SF vil sætte børn på 4 måneder i vuggestue med støtte pædagog – det tager ansvaret fra forældrene

Modelfoto, Colourbox

Der har i årtier været en stærk tendens til at lade daginstitutionerne være løsningen, når dagligdagen ikke fungerer i småbørnsfamilien.

 

Men det er forkert, både i forhold til barnet og i forhold til forældrene. Institutionslivet løser ikke eventuelle problemer med en utilstrækkelig forældreevnen – tværtimod.

 

Der er derimod brug for en anden tilgang til såkaldte udsatte familier.

 

Men det er næsten umuligt at tale om. Måske fordi ingen kan nænne at sige til forældrene, at nu skal de simpelthen stramme sig op og tage ansvar.

 

Alle kan lære at være gode forældre. Og de få der ikke kan, skal slet ikke have børn boende hos sig. Mange vil mene at det er det samme som at sparke til nogen, der i forvejen ligger ned.

 

Det betyder, at statssocialismen ruller videre år efter år og bliver tykkere og tykkere.

 

Nyt forslag om at børn skal i vuggestue fra de er fire måneder

Nu er der kommet et nyt eksempel: Børn skal i vuggestue fra de er fire måneder gamle. Det mener politikeren Jonas Dahl der sidder i Folketinget for Socialistisk Folkeparti.

 

I et indlæg i Aarhus Stiftstidende har han netop slået på tromme for, at børn fra udsatte familier skal i vuggestue fra de er fire måneder gamle.

 

I Aarhus Kommune har man siden 1. januar kørt et projekt, hvor en vuggestuepædagog har været tilknyttet sundhedsplejen. Pædagogen har således typisk haft 15 timer om ugen hjemme hos en udsat familie de første måneder af barnets liv.

 

Nu mener den socialistiske politiker, at projektet skal udvides med, at pædagogen følger med baby i vuggestue. Den økonomiske indsats vil have tjent sig selv tilbage på under tre år, viser kommunens beregninger. Aarhus Kommune har netop modtaget et trecifret million-indskud til udsat-området.

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

 

Man må sige det er et højst mærkværdigt forslag. Har babyer fra udsatte familier ikke lige så meget brug for deres mor som alle andre babyer?

 

Hvilke behov har babyer

Der er ikke uden grund at små børn som hovedregel tidligst kommer i pleje omkring et års alderen. Babyer har simpelthen behov for at blive passet døgnets 24 timer af de allernærmeste, mor og far.

 

Det betyder selvfølgelig ikke, at det ikke er fuld forsvarligt, at en anden person fra tid til anden passer baby. Men små børn har et udviklingsmæssigt behov for at knytte sig til ganske få personer.

 

Små børn har ikke brug for en pædagog, eller en sygevikar, der kan træde i stedet for mor og far i en vuggestue. Men man kan måske forestille sig, at der er en udsat mor eller et udsat forældrepar, der længes efter tid til sig selv.

 

Mon ikke de fleste forældre har haft sådanne tanker engang imellem?

 

Læs også
Video: Hunden bliver utålmodig og så begynder den at vise barnet, hvordan man kravler

Udsatte forældre skal have hjælp

Det er ikke til diskussion, at samfundet skal træde til med vejledning og støtte, når der er knas i forældre-evnen.

 

Der er sager, hvor et lille barns naturlige og sunde udvikling kun kan foregå, hvis omsorgsgivere udvides til flere personer, for eksempel hvis forældrene er handicappede.

 

Imidlertid er det formodentlig ikke denne relativt lille gruppe Jonas Dahl taler om under begrebet ”udsatte familier”.

 

En bred gruppe bliver gjort til ”de udsatte”

Den gruppe familier, der tales om, kan typisk være præget af ringe forsørgelsesgrundlag/arbejdsløshed; enlig forsørgelse; at forældrene har været umodne og fået barn/børn i en meget ung alder; at forældrene selv har haft belastende vilkår under opvæksten.

 

Fra mit arbejde som pædagog i Gellerup har jeg erfaret, at en udsat familie ikke sjældent har kryds i alle disse fire tegn på dårlige vilkår. Jeg har også erfaret, at det typisk udløste, at børnene hver fik en ”kontaktperson” i et fast antal timer, som de så brugte til at hygge med børnene uden for hjemmet.

 

Læs også
Video: Hunden bliver utålmodig og så begynder den at vise barnet, hvordan man kravler

Det var bestemt ikke mit indtryk, at forældrene blev bedre til at tage ansvar af den grund. Nu skal ikke kun større børn, men også babyer på fire måneder have en kontaktperson, de kan være sammen med. Det vil sige, at babyer på fire måneder skal væk fra mor og far og være i en institution.

 

Det kan risikere at gøre det hele værre.

 

Det handler om at forældre skal tage mere ansvar

Når samfundet tager for meget over, er der stor risiko for, at situationen bliver værre.

 

Der er risiko for, at barnet vil miste respekt og tilknytning til forældrene.

 

Og der er risiko for, at forældrene vil miste respekten for sig selv.

 

Mange udsatte forældre har bestemt evner for at tage sig sammen. De vil gerne stramme op på deres adfærd over for børnene. Og de er indstillet på at tage konsekvenserne af deres handlinger – i dette tilfælde det at få børn.

Læs også
Gymnasielærer: ”Kære forældre – gider I opdrage jeres børn, så jeg kan bruge tiden på at lære jeres børn noget fagligt?”

 

Men dem, der arbejder med udsatte familier skal være indstillet på, at målet for deres indsat er at bistå forældrene i selv at tage ansvar – og ikke tage ansvaret fra dem. Det er det, der nemt sker, hvis børn kommer i vuggestue med en støttepædagog, når de er fire måneder gamle.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…