Stjerneregn til Washington State

Vinens Verden

_______

De Gode
Dråber
_______

 

Washington State i det nordvestlige USA er et ungt vineventyr i De Forenede Staters historie. Med kometagtig fart siden starten af 1980’erne og frem til i dag er antallet af vingårde vokset fra 19 i 1981 og til omkring 780 i 2013.

 

Samtidig giver områdets klimatiske forhold grobund for vine af førsteklasses kvalitet, og 13 navngivne områder er underlagt statslig kontrol som den, vi kender i Europa vedrørende kontrolleret oprindelse og garanti. Dog er myndighederne ikke så bureaukratiske i USA som i f. eks. EU, hvor alt er organiseret og fastlagt til yderste detalje, og hvor forældede lokale regler spænder ben for effektivitet og konkurrencedygtighed.

 

I Guds eget land forsøger bønderne at lave den vin, som forbrugerne bedst kan lide, og som man kan tjene penge på. Og så længe, de ikke hælder gift på flaskerne, så længe blander kontrollanterne sig ikke i, hvilke druesorter man finder for godt at blande sammen. Denne pragmatiske tilgang er nærmest en dødssynd i eksempelvis Frankrig.

 

Vinbonde i særklasse

En af de store vinmænd og pionerer i Washington State hedder Bill Powers. Han var oprindelig landmand i Oklahoma, tjente en masse penge på at dyrke æbler og købte i 1982 80 hektarer land i Columbia Valley, hvor han plantede vinstokke på det område, som i dag kaldes Badger Mountain Vineyard. Vingården, hvor den hele tekniske del af processen finder sted, hedder Powers Winery.

 

I dag, hvor Bill Powers er 85 år, men stadig aktiv på sidelinjen, er driften overtaget af sønnen Greg, der var med lige fra starten og spillede en aktiv rolle ved opbygningen af vineriet. Men allerede i 1988 længe før ordet økologisk blev trendy og verdensomspændende for alvor, besluttede Bill Powers sig for økologisk/organisk dyrkning, og i 1990 fik Badger Mountain Vineyard det første certifikat på at dyrke økologiske druer i Washington State.

 

Uden tilsætning af svovl

Denne dedikation til ren natur kommer til udtryk i en speciel serie af vine, Badger Mountain N.S.A. (No Sulfites Added), hvor der, som skrevet står, ikke er tilført svovl til vinen. Det er ret exceptionelt, da det meste vin af holdbarhedsårsager får et begrænset skud konserveringsmiddel. Men filosofien er at understøtte naturens egen bæredygtighed og herigennem at opnå det reneste udtryk af mikroklima og jordbundssammensætning – det såkaldte terroir, som det kaldes på fransk.

 

I legendernes hal

 

Belønningen for sin indsats modtog han i 2007 med en Lifetime Achievement Award af sammenslutningen af drueavlere i Washington State – en udmærkelse, der kun er uddelt 3 gange siden 1983. I 2010 blev han optaget blandt Legenderne i Hall of Fame på Walter Clore Wine and Culinary Center. (Walter Clor, der døde i 2003 var videnskabsmand med speciale i vindruer og betragtes som ”Father of Washington State Wine).

Læs også
Vin til ventetiden frem til jul

 

 

Vinens Verden

Powers Winery’s vine importeres i Danmark af firmaet Vinens Verden i Odense, som i øvrigt har et smukt udvalg af Washington-vinhuse i sortimentet. For øjeblikket er der tilbud på Powers 2012 Chardonnay, 2011 Merlot og 2012 Syrah, som alle er dyrket på de fineste parceller i Columbia Valley. Ved køb af 6 flasker er stykprisen 99 kr. mod normalprisen på 119 kr. Vinene er af meget høj klasse.

 

Topvinene fra enkeltmarker gives der ikke rabat på. Her er prisen 299 kr. pr. styk. Det gælder 2010 Power Sheridan Vineyard Reserve fremstillet på Cabernet Sauvignon druer fra Yakima Valley og Power 2010 Champoux Vineyard Reserve ligeledes produceret på Cabernet Sauvignon druer i et område, som hedder Horse Heaven Hills. Disse to vine er virkelig kræs, som alle vininteresserede bør stifte bekendtskab med. En regn af 6 stjerner er ikke for meget.

 

Illustrationerne er leveret af Vinens Verden.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…