En udsendt journalist har oplevet folkevandringen på tæt hold, og det var noget helt anden end det, han havde set billeder af i medierne

Journalist Claus Cancel fra Radio 24/7 har været i Makedonien og Serbien for at følge flygtningestrømmen mod Europa. På rejsen mødte han 23-årige sociologistuderende Philip Rasmussen, som taler arabisk. Claus’ følgeskab med arabisktalende Philip åbnede mange døre. Det lykkedes blandt andet de to mænd at komme med på en af de mange busser, som kører folkevandringen op gennem de baltiske lande.

 

Rejsen var lidt af en øjenåbner for Claus Cancel. Han fortæller i Radio 24syv, at det, vi i Danmark får vist af folkevandringen mod Europa, ikke er et dækkende billede. Vi ser især billeder af familier med børn. Men det er ikke familier med børn som udgør majoriteten af folkevandringen. Den består derimod af unge mænd og atter unge mænd.

 

Claus Cancel oplevede som noget af det første, dem der tjener penge på flygtningestrømmen. Han fortæller om bønder og sigøjnere som sælger cigaretter og vand, til overpriser.

 

På den Makedonske side af grænsen så han de mange chauffører, som ventede i deres gule taxaer. Og efter dem holdt busserne. Og efter dem var der toget. Han fortæller, at de nærmest ikke mødte andre, end dem der tjener styrtende med penge på folkevandringen.

 

Vi har ikke mødt andet! Det næste vi ser efter farmerne og sigøjnerne er, at der holde omkring 20 gule makedonske taxaer. Chaufførerne står i store klumper og venter på, at den næste gruppe flygtninge bliver ledt igennem, og de tjener gode penge. Det er dem der tager de rige flygtninge, det koster minimum 100 euro at blive kørt op gennem Makedonien i en gul taxa. Det næste der så sker, det er, at samtlige buschauffører, samtlige der har en bus i Makedonien, de er kørt ned til grænseområdet. Så der holder måske 30-40 busser og venter og de laver også en god forretning. Prisen er 20 Euro for at blive kørt op gennem Makedonien. Og så er der toget, som holder lidt længere fremme, det er lidt billigere.

 

Radio 24syv: Er det rimeligt, at problematisere det med pengene, skal man afvise at sælge mad, en seng eller en redningsvest, så folk bare kan drukne?

 

Læs også
Da jeg kom til Danmark var landet et paradis – nu er det ved at forsvinde

Nej, men jeg synes det er et vigtigt aspekt. Man må jo også spørge sig selv, hvem er det egentlig, der har en interesse i at stoppe den her flygtningestrøm? Er det Tyrkiet, som vi hører om sælger redningsveste og gummibåde. Der er masser af mennesker i Tyrkiet som ikke har nogen interesse i at stoppe det her. Det er jo også hernede de store bagmænd sidder. Dem der sælger biletter til gummibådene for 1.300 dollar stykket.

 

Radio 24syv: Er der noget der er kommet virkelig meget bag på jer?

 

Altså, vi kom med en af de her flygtningebusser, dedikeret til flygtningene, og der sad vi så i bussen i rigtig mange timer. På et tidspunkt var der optøjer i bussen fordi den kørte ud på nogle grusveje. Der var en, der sagde at de ville dræbe os alle sammen.

 

Der fik jeg bare (para)noia , fordi vi sad i den bus og vi kørte bare nordpå, i en bus fuld af unge mænd, der var måske seks kvinder med. Og bag os var der måske 20 busser, og foran var der 20 busser. Når vi kørte ind på rastepladserne var der masser af busser som loadede alle de her unge mænd af, de skulle ud og købte en sandwich. Lige nu kører de her busser i Serbien og de kører tomme tilbage. Der fik jeg (para)noia. Jeg måtte indrømme at jeg tænkte, de er bare for mange.

 

Når vi ser billederne af flygtningene i medierne, det TV tager billeder af, det er jo dem med børn, for det er dem, der vil filmes. Hver gang TV forsøger at tage billeder af de unge mænd, så vender de hovedet væk. Flygtningestrømmen tror vi, er familier med børn. Det er den ikke. Flygtningestrømmen BESTÅR af unge mænd, det er det den er, har jeg ikke ret Philip?

 

Philip: Joh det er hovedsageligt unge mænd.

 

Læs også
Fremtiden er sort for vore børn og børnebørn på en overbefolket klode

Den Korte Avis har ofte beskrevet at folkevandringen i høj grad består af yngre mænd. Og vi har vist billeder af både, hvor der nærmest ikke var en kvinde eller et barn at se.

 

Folkevandringen består naturligvis også af kvinder og børn, det ved vi jo blandt andet, fordi de mennesker som opnår flygtningestatus i Danmark også er familier. Men langt den største gruppe er yngre, ofte enlige mænd.

 

Derfor kan man også læse i aviserne, at en gruppe flygtninge som skal rykke ind på Nørremarkskolen i Esbjerg reelt består af 64 enlige og 10 familier.

 

Indslaget på Radio 24syv kan høres HER – turiststrand er flygtningenes startsted.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…