“Vi lever i Hamburgistan.” – siger Daniel Abdin, imam i Al-Nour-moskeen i Hamborg.
Han er gentagne gange blevet truet med halshugning, som tak for at støtte en velgørenhedskampagne for at skaffe mad og vand til kurderne i det nordlige Irak.
“Som samfund må vi spørge os selv: Hvordan kan det være, at folk, der bor i Tyskland og som er født og opvokset her, er tilhængere af en brutal, umenneskelig og fundamentalistisk gruppe som IS og som angriber fredelige demonstranter med knive, stokke og macheter,” spørger Claudia Roth, næstformand i det tyske parlament.
“Under ingen omstændigheder bør politikere, der modtager dødstrusler give efter og ændre deres holdninger, ellers vil ekstremisterne have opnået deres mål,” siger Wolfgang Bosbach CDU.
Hamburg ligner en kampzone
Dele af indre Hamburg, den næststørste by i Tyskland, lignede en krigszone efter hundredvis af tilhængere af jihad-gruppen Islamisk Stat engagerede sig i blodige gadesammenstød med etniske kurdere.
Volden, som politiet siger var ualmindelig rå, er ikke set lignende i Tyskland i mange år. Det nærer en følelse af bange anelser, om det er kampene i Syrien og Irak, der har en afsmittende virkning.
Nogle analytikere mener, at rivaliserende muslimske grupper i Tyskland bevidst udnytter de etniske og religiøse spændinger i Mellemøsten, til at rode op i problemer på gaderne i Europa.
Uroen begyndte om aftenen den 7. oktober da omkring 400 kurdere samledes uden for Al-Nour moské, for at protestere imod angreb på den syrisk-kurdiske by Kobani.
Ifølge politiet, var det oprindeligt en fredelig protest, men den udviklede sig voldeligt, da kurderne blev konfronteret af en rivaliserende gruppe af omkring 400 salafister bevæbnet med baseballbat, knojern, knive, macheter og metalstænger, den slags der anvendes til at holde kød i kebab restauranter!
I nærkampen, der fulgte, blev mere end et dusin mennesker såret, herunder en person, som næsten fik sit ben hugget af med en machete. En anden person blev stukket i maven med en kebabstang.
Omkring 1.300 politifolk, med løftede stave og ledsaget af vandkanoner, blev indsat for at standse sammenstødene, der varede til de tidlige morgentimer den 8. oktober. Hundredvis af våben blev beslaglagt og 22 mennesker blev arresteret.
Politiet sagde, at de var chokerede over, hvad de beskrev som et hidtil uset niveau af vold.
En politibetjent i Hamburg, Gerhard Kirsch sagde, at niveauet af vold peger på en ny “farlig dimension, vi hidtil ikke har set i andre demonstrationer.”
Formanden for det tyske politi Union i Hamburg, Joachim Lenders, beskrev at ondskaben var uden fortilfælde. “Volden i de tidlige timer onsdag morgen var så hensynsløs og af umenneskelig brutalitet, som jeg sjældent har oplevet. Uden en rettidig indsættelse af politiet, ville der næsten helt sikkert have været dødsfald.
“Hvis der i midten af Hamburg er 800 fjendtlige mennesker der kæmper mod hinanden med macheter, knive og jernstænger, skal der være konsekvenser for gerningsmændene. Politisk motiverede ekstremister og religiøse fanatikere har bragt en konflikt til Hamburg, der ikke kan løses her.”
Voldsomme sammenstød i Celle
På samme dag for urolighederne i Hamborg, stødte snesevis af hovedsagelig tjetjenske muslimske immigranter sammen med kurdiske yazidier. De er blevet forfulgt af IS-sympatisører i Celle, en by i Niedersachsen, der er hjemsted for mere end 7.000 yazidier. Politiet sagde, at volden, hvor ni mennesker blev såret, fik næring via sociale medier efter radikale muslimske prædikanter sendte en opfordring til islamisterne om at konfrontere yazidierne.
Tyskland er hjemsted for anslået 4,3 millioner muslimer, en million kurdere og 60.000 Yazidis. Ifølge 2013- årsrapporten er Tyskland også hjemsted for 30 aktive islamistiske grupper og 43.000 islamister, herunder 950 medlemmer af den libanesiske terrorgruppe Hezbollah, 1.300 medlemmer af Det Muslimske Broderskab og 5.500 salafister.
Salafisme er en radikal anti-vestlig ideologi, der åbenlyst har til formål at erstatte demokratiet i Tyskland (og i andre dele af Vesten) med en islamisk regering baseret på sharia-lovgivningen.
Selvom salafisterne kun udgør kun en brøkdel af muslimerne i Tyskland, er myndigheder i stigende grad bekymret over, at mange der tiltrækkes af salafi-ideologien er påvirkelige unge muslimer, der er modtagelige for at begå terrorhandlinger i islams navn.
De tyske myndigheder er blevet kritiseret for, at være alt for skråsikre om omfanget af salafisme i Tyskland. Det kom frem den 2. oktober hvor det tyske tv-selskab ARD viste , at tyske embedsmænd i mange år havde ført en hemmelig politik, for at få tyske islamister til at rejse til udlandet, i stedet for at investere i en indsats til bekæmpelse af radikalisering.
Ifølge ARD, var den generelle idé, at hvis de tyske jihadister er opsat på at begå terrorhandlinger, ville det være bedre, at de gør det et andet sted end i Tyskland.
Det overordnede mål var at “beskytte vores befolkning” ved at eksportere problemet, siger lederen af terrorbekæmpelse for Bavarian Politi Ludwig Schierghofer til ARD. Ræsonnementet var “at bringe de personer, der udgør en risiko for, at de vil begå terrorangreb uden for landet.”
Den anslåees at 450 tyske muslimer er rejst til Syrien og Irak, og mindst 100 menes nu at være vendt tilbage til Tyskland.
I mellemtiden modtager et stigende antal tyske politikere dødstrusler fra tyske salafister. En af dem er politikeren Tobias Huch der nu er under politibeskyttelse.
“Jeg er ikke bange, men jeg er blevet mere forsigtige. Jeg har ændret min daglige gøren og laden til at være mindre forudsigelig. Jeg undgår fx regelmæssige besøg på restauranter, barer og andre offentlige steder.”
Dødstrusler
En anden politiker, Ismail Tipi fra regeringspartiet CDU, betaler også prisen for at kritisere den stigende salafismen i Tyskland.
“Dødstruslerne mod mig har ingen grænser. Salafisterne ønsker at halshugge mig, skyde mig, stene mig og køre mig over, de har mange måder jeg skal dø på.”
Lederen af FDP, Christian Lindner mener der skal slås hårdt ned. “Det er uacceptabelt, at tillade religiøse ekstremister at angribe centrale værdier i vores forfatning. Vi skal ikke give efter for trusler og intimidering, vi vil snarere kræve en reaktion der beskyttelser retsstaten.”
Modsat mener næstformanden for det tyske parlament, Claudia Roth, at den voksende radikalisering af muslimer i Tyskland peger på problemer i det tyske samfund. I et interview med avisen Die Welt, sagde Roth:
“De voldelige sammenstød mellem kurdiske og islamiske grupper i tyske byer, og på de tyske gader refererer mere til interne tyske problemer end situationen i det nordlige Syrien og det nordlige Irak.
Mens politikerne diskuterer årsager og løsninger på problemet med radikal islam, er politiet i hele Tyskland på vagt over for mere vold.
Soeren Kern er seniorforsker på det New York-baserede Gatestone Institute . Han er også seniorforsker for Europæisk Politik i den Madrid-baserede Grupo de Estudios Estratégicos / Strategic Studies Group. Følg ham på Facebook og på Twitter .