Radiolyttere tvinges nu til at købe en DAB-radio – men ny rapport viser, at DAB er ved at være forældet

Colourbox

Danmark vil nu tvinge alle borgere til at købe en DAB+ radio. Politikerne vil nedlægge FM-båndet i 2019.

Det kan blive dyrt og besværligt for lytterne.

 

Ifølge partierne bag medieaftalen for 2012-2014 har man den 13. marts 2014 besluttet at FM-båndet lukkes ved udgangen af 2019, såfremt det medio 2018 kan konstateres, at minimum 50 pct. af radiolytningen, herunder i biler, sker på digitale platforme.

 

Det bliver dyrt

Denne tvangsflytning, som en udrulningen af et digitalt sendenet reelt er, placerer en regning i milliard-størrelsen hos os forbrugere, som herefter skal ud og investere i nye radioer.

 

Det betyder blandt andet, at billisterne skal have eftermonteret en DAB-radio i bilen for at have adgang til radio og trafikmeldinger.

 

En DAB-radio i for eksempel den nye VW Golf koster over 10.000 kroner, mens en velfungerende eftermonteret løsning beløber sig til ca. 5000 kroner.

 

Mange især billister vil fravælge at skifte radio, da en DAB-radio er et dyrt ekstraudstyr, på grund af de danske bilafgifter.

 

Man må huske på, at over 20 % (over en mio. mennesker), af den danske befolkning er 60 år eller ældre. De er ikke er vokset op med digital radioformat, så derfor holder de sig tilbage og vil ikke tvinges ud i disse investeringer.

 

En blindgyde

Men også standarden af DAB+ får hård kritik for at sende for ringe kvalitet. I stedet burde FM-båndet omstruktureres, så der bliver plads til flere kanaler, hvis behovet er der.

 

Derfor er der også en reel risiko for, at DAB bliver en teknologisk blindgyde, ligesom Betamax videobåndet og DAT-båndene blev det.

 

Læs også
Nyt format: Op mod 400.000 DAB-radioer bliver ubrugelige

Mange ældre vil ikke have DAB, men føler det her som en radioskuffelse af værste skuffe, der kun har til formål at tvinge flere borgere til at købe en DAB-radio.

 

Norge og Sverige

I stedet burde politikerne lytte til danskerne ligesom man har lyttet i Norge og Sverige.

 

Her har man valgt ikke at slukke for FM-båndet, før der er fundet er økonomisk rimelig, praktisk og på andre måder tilfredsstillende løsning.

 

Og det er der tilsyneladende lang vej til. Den svenske Post- og telestyrelse har således også rettet stor kritik mod den svenske regerings planer.

 

De mener, at DAB-teknikken allerede er overhalet og behovet for bunkevis af digitale kanaler ikke eksisterer.

 

De danske politikerne glemmer de borgere, som er de mere modne, der også gerne vil lytte til den danske folkelige musik på FM-kanalerne (dansktoppen/ Giro 413 og P5).

Læs også
15-årig pige ville anmelde en asylansøger for at forsøge at slæbe af sted med hende – men politimand nægtede at modtage anmeldelsen

 

Kurt Terkelsen, Redaktionsmedarbejder Dansktoppen Subnet

www.dansktoppensubnet.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…