tage højde for, at adgang til eksisterende infrastruktur og mulighed for samproduktion med olie og gas fra andre olie- og gasforekomster vil kræve, at forekomsterne findes og udnyttes, mens der stadig er aktive anlæg og eksportmuligheder i området.

 

Hvis efterforskningsaktiviteterne skulle udsættes ville det ikke kunne ske uden væsentlige samfundsøkonomiske omkostninger.

 

Tvivl om den fremtidig strategi

Den radikale energiministers udmelding rejser alvorlig tvivl om regeringens hensigter – ikke kun med 7. udbudsrunde, men nationens langsigtede strategi for på kommercielt grundlag at gennemføre en optimering af indvindingen af olie og gas fra felterne i Nordsøen.

 

Det Radikale Venstre skylder os under alle omstændigheder svar på hvad de egentlig har gang i.

Del på Facebook