Flygningebørn og danske børn har været i slåskamp med hinanden, skrev Nordjyske mandag. Avisen refererer til en hændelse på en af byens folkeskoler i torsdags.
”I en fodboldkamp tacklede en dansk dreng en syrisk dreng alt for hårdt, hvilket fik holdene til at stimle sammen om hændelsen. Her blev yderligere nogle drenge uvenner og fysiske overfor hinanden. De fire lærere, der var til stede, fik det standset og der har efterfølgende, fra ledelsens side, været kontakt til de hjem og de børn, der havde en uacceptabel adfærd i situationen,” skriver Ravnshøj Skole på sin hjemmeside.
Tirsdag kommer det så frem, at der tilsyneladende er tale om et større problem, nemlig at den ene gruppe børn spiller med musklerne overfor den anden gruppe børn.
Lars Oldager (DF) fortæller til Nordjyske, at han har modtaget 16 forskellige henvendelser fra forældre, der beskriver episoder, hvor børn blandt andet er blevet truet med softgun pistoler og andet.
Tina Dahl har tre drenge på Ravnshøj Skolen, hun fortæller, at hun oplever, at hendes børn er bange for at gå i skole. De bliver passet op på gangene og truet, siger moderen.
Tina Dahl står også frem med sin bekymring på Tv2 Nord.
”Jeg betragter mig selv som et rummeligt menneske og synes, at det er godt, at de bliver integreret på skolerne. Men jeg kan ikke forstå, at der skal være så mange på Ravnshøj Skole. Jeg er frustreret over, at mine børn er bange for at gå i skole,” siger Tina Dahl. (Tv2 Nord)
Antallet af tosprogede elever er i løbet af de seneste to skoleår blevet tredoblet i Frederikshavn Kommune. De nye elever er samlet i såkaldte verdensklasserne på forskellige folkeskoler i kommunen. Der er for øjeblikket 131 elever i 11 verdensklasser i Frederikshavn Kommune.
Det var en storm i et glas vand
Heidi Becker-Rasmussen er børne- kultur og arbejdsmarkedsdirektør i Frederikshavn Kommune, hun bekræfter til Tv2, at der har været flere sammenstød mellem klasserne på Ravnshøj Skolen, men der er ikke tale om en strid mellem flygtningenebørnene og de danske børn, siger hun.
”Vi har mange verdensklasseelever på skolen, og det fylder selvfølgelig lidt i dagligdagen, og der har løbende været nogle episoder, hvor man har været nødt til at tilrettevise nogle af eleverne. Der har været flere af den slags episoder, og nogle af dem er foregået i idrætshallen, men nogle af dem har også foregået i klasselokalerne, hvor eleverne er delt op,” siger hun. (Tv2)
Formand for Børne- og ungeudvalget i Frederikshavn Christina Lykke Eriksen (SF), bekræfter ligeledes, at kommunen har modtaget et antal henvendelser fra bekymrede forældre og andre pårørende.
”Der er flere forældre og bedsteforældre, der har henvendt sig til politikerne her i Frederikshavn, fordi de er bekymret for urolighederne mellem børnene,” siger hun. (Nordjyske)
På baggrund af de mange henvendelser indkaldte kommunen til hastemøde tirsdag, med henblik på, at afklare sagens omfang.
”I dag skal vi se, om det er en fjer, der blevet til mange høns, og vi vil gerne have en gennemgang af hele forløbet for at finde ud af, hvad der egentlig er sket,” siger Christina Lykke Eriksen. (Tv2 Nord)
Efter mødet siger udvalgsformanden:
”Vi har fuld forståelse for, at forældre kan blive bekymrede. Men efter vores gennemgang af episoden kan jeg sige, at vi i udvalget har fået afmonteret de bekymringer, vi havde. Det var enormt rart. Jeg kan sænke skuldrene igen. Det var simpelthen en storm i et glas vand,” siger hun. (Tv2)
Ifølge udvalgsformanden er der altså tydeligvis tale om en storm i et glas vand. Nogle drenge er kommet op at slås under en fodboldkamp, og det er der ikke noget unaturligt i.
Det har udvalgsformanden ret i, men det er vel ikke normalt, at børn kommer hjem og siger, at de er bange for at gå i skole? Og det er vel heller ikke normalt, at børn tager softgun pistoler med i skole, som de så truer andre børn med?
Hvad bliver det næste?
Man må håbe, at Tina Dahl, de andre bekymrede forældre og bedsteforældre tager til genmæle, når de har sundet sig over udmeldingerne ”en fjer der blev til fem høns” og ”en storm i et glas vand”.
I Tyskland får bekymrede borgere at vide, at de bare kan forlade landet, hvis de er utilfredse med den voldsomme indvandring. Tyskerne er blandt andet bekymrede over vold og optøjer mellem forskellige etniske grupper; respektløshed overfor politiet; en bølge af voldtægter og et voksende antal boligområder som politiet ikke tør færdes i.
Så langt vil Frederikshavns Børne- og Ungeudvalg nok ikke gå, og sige til forældrene, at de bare kan finde en anden skole, hvis de er utilfredse. Men det snerper derhenad, når man nu siger, at der er tale om en storm i et glas vand.
Frederikshavns Kommune har tydeligvis ikke nogen ide om, hvilke problemer de vil stå med, hvis de ikke øjeblikkeligt får taget fat om problemernes rod, at en del flygtningebørnene har helt andre referencer for, hvordan man begår sig i skolen og i det offentlige rum i det hele taget.
Den Korte Avis bragte for nylig en artikel om et ægtepar som havde fået et asylcenter i baghaven. De fortalte om børn der opførte sig, som om de aldrig havde fået nogen opdragelse, børn som kastede sten og pile efter naboernes kæledyr uden at der tilsyneladende var nogen som tog ansvar for deres adfærd.
Hvis det ikke skal brede sig, skal der være voksne som giver børn klare retningslinjer for social adfærd.