Politiet slår alarm: Den typiske gaderøver er af anden etnisk herkomst end dansk

Københavns Politi vil nu sætte hårdt ind mod den eksplosion af gaderøverier og lommetyverier, der siden 2010 har fundet sted i de københavnske gader.

 

Således er antallet af anmeldte gaderøverier steget fra 656 i 2010 til ikke færre end 1.069 i anmeldelser i 2013. Det er en stigning på 63 procent.

 

”Vi prioriteter og forstærker nu indsatsen mod gaderøverierne. Vi er ikke tilfredse med udviklingen, og vi arbejder derfor nu målrettet på at opklare sagerne og forhindre gerningsmændene i at begå nye forbrydelser,” siger politimester Jan Bjørn.

 

Han er leder på Station City og står for koordinationen af en permanent røveri- og tyverigruppe, som Købehavns Politi nu har oprettet for at styrke og koordinere både den efterforskningsmæssige og analysemæssige indsats fra politikredsens forskellige stationer.

 

Over 30.000 tyverier

Også tyverierne er blevet et stærkt stigende problem. Sidste år blev der i Købehavns Politikreds anmeldt 31.168 såkaldt simple tyverier, herunder især lommetyverier. Det svarer til mere end 80 om dagen.

 

Også på det område har der fundet en kraftig stigning sted siden 2010, hvor der blev anmeldt 22.138 tyverier. Der er her tale om en stigning på 40 procent fra 2010 til 2013.

 

Medens Københavns Politi sidste år rejste 395 sigtelser for gaderøverier, hvilket svarer til lidt under halvdelen af anmeldelserne, ser situationen ikke så lidt anderledes, hvad angår tyverisigtelserne.

 

Ud af de over 30.000 tyverianmeldelser, der sidste år blev indgivet i Københavns Politikreds, blev der kun rejst 1.207 sigtelser.

 

Det skyldes ifølge politimester Jan Bjørn blandt andet, at det ofte er både meget vanskeligt og set i forhold til staffen for tyveri også omkostningstungt at retsforfølge tyvene. Dertil kommer et ikke uvæsentligt problem, nemlig tyvenes nationalitet og fremgangsmåde.

 

Den typiske gaderøver er af anden etnisk herkomst end dansk

I forbindelse med den forstærkede indsats mod gaderøverierne og tyverierne har København Politi udarbejdet profiler af de to grupper.

 

Om gaderøverne hedder det således:

 

”Analyser af gaderøverierne viser, at den hyppigst forekommende gerningsmand til gaderøveri er en ung mand mellem 14 og 20 år af anden etniske oprindelse end dansk, og at gerningsmændene ofte optræder i mindre grupper på mellem tre og fem gerningsmænd.”

 

Tyvene er østeuropæiske, danske og nordafrikanske

Hvad tyvene angår, tegner Københavns Politi følgende profiler:

 

”På tyveriområdet har analyser vist, at den typiske gerningsmand er en østeuropæisk, dansk eller nordafrikansk mand i alderen mellem 15 og 40 år. En meget anvendt fremgangsmåde er, at tyvene optræder i grupper på mellem to og fire,” skriver Københavns politi i sin analyse og fortsætter:

 

”Rollefordelingen er sådan, at én person stjæler fra den forurettede, medens de andre afleder dennes opmærksomhed ved for eksempel ”tilfældigt” at gå ind i vedkommende.”

 

Ifølge Københavns Politi er denne fremgangsmåde medvirkende til at gøre sagerne særdeles svære at opklare, da den bestjålne ofte først opdager tyveriet efter et stykke tid og ikke har bemærket gerningsmanden.

 

Smartphones er eftertragtede for både røvere og lommetyve

Gaderøverne går ifølge Københavns Politi typisk efter kontanter, smartphones og computere, armbåndsure og smykker. Især smartphones er særdeles eftertragtede.

 

Tyvene går primært efter smartphones, kontanter og betalingskort. I mere end halvdelen af de lommetyverier, som blev anmeldt i 2013 er der stjålet en smartphone.

 

Både de røvede og stjålne smartphones sendes i vid udstrækning ud af landet for dér at blive opdateret og genanvendt i dele af verden, hvor de ikke kan spores. Der er også eksempler på, at røvede og stjålne smartphones sælges her i landet via blandt andet internettet.

 

Og her advarer politiet: ”Køberne risikerer at blive sigtet for hæleri.”

 

Ros til politiet for at tale rent ud af posen

Hos Dansk Folkeparti er der ros til politiet for at rent ud af posen og klargøre, hvem det er, der typisk begår gaderøverier.

 

”Det er godt, at politiet uden skelen til den politiske korrektheds klamme hånd toner rent flag og siger det, som det er. Vi kan kun løse problemerne, hvis vi tør tale om problemerne. Det kunne nogle af vores kollegaer i regering og Folketing lære af,” siger Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, til Den Korte Avis og fortsætter:

 

”Men jeg frygter, at indvandringen, vores manglende kontrol af grænserne sammen med politiets mange andre presserende opgaver gør, at det mildest talt bliver svært for ordensmagten at tage ordentligt fat om problemet. Men jeg håber selvfølgelig, at jeg tager fejl,” siger Martin Henriksen.

 

Ris til integrationsminister Annette Vilhelmsen

Medens der hos Dansk Folkeparti er ros til politiet, er der hos Venstre til gengæld ris til både regeringen og integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF).

 

”Både de sidste par års beskæmmende udvikling i antallet af gaderøverier og det faktum, at de begås af unge af anden etnisk herkomst end dansk, viser endnu engang, at regeringen slet ikke tager det her område alvorligt, men tværtimod udviser ligegyldighed ,” siger Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg, til Den Korte Avis.

 

Inger Støjberg frygter i den forbindelse, at vil situationen med unge kriminelle indvandrere vil blive forværret med Annette Vilhelmsen som integrationsminister.

 

”Vi har i Annette Vilhelmsen en integrationsminister, som tydeligvis ikke vil tage fat om problemet med fast hånd, men som tror, at helt unge og allerede dybt kriminelle indvandreefterkommere vil lytte til pædagoger. Det kører alle hendes forslag på, og det er skrækkeligt for integrationen,” siger Inger Støjberg og fortsætter:

 

”VK-regeringen indførte i sin tid et effektivt redskab i form af forældrepålæg, altså hvor forældrene bliver advaret om, at hvis ikke de holder deres børn borte fra gaderne, mister de ungdomsydelserne til børnene. Den metoder vil ministeren ikke indskærpe kommunerne at anvende, og nu ser vi resultatet i form af blandt andet 14-årige indvandredrenge, der af politiet defineres som typiske gaderøvere.”

 

Problemet kan ikke kun isoleres til København

I sin redegørelse for situationen omkring gaderøverierne og tyverierne i København anfører Købehavns Politi uden at sætte tal på, at en tilsvarende udvikling har fundet sted i Odense og Aarhus.

 

Det har blandt andre fået Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, til at reagere.

 

”Det er på tide, at politiet griber mere massivt ind over for dette problem. Ikke blot i København, men også i Odense og Aarhus og andre byer med ghettoer og hvor vi jo ved, at der i dele af indvandremiljøet hersker en trussel- og voldskultur,” siger Peter Skaarup til Den Korte Avis og fortsætter:

 

”Den udvikling, som Københavns Politi nu har beskrevet, viser, at der i allerhøjeste grad er behov for en national indsats, og jeg vil nu bede justitsminister Karen Hækkerup (S) redegøre for udviklingen i eksempelvis Odense og Aarhus og så i øvrigt bede ministeren om at forklare, hvilke tiltag, hun har tænkt sig at sætte i værk for at vende udviklingen.”

 

Peter Skaarup peger i den forbindelse på, at der er på høje tid med en ændring af lovgivningen, så det bliver nemmere at udvise indvandrere uden dansk statsborgerskab.

Del på Facebook