Sig farvel til ondt i ryggen med en rank holdning, som også gør dig pænere

Foto: Colourbox

Mange danskere døjer hver dag med ondt i ryggen.

 

En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at halvdelen af alle voksne danskere har haft ondt i ryggen indenfor de forgående to uger, hvis man spørger på et tilfældigt tidspunkt. Mange er ømme, når de kommer hejm fra arbejde eller fra træning og andre belastninger. (Samvirke)

 

For manges vedkommende skyldes det en forkert holdning, men også for lidt variation i arbejdsstillinger.

 

Ifølge kiropraktor Kim Corfixen gælder det om at undgå at sidde eller stå fastlåst i den samme stilling for længe ad gangen. Du skal bevæge sig, for det er godt for rygsøjlen, og det kan være med til at forebygge, men også afhjælpe smerter i ryg, nakke og skuldre.

 

Sundt svaj

Du tænker sikkert ikke over, at din ryg falder sammen, når du sidder ned på en stol. Det kan derfor være en god ide at bruge en lændepude, som kan hjælpe med at holde ryggen i en sund stilling.

 

Ryggen skal være formet som en S, når du sidder ned. Den uheldige stilling er en ryg, der er formet som et C. Det behøver ikke være en lændepude, et sammenrullet håndklæde kan også gøre underværker, så du kommer til at sidde rigtigt. (Samvirke)

 

Skiftende stillinger

Kim Corfixen forklarer, at netop bevægelse er vigtigt for rygsøjlen.

 

”Det bedste ville være, hvis folk ændrede arbejdsstilling hver halve time og bevægede sig fra stående til siddende eller omvendt. Men det er nok utopi. En gang i timen skal man dog helst køre sit hævesænkebord op og så stå op og arbejde minimum 10 minutter, siger han til Samvirke.

 

Når du står op og arbejder, så er det vigtigt, at du sørger for at stå korrekt med let spredte ben og har god kontakt med jorden fra begge fødder. Bordet må ikke være for højt i forhold til din arbejdsstilling. Sænk skuldrene og sørg for, at dine arme har en vinkel på mellem 90 og 100 grader. (Samvirke)

 

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin

Bevæg dig

Det er en god ide, at du tager en pause i ny og næ, for at holde den dårlige holdning på afstand. En gåtur hen til kollegaen, til køkkenet eller hvad du nu synes. Ved at bevæge dig, får du smurt rygsøjlen, siger Kim Corfixen til Samvirke.

 

Når du arbejder

Når du arbejder, er det vigtigt at du sidder eller står lige for. På den måde er din holdning neutral i stedet for at være vredet, hvis du kigger til siden.

 

Samtidig er det vigtigt, at du ikke arbejder ved en bærbar computer for længe ad gangen, fordi tendensen går i retning af, at du falder sammen, og ikke sidder korrekt, når du arbejder på den bærbare. Kim Corfixen anbefaler, at man får en ekstern skærm og tastatur, så arbejdsstilingen bliver optimal. (Samvirke)

 

Løsn op for spændingerne

Kan du mærke spændingerne komme snigende, så lav Brügger-øvelsen. Den tager kun ti sekunder, men den hjælper med at rette dig ud, og kan tage det værste af spændingerne. Det er kun godt hvis du laver den flere gange om dagen.

 

Du skal sidde yderst på en stol. Sæt fødderne i hoftebreddes afstand og kig ligefrem. Træk hagen tilbage, så du laver en dobbelthage. Hold dine hænder frem for dig og peg tommelfingrene ud til siden. Træk armene så langt tilbage, som du kan og hold strækket i ti sekunder. (Samvirke)

Læs også
Holdningskorrigerende tøj har til hensigt at afhjælpe smerter i ryggen

 

Når du kommer hjem

Når du kommer hjem fra arbejde, er det let at smide benene op for at slape af. Men det er ikke nogen god ide ifølge Kim Corfixen. Det belaster ryggen, fordi en siddende stilling, hvor benene er oppe, får lænden til at krumme sammen. Læg dig i stedet på siden med benene oppe i sofaen eller sid i sofaen med fødderne i gulvet og tag en pude i lænden. (Samvirke)

 

Små skridt

”Startskuddet til en bedre holdning er at integrere de små øvelser og ændre lidt på din holdning i hverdagen, så du får nogle gode vaner etableret. Men hvis man virkelig vil have en flot, rank holdning, kræver det ofte meget arbejde over en lang periode. Hvis man i 10 år har gået med skuldrene fremme, tager det lang tid at få musklerne flyttet og kroppen rykket om. Lidt som hvis man skulle lære at gå igen,” siger kiropraktor Kim Corfixen. (Samvirke)

 

Du kan også søge hjælp hos en kiropraktor eller en fysioterapeut.

 

Find balancen mellem job og krop

Videncenter for Arbejdsmiljø kører en kampagne med navnet jobogkrop.dk.

 

Læs også
Fitnesscenteret er for alle

Her sættes der fokus på forebyggelse muskel- og skeletbesvær, så de kontoransatte undgår ondt i ryg, nakke og skuldre.

 

Videncenter for Arbejsmiljø anbefaler, at man holder kroppen i gang. Fysisk aktivitet har nemlig en positiv effekt på smerter i muskler og led både almindelig konditionstræning, men også målrettet træning for de ømme punkter.

 

Se fire øvelser, der hjælper mod rygsmerter her

 

Døjer du med nakke- og skuldersmerter, kan du få tips til øvelser her

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…