Somalisk talsmand: Når vores børn bliver hellige krigere, er det fordi, det danske samfund ikke giver os penge nok

En far med somalisk baggrund kontakter Musse Sheikh. Faderen er bange for, at hans søn er rejst til Syrien som hellig kriger. Han har ikke hørt fra ham i et stykke tid. I alt har Musse Sheikh fået 75 lignende henvendelser fra forældre, der ikke har set deres børn i længere tid og frygter, at de er draget ud i verden for at deltage i hellig krig. (DR Nyhederne)

 

Musse Sheikh er formand for Somalisk Forældre Forening. Han har boet i Danmark siden 1973 og fungerede i mange år som tolk for blandt andet politiet.

 

Disse unge mænd, der drager ud for at kæmpe for en rabiat islam, er en af de største trusler mod det danske samfund, når de vender tilbage. Det har Politiets Efterretningstjeneste advaret om.

 

Ingen selvkritik

Derfor ville nogle måske tro, at det meget store antal radikaliserede unge vil få Musse Sheikh og andre somaliere til at gå i gang med en alvorlig selvransagelse. Man kunne måske forvente, at han ville stille spørgsmål som:

 

Hvad har vi gjort forkert i opdragelsen af vores børn og unge? Hvorfor er så mange unge mænd draget i krig for en meget rabiat sag? Og hvad med imamerne i moskeerne – har vi lyttet for meget til dem? Ja man kunne måske også forvente, at Musse Sheikh meget klart og entydigt tog afstand fra den ekstreme islamiske som de unge mænd kæmper for.

 

Men nej. Der er ikke gnist af selvransagelse eller selvkritik i Musse Sheikhs reaktion. Og det har man heller ikke hørt offentligt fra andre med somalisk baggrund.

 

Det danske samfund har ikke brugt penge nok på somalierne

Tværtimod: Det er danskerne og det danske samfund, der får hele skylden.

 

De unge somaliere er analfabeter fra ressourcesvage familier. Derfor har de ikke mange penge.

 

Men hvem har ansvaret for det?

 

Læs også
Somalisk familie med syv børn gik under jorden – nu er de tilbage i Odder og får hjælp fra Venligboere

Det har Danmark og danskerne, siger Musse Sheikh. Ifølge ham har det danske samfund nemlig ikke brugt penge nok på de somaliske børn og unge.

 

”De unge mangler fritidstilbud, for forældrene kan ikke betale for det. Den eneste måde at hjælpe de unge på er at åbne for kasserne og få dem til at dyrke sport og give dem lektiehjælp”, siger han til DR Nyheder.

 

De føler, at ingen kan lide dem her, siger han.

 

Når der ikke er fritidstilbud så har drengene ikke noget at lave. Derfor går de til imamerne. Og i moskeen bliver de lovet at komme i paradis.

 

Og det kunne altså have været anderledes, hvis danskerne havde brugt nogle flere penge på somalierne. Stadig ifølge Musse Sheikh.

 

Det er en påstand, der er helt hen i vejret. Faktisk er der nok ikke en gruppe indvandrere, som det danske samfund har brugt så mange penge på.

 

Læs også
Somalierne er den største gruppe udlændinge i danske fængsler – mere end hver fjerde fange har nu udenlandsk baggrund

Somalierne har kostet det danske samfund dyrt

Somalierne er den gruppe, der modtager det største beløb i sociale ydelser. 120.000 kroner om året får en indvandrer fra Somalia i gennemsnit. Det viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforening. Til sammenligning modtager en dansker 46.000 kroner i gennemsnit. (Agenda 25.3.)

 

Kriminaliteten blandt somalierne er også den højeste blandt samtlige grupper. Ud af 1000 er det 114 somaliere, der har fået en dom. Det tilsvarende tal for danskere er 13. For øvrige lande er det 54. (Den Korte Avis 26.3.)

 

Der er store problemer med det euforiserende stof, khat, der især tygges af somaliere og smugles illegalt til Danmark i store mængder. (DKA 14.6.)

 

I Aarhus er der afdækket betydelige problemer med somaliere, der snyder i skat for meget store beløb. (DKA 28.5. 2013)

 

Det er ikke mindst blandt somaliere, der har været sympati med terrorister. Der er afsløret stærke forbindelser til terrorister i Kenya (DKA 24.9.). En betydelig del af unge somaliere i Aarhus sympatiserer med terrororganisationer som al-Shabaab, der er somalisk, samt Hamas og Taleban. Det viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet.

 

Alt sammen noget, der koster det danske samfund dyrt. Og tilsyneladende bliver somalierne ikke just skræmte fra at komme til Danmark.

Læs også
Løkke bør ubetinget trække Danmark ud af FN’s migrationspagt – disse punkter viser, at den er en katastrofe

 

Tværtimod. De udgør en betydelig del af de ikke-vestlige indvandrere, der netop nu strømmer til Danmark.

 

Somalierne præget af offertænkning og anklager

Mønsteret for somaliere er velkendt fra andre lande.

 

Nogle somaliere er særdeles godt integreret. Ayaan Hirsi Ali er somalier. Fra Danmark kunne nævnes flere.

 

Men der er en betydelig gruppe, der er meget dårligt integreret. Lige nu er store grupper af dårligt integrerede somaliere højt på dagsordenen i lande som Canada, Norge og Sverige.

 

I Danmark har dårligt integrerede somaliere været et tema helt tilbage fra 1990’erne, især i Aarhus, hvor en stor del af dem bor. Dengang fik Aarhus Kommune lavet en rapport om problemets omfang, og hvordan det kunne gribes an.

 

Læs også
20.000 bevæbnede migranter står klar til at storme grænse for at komme til blandt andet Danmark

Det udløste et sandt ramaskrig blandt somalierne, som lavede en modrapport. Den handlede om, at det i hvert fald ikke var somalierne selv, der havde ansvaret for den dårlige integration. De var tværtimod ofre for det danske samfunds dårlige behandling.

 

Da de høje tal for kriminaliteten kom frem, var der en lignende reaktion: Samfundet må gøre noget mere for os.

 

Ahmed Dhaqane, der er formand for en somalisk forening med 400 medlemmer og selv medlem af Rødovre Byråd for Socialdemokraterne, beklagede dengang den høje kriminalitet. Myndighederne burde gøre mere for at ansætte folk med somalisk baggrund, sagde han blandt andet.

 

Og nu hører vi det én gang til: Det er det dansk samfunds skyld, og man skal bruge nogle flere penge på somalierne for at komme det nye store problem med de hellige krigere til livs.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…