Far og mor skal holde vinterferie derhjemme – men Emma skal ikke være med

Colourbox

Vinterferien står for døren, og de fleste planlægger ferie, således også i dagplejen, hvor man skal tilpasse antallet af ansatte, der skal på arbejde. Det gøres ud fra, hvor mange børn der kommer, da ikke alle forældre har ferie i uge 7.

 

Stor var dog overraskelsen over udmeldingen fra Emmas forældre, da de meddelte dagplejen at Emma kom alle dage, idet de ikke “kan holde ud at have hende hjemme”, selvom de har ferie hele ugen.

 

Emma er en lille, sensibel pige på halvandet år, der er meget utryg, både derhjemme og i dagplejen. Hun græder derfor rigtig meget og kræver megen opmærksomhed.

 

Emmas forældre arbejder begge fuldtids, men herudover sker der konstant noget i familien. Der er mange gæster og mange besøg uden for hjemmet.

 

Alle weekender er planlagte med en masse aktiviteter for Emmas skyld, for forældrene mener, at hun keder sig derhjemme, og at de ikke kan aktivere hende. Derfor synes de også, at det er bedst for Emma at komme hen i dagplejen og blive aktiveret, og lege med de andre børn.

 

Men Emma kan slet ikke lege med andre børn, det er hun ikke udviklet til endnu, og hun er heller ikke tryg ved de andre børn og slet ikke de andre dagplejere i gruppen.

 

Forældrenes forklaringer

Emmas dagplejer har forgæves forsøgt at tale med forældrene om, at Emma efter hendes mening netop ikke har behov for al den aktivitet, men mere for at være hjemme i fred og ro med mor og far.

 

Der er gennem årene sket en udvikling i dagplejen, hvor flere og flere forældre prioriterer at holde ferie uden børn og sender børnene af sted i dagpleje hver dag.

 

Forklaringerne fra forældrene er vidt forskellige. Nogle af dem kan åbenbart ikke holde deres egne børn ud, andre betaler jo for ydelsen og vil have fuld valuta for kronerne, andre igen skal en masse ting, som de ikke ønsker børnene med til osv.

 

Børnene har brug for at geare ned

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

Familievejleder Lola Jensen advarer imod denne udvikling:

 

– Målet med ferie er at være sammen og at have det, jeg kalder for langsom tid med hinanden. Man bruger cirka tre dage på at koble fra og indstille sig på ferie. De sidste dage bruger man som regel på at komme op i gear igen. Det er tiden imellem, der batter, og det skal børn have del i, siger hun til tv2.dk.

 

Familievejlederen forklarer, at når børn kommer i institution hele tiden frem for at holde ferie, så kører de bare videre på pumperne og får aldrig mulighed for at geare ned.

 

Lola Jensen er opmærksom på, at det i nogle tilfælde kan være nødvendigt at sende børn i institution alligevel, men opfordrer forældre til ikke at finde på en masse undskyldninger for at undgå at have børnene hjemme.

 

“Vi skal jo også ’bare’ bygge carport i ferien, eller vi har jo også brug for tid, der er vores. Det er den måde, vi ofte begrunder, at børnene kommer i institution, når vi har fri” siger hun.

 

“Mange forældre afleverer også deres børn i institution i ferien, fordi de ikke føler, at det, de har at tilbyde, er spændende nok for børnene. Men der behøver netop ikke at være gang i den – tværtimod. Børn er fuldstændigt ligeglade, når de er små” siger hun.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…