Dokumentation. Fire skæbnesvangre minutter: Her kan du følge skuddramaet i Krystalgagade fra sekund til sekund

Foto: Kim Møller

Via videooptagelser har Rigspolitiet i sin rapport om de to terroraktioner i København den 14. og 15. februar rekonstrueret begivenhederne ved synagogen i Krystalgade lige over midnat den 15. februar, hvor vagten Dan Utzan blev dræbt og to politibetjente såret.

 

 

Situationen var på det tidspunkt den, at politiet havde to maskinpistolbevæbnede vagter placeret foran synagogen samt patruljevogne til at rundere i området.

 

 

Dramaet forløb således:

 

 

Klokken 00:38:00:

En patruljebil holder parkeret ud for Café Halvvejen, Krystalgade 11 (overfor porten til synagogen). To politifolk og en civil vagt (ikke identisk med Dan Uzan) står på fortorvet foran porten og slusen.

 

Klokken 00:40:54

En person (gerningsmanden) kommer til syne fra Peder Hvitfeldts Stræde og går til højre ad Krystalgade i retning mod synagogen. Han går ud og stiller sig på vejen.

 

Klokken 00:41:00

En patruljebil kommer til syne i Krystalgade. Den kører mod vest. Patruljebilen er bag gerningsmanden, der står ude på vejen.

 

Klokken 00:41:04

Gerningsmanden trækker ind på fortorvet og går helt hen til facaden af bygningen på den nordlige side af Krystalgade. Patruljen observerer gerningsmanden, som de vurderede som beruset, idet han gik usikkert og let slingrende. Han tog fat i et vejskilt på hjørnet af Krystalgade og Peder Hvidtfeldts Stræde og bøjede sig forover med ansigtet i retning mod Peder Hvidts Stræde. Patruljen talte om, at han nok skulle kaste op. Det var patruljens opfattelse, at gerningsmanden bemærkede patruljen.

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

Klokken 00:41:16

Patruljebilen har passeret gerningsmanden, der nu træder ud fra facaden og ud på fortorvet.

 

Klokken 00:41:28

Gerningsmanden står stadig på fortorvet. To andre personer går ad Krystalgade mod vest og passerer personen.

 

Klokken 00:41:32

Gerningsmanden går efter de to personer, der netop har passeret ham, i retning mod synagogen. Patruljebilen forsvinder ud af videoovervågningen. Dan Uzan ses midt i slusen og går mod den yderste låge mod Krystalgade.

 

Klokken 00:41:40

Den civile vagt, som har stået på fortorvet foran slusen, går ind gennem porten samtidig med, at Dan Uzan går ud. Gerningsmanden står lidt væk yderst på fortorvet eller lidt ude på vejen.

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

 

Klokken 00:41:43

De to gående personer har nu passeret de to politibetjente, der står på fortorvet umiddelbart  vest for slusen ud for en betonpille. De to betjente stod ved siden af hinanden og oberserverede mod øst i den retning, gerningsmanden kommer fra. Begge betjente har deres maskinpistoler foran sig, hængende løst i bæreremmen.

 

Klokken 00:41:44

To andre personer går på det sydliger fortorv ad Krystalgade mod øst. Den civile vagt, der netop er blevet afløst af Dan Uzan, står i slusen ved den inderste port. Dan Utzan står ude på fortorvet foran den yderste port ud for portens østlige betonpille. Den yderste port, der lukker automatisk, er endnu ikke lukket.

 

Klokken 00:41:45

Gerningsmanden går nu direkte over mod Dan Uzan. Han er iført en hættetrøje med hætten oppe og muligvis en kasket. Han bærer en lille taske, som hænger skråt over venstre skulder og ned i højre side. Da han er omkring én meter fra Dan Uzan, løfter han armen, og der ses lysglimt på videoovervågningen, som formodes at stamme fra pistolskud. Dan Uzan falder om på jorden.

 

Klokken 00:41:46

Gerningsmanden peger nu med armen mod de to betjente, som står nogle meter fra ham. Der ses lysglimt, og de to betjente falder begge bagover og lander på fortorvet op ad gitteret. Der ses endnu et lysglimt. Begge betjente bliver ramt – den ene i armen og den anden i foden. Gerningsmanden sigter umiddelbart stadig mod betjentene.

Læs også
 Det er politiets fornemste opgave at beskytte truede personer – ikke at lukke munden på dem

 

Klokken 00:41:47

Der ses yderligere to lysglimt fra gerningsmanden, der stadig peger på betjentene. Gerningsmanden afgiver i alt seks skud med to forskellige pistoler, henholdsvis kaliber 7.65 og 9 millimeter. Gerningsmanden har en pistol i hver hånd.

 

(Det fremgår af en videoptagesle, at de to politmænd i forbindelse med gerningsmandens skudafgivelse begge træder/løber nogle skridt tilbage og begge falder på fortorvet, hvor magasinet bliver slået ud af den ene politimands maskinpistol, da han rammer fortorvet. Den ene politimand afgiver et skud, der dog ikke rammer gerningsmanden. Den anden politimand afgiver ingen skud.)

 

Klokken 00:41:49

Gerningsmanden vender sig om og løber mod øst ad Krystalgade. Samtidig rejser den ene betjent sig. Han holder sin maskinpistol foran sig og tager tilsyneladende ud efter sin radio, der sidder i bæltet.

 

Klokken 00:41:50

Gerningsmanden drejer mod nord ad Peder Hvitfeldts Stræde og forsvinder.

 

Læs også
Medier: Imam forbindes med terror på Sri Lanka – “Allah skabte dette land til muslimer”

Klokken 00:41:52

Betjenten, der nu har rejst sig, løber nogle få skridt mod Fiolstræde, vender sig, tager fatning om sit våben og løber efter gerningsmanden mod Peder Hvitfeldts Stræde.

 

Klokken 00:41:52

Den anden betjent kommer op at stå og løber mod Peder Hvitfeldts Stræde, men bukker sig ned nogle gange, inden han fortsætter, idet han samler magasinet til maskinpistolen op fra gaden.

 

Klokken 00:42:00

Den civile vagt, der befandt sig inde i slusen, ligger på jorden, men bevæger sig.

 

Klokken 00:42:11

Den første betjent løber ind ad Peder Hvitfeldts Stræde

 

Læs også
Indvandringskritisk parti stormer frem i Holland efter det islamiske terrorangreb

Klokken 00:42:18

Den anden betjent løber ind ad Peder Hvitfeldts Stræde

 

Klokken 00:42:29

Den civile vagt i slusen finder sin mobiltelefon eller radio frem og ringer op. Han ligger stadig på jorden.

 

Klokken 00:42:29

Den første betjent kommer tilbage til Krystalgade fra Peder Hvitfeldts Stræde og går mod synagogen.

 

Klokken 00:42:49

Den anden betjent kommer tilbage til Krystalgade fra Peder Hvitfeldts Stræde og går haltende mod synagogen (han er ramt af skud i foden). Begge går over til Dan Uzan, som ligger på jorden.

 

Blev dræbt på Svanevej

Her slutter Rigspolitiet sin minutiøse gennemgang af de fire skæbnesvangre minutter i Krystalgade søndag den 15. februar.

 

Tilbage står, at gerningsmanden, den 22-årige Omar El-Hussein, senere på natten blev dræbt under en skudveksling med politiet. Det skete på Svanevej på Nørrebro, hvor han boede.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…