Et ægtepar i Horne på Fyn er mere end fortvivlede. Sidste år blev byens nedlagte plejehjem omdannet til asylcenter. Dengang fik de at vide, at asylcentret var midlertidigt, men nu er det foreløbigt forlænget med 12 måneder.
”Hvis jeg troede, nogen var idiot nok til at købe mit hus, satte jeg det til salg i morgen,” fortæller mande til mit.Fyn.dk
Det er ellers ikke fordi ægteparret ikke har forsøgt at være positive, selv om de har været skeptiske fra starten.
”Vi bestemte os dog for at få det bedste ud af det, da først beslutningen var truffet. Så vi donerede ligesom så mange andre cykler til asylanterne, og vi lånte dem vores værktøj,” fortæller konen.
Ægteparret har boet i deres hus i 32 år, men nu kan de ikke holde ud at være der længere, og de har måtte finde et andet værelse i huset at sove i på grund af larmen fra asylcentret, som har 98 beboere.
”Der er en uro og larm uden lige. Børn, der leger ude på vejen uden opsyn, og bare skriger og råber hele dagen … Børnene får helt frie tøjler og bruger dem til at skrige,” fortæller konen.
Børnene skyder pile og sten efter hundene
Andre naboer, som bor lidt længere væk, har samme oplevelse som ægteparret i 1. række. En kvinde fortæller om, at de er urolige, hvis deres hunde er ude alene. Hun skriver i kommentarsporet på mitFyn.dk:
”I er ikke de eneste som er trætte af dem, vi på xx er også trætte af det.
I starten skød de hjemmelavede pile efter vores hunde, så gik jeg over og klagede, men kort efter havde de fået cykler, og så stoppede de ude på vejen og stod af for at kaste sten efter hundene. Igen var jeg ovre at klage, men så begyndte de, at kaste kæppe efter dem.
Jeg klagede igen og her 4. gang jeg var ovre at klage, havde de være igennem vores hæk og efterladt et kæmpe hul og taget vores stige og været oppe på taget på vores garage.
De har smidt spray dåser og gammelt legetøj ind i vores have og så larmer de både børn og voksne til langt ud på aften … Vi kan desværre ikke få solgt vores hus, når man har et asylcenter i baghaven. Tanken om 1 år mere er u-udholdelig, for vi har ikke et roligt øjeblik, når hundene er ude.”
En tredje nabo kommenterer:
”Vi ser dem ikke på samme måde. Men har oplevet børn, der forsøger at skræmme vores hund, når vi går forbi. Kan tydeligt se, de har et andet forhold til dyr.
Og den konstante tilgang af politiet er jo ikke just fredeligt, som det var før åbningen. Husker tydeligt til borgermødet, politiet stod frem og sagde, at vi ikke ville se mere politi end normalt. Så vi bare en vogn i Horne hvert halve år, var vi heldige. Synes efterhånden det er dagligdag, at politiet er her. Og det er jo flere vogne af gangen. Jeg flyttede til Horne for at få fred. Ikke for at bo ved et asylcenter.”
Asylcentrets personale har taget naboerne klager alvorligt, men der er ikke kommet nogen varig løsning.
Horne-boerne kan altså se frem til, at deres nærmiljø er stærkt forandret mindst et år endnu, og formodentlig længere. Ægteparret har fået etableret et højt hegn for de vil gerne være private, men man kunne frygte, at problemerne ikke stoppes med hegnet.
Ingen fritliggende haveredskaber
Den Korte Avis har tidligere fortalt om, hvordan det er være nabo til Center Sandholm nord for København.
Som nabo til landets største asylcenter er man nød til, at have tyverisikring overalt. Og myndighederne beder om, at man ikke har haveredskaber liggende frit i haven.
Naboerne til Center Sandholm har oplevet samme ”vilde” børn som Horne-boerne fortæller om, de legede fx med brandslukkere, når de kedede sig. Men de har også haft store problemer med udlændinge, som har brugt deres grund som en genvej ind i lejren, hvis man ikke vil ses.
Center Sandholm er 7 gange så stort som Horne Asylcenter, men mange af problemer er de samme, og det er de, fordi asylansøgerne mestendels bærer den samme kultur med sig. Det betyder naturligvis ikke, at alle har den samme uciviliserede og frastødende adfærd, men mange, måske flertallet har.
Myndighederne har ikke styr på hvem der er farlige
Ifølge den tredje nabo er der en del politiaktivitet ved centret, til trods for at myndighederne forudsagde det modsatte.
Jørgen Gad Andresen som er nabo til Udrejsecenter Sjælsmark har samme oplevelse med myndighederne. Man forsikrer at alt er i den skønneste orden, og at borgerne knap vil kunne mærke forandringen, men virkeligheden viser sig at være en helt anden.
Naboerne til udrejsecentret blev også forsikret om, at alle beboere ville være top fredelige. Men alligevel blev en politimand stukket ned på nabocentret en tidlig morgen den 29. september.
Der er 1,5 km mellem Asylcenter Sandholm og Udrejsecenter Sjælmark. Centrene har tilsammen en kapacitet på 1400 personer.
Klik HER for at se billeder på mitFyn.dk.