Er din privatøkonomi klar til 2015?

Colourbox

Din privatøkonomi bliver ofte påvirket kraftigt af udviklingen i de finansielle markeder. En god stemning på verdens børser, giver dig flere muligheder, end hvis krisen hærger omkring dig.

2014 var ikke normal

Situationen lige nu er derfor lidt speciel, fordi Europa fortsat er i krise. Der er ingen vækst, arbejdsløsheden er fortsat høj, og inflationen er så lav, at deflation og faldende priser er lige om hjørnet. Alligevel har 2014 givet gode kursgevinster på både aktier og obligationer i Danmark.

 

Renten er faldet, fordi Danmark betragtes som en sikker havn for investeringer i obligationer. Aktierne er steget, fordi der er en forventning om, at der kommer vækst i markederne i verden.

Pas på risiko i 2015

Det betyder, at de finansielle markeder er behæftet med stor usikkerhed fremover. Den usikkerhed bør give dig panderynker, hvis du har lidt mere risiko i din privatøkonomi, end du kan tåle.

 

Risikoen for at renten kommer til at stige er størst, når renten er lavest. Det skal du tage med i dine overvejelser, når du vælger obligationer til din portefølje og vælger rente på dit lån. 2015 er med andre ord et godt tidspunkt for dig til at sikre din økonomi mod eventuelle kommende rentestigninger.

 

Har du lån, så benyt lejligheden til at komme af med dem. Har du obligationer, så overvej, hvordan du tager gevinst hjem og placerer dine midler i flere variabelt forrentede obligationer.

Fortsætter aktierne med at stige i 2015?

På aktiesiden betyder de seneste års store aktieafkast, at kurserne på et tidspunkt falder igen. Hvornår det sker er ikke til at sige, men er sikkert, at det sker på et tidspunkt. Når det sker, skal du være i en situation, hvor kursfald på dine aktier ikke betyder, at du er nødt til at ændre din strategi. 2015 kan derfor være et godt år at gardere dig lidt på aktiesiden. Det kan derfor være aktuelt at justere risikoen i din portefølje ved at nedbringe andelen af aktier.

 

Kommer væksten i verdensøkonomien og i Europa ikke, vil det påvirke forventningerne til afkastet på aktier negativt. Sker det kan det være godt at være mere forsigtig. Der er store udsving fra dag til dag i aktiekurserne i verden, og der har været tendenser til ret store korrektioner i markedet. Dette er dog ikke for alvor sket endnu. Det bliver interessant at, se om 2015 bliver et negativt aktieår.

 

Uanset hvad der sker, så bør du være forsigtig med at tage risiko ind i din privatøkonomi. Benyt i stedet lejligheden til at sænke risikoen i dine investeringer og din økonomi.

 

Med venlig hilsen

 

Kim Valentin

 

Finanshuset i Fredensborg

 

Læs også
Danskerne låner som aldrig før

Kim Valentin skriver hver uge om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…