En flok drenge pjækkede for at købe designersko – på gymnasier og erhvervsskoler bliver der pjækket igennem

Den Korte Avis

75.096 unge, som er tilmeldt en ungdomsuddannelse deltog sidste år, i en spørgeskemaundersøgelse der havde til formål af tegne en sundhedsprofil af nutidens ungdom. De 75.096 er fordelt med  70.546 gymnasie- og HF-studerende samt 4.550 erhvervsskoleelever.

 

Statens Institut for Folkesundhed, der stod for undersøgelsen, har  netop annonceret for rapporten igen. Resultaterne af undersøgelsen i 2014 var nedslående og entydige, så nu handler det om at forebygge elevernes løsslupne forhold til fremmøde.

 

Rapporten viste, at der er alt for fravær som ikke skyldes decideret sygdom.

 

Undersøgelsen spurgte til fravær, enkelte moduler eller hele dage, indenfor en periode på 30 dage.

 

70 procent svarer at de har haft fravær i perioden. Som årsag til fraværet anfører eleverne procentvis, at årsagen skyldes:

 

Pjæk: Gymnasier 32 % – Erhvervsskoler 35 %

Træthed: Gymnasier 30 % – Erhvervsskoler 16 %

Dårligt humør: Gymnasier 18 % – Erhvervsskoler 23 %

Ferie: Gymnasier 7,5 % – Erhvervsskoler 9,4 %

Andet: Gymnasier 34 % – Erhvervsskoler 34 %

 

Berlingske besøgt forleden Valby Gymnasium for at tale med nogle elever:

 

”Nogle gange er det ikke værd at tage i skole og ødelægge det for de andre, hvis man har en sygt dårlig dag. Så er det okay at blive hjemme,” siger Agnete Vienberg Hansen fra 2. G. (Berlingske)

 

Læs også
“Puttemiddage” er med grænseoverskridende, seksuelle udfordringer findes på flere gymnasier i Nordsjælland

Eleverne forklarer Berlingske, at højt fravær mellem opgaveafleveringen kan skyldes, at man har brug for at koble af, fordi opgavepresset er stort. Men man kan også være fraværende mellem afleveringerne, fordi man er i gang med den opgave, man skulle have afleveret for en uge siden.

 

Fraværet kan skyldes præstationskulturen

En leder på Center for Ungdomsforskning peger på, at blandt andet ”kravet om at skulle præstere, kan få de unge til at trække stikket indimellem.” (Berlingske)

 

Ifølge Berlingske er ”skoleudmattelse” et nyt fænomen, som kan opstå pga en præstationskultur, hvor der hele tiden er fokus på, om man klarer sig godt nok.

 

Formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen, er ærgerlig, hun mener der skal arbejdes målrettet med at sætte faste rammer for eleverne, samtidig med at man hjælper dem.

 

Dem der konkurrerer om at have mindst fravær

Alle eleverne er enige om, at fravær er et stort emne. Mange fører regnskab med eget fravær, så man ikke kommer op på et omfang der tiltrækker skoleledelsen opmærksomhed.

 

Læs også
Alle fine forklaringer kan ikke skjule realiteten: Masseindvandringen er helt uholdbar, integrationen er en fiasko – aktuelle eksempler viser det

Men der er også elever, som fører regnskab med hvor lidt fravær de har. Helena Vinther går i 3. G, hun siger: ”I min klasse har vi været nogen, der har kæmpet om at have det laveste fravær.”

 

En elev fra en anden klasse bliver så overrasket, at hun afbryder Helena og udbryder:

 

”Det laveste? Det er sgu da sygt!” siger Agnete Vienberg Hansen

 

For meget druk i Weekenden og for lidt søvn til hverdag

Man må formode at de unge stort set kun drikker i weekenden, men så drikker mange også igennem. Hver femte drikker mere end sundhedsstyrelsen anbefaling.

 

Hver femte gymnasielev og hver tredje erhversskoleelev sover under 7 timer i døgnet på hverdage.

 

Godt og vel 50 %angiver, at de har et fremragende eller vældig godt helbred.

Læs også
Opløsning: Fraværet blandt københavnske skoleelever er tårnhøjt – hver sjette elev mister et helt års skolegang

 

Godt og vel 70 % angiver at de har en høj livstilfredshed.

 

Angående stress i dagligdagen svarer 12 % af gymnasieelever ja, 7,9 % af erhvervseleverne. (SFI)

 

Mere end 7 ud af 10 angiver altså at de er godt tilfredse med deres situation, og kun godt og vel hver tiende føler sig stresset i hverdagen. På den baggrund skulle man synes der var lagt op til meget mindre fravær end undersøgelsen har vist.

 

Man må sige at noget kunne tyde på at her er tale om en generation som ikke anser mødepligt som særligt vigtig. Gad vide hvordan det er kommet dertil?

 

De pjækkede fra skolen, men medierne gjorde dem til helte

Den Korte Avis fortalte i sidste uge, om en gruppe skoleelever som pjækkede fire dage fra skolen for at sidde i kø til et par sportsko designet af en populær musiker.

 

Læs også
Ekspert: Politiken skrev en artikel om gymnasieelever, der var uden hold i virkeligheden – medier og politikere bragte den kritikløst videre

Vi spurgte læserne om det var i orden. Det mente læserne ikke det var, elever skulle passe deres uddannelser, fremfor åbenlys pjæk.

 

Men de unges pjæk blev modtaget helt anderledes blandt flere medier. Ja faktisk blev historien af de unges pjækkeri til en helt føljeton på TV, især på TV2østjylland hvor man bragte adskillige reportager fra pjække-lejren på gågaden. Men de unge var også på landsdækkende TV2, i den bedste sendetid.

 

Og den lokale avis Aarhus Stiftstidende var også fremme i skoene med flere artikler. Imidlertid var der ingen som problematiserede pjækkeriet. En journalist dristede sig dog til at spørge en af de 15-årige drenge om forældrene billigede at han blev væk fra skolen.

 

Han forsikrede, at det gjorde de, selvom de selvfølgelig helst så, at han var i skole. Men de synes også det var fedt at han brændte så meget for sagen.

 

Mon han blev modtaget med flag og kage, da han vendte hjem lørdag formiddag? Efter TV2 dækning af bedriften er det sikkert ikke usandsynligt.

 

Rapporten “Ungdomsprofilen 2014” kan læses ved at klikke her.

 

Læs også
SF, Enhedslisten og gymnasielevernes organisation vil afskaffe karakterer – det vil gavne elever fra overklassen
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…