Pavernes eminente Rhône-vine

_______

De Gode
Dråber
_______

 

I 1305 blev Clement den 5., biskop i Bordeaux, udnævnt til pave, og som god franskmand kunne han ikke drømme om at styre den katolske kirke fra Rom. Derfor flyttede han hele menagen til Avignon i den sydlige del af Rhône-dalen, som dengang hørte under den sicilianske konge.

Hans efterfølger, Johannes den 12., lod opføre en sommerresidens nord for pavesædet i det område, som i dag er kendt som Châteauneuf-du-Pape – pavens nye slot. Det ligger nu i ruiner, men er et flot vartegn.

 

Pavernes vin

Takket være ikke mindst Johannes’ og hans efterfølgeres samt implicerede kongehuses store interesse for god vin blev datidens bønder sat til at an- og omlægge marker til vindyrkning med det formål at opnå højere kvalitet.

 

Det skete i hidtil ukendt målestok, men såvel jordbundsforhold som klima var som skabt til noget højere. Knytnævestore runde sten ligger på jorden og opsuger 2800 timers årlig solvarme og videregiver den til vinstokkene, som takker ved at gøre druerne mere solmættede og generøse end normalt. Samtidig tørrer den lune Mistral-vind, der blæser fra syd mod nord i dalen, fugten væk fra vinløvet og forhindrer dermed angreb af svamp og anden dårligdom.

 

 

Baronens system

Châteauneuf-du-Pape-området, der i dag tæller omkring 300 producenter, var det første i Frankrig, der indførte et system – Appellation Controlée d’Origine –, som både garanterer oprindelse og fremstillingsrestriktioner. Initiativet blev taget af i starten af 1920’erne af ejeren af Château Fortia, Baron le Roy, og i 1936 fik Châteauneuf-du-Pape sin AOC, hvis principper i dag følges af stort set alle vinproducerende lande.

 

Toppen af toppen

Mens der er stor enighed om principrytteri, så udøver producenterne stor diversitet i måden at udnytte reglerne på. Blandt dem, der stikker ud i toppen af fremragende vinmagere, er ejeren af Domaine de la Vieille Julienne, Jean-Paul Daumen. Han overtog ledelsen af den familieejede ejendom siden 1905 i 1990 og har i de mellemliggende år udviklet vinene til at være toppen af toppen i både Côtes-du-Rhone- og Châteauneuf-du-Pape appellationerne.

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

 

Samlervin

Overgang til økologiske og biodynamiske dyrkningsmetoder er den væsentligste forklaring på de høje karakterer, vinene opnår af internationale vinanmeldere. Eksempelvis har guruen blandt alle vinøse guruer, amerikaneren Robert Parker, givet domainets topvin, Cuvée Réserve, 100 points af 100 mulige tre gange.

 

Denne vin, der i Danmark sælges af Philipson Wine i årgangene 2009 og 2010 for hhv. 1999,95 kr. og 1799,95 kr., begge ved køb af 6 flasker, er et stort samlerobjekt på linje med vinene fra Marcel Guigals 3 berømte marker i Côtes Rôti. 10 stjerner må være rimeligt.

 

 

 

 

Vine til fest

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

Mere normal og tilgængelig for almindelige dødelige er Jean-Paul Daumens 2010 Côtes-du-Rhône Rouge (5 *****) til 89,95 kr. og 2010 Lieu-Dit Clavin (5 *****) til 129,95 kr. Til dem, der gerne vil give sine gæster – f. eks. til konfirmationen – en særlig oplevelse, kan anbefales en Châteauneuf-du-Pape Domaine de la Vieille Julienne i årgang 2009 (6******) eller en 2010 Châteauneuf-du-Pape Les Trois Sources (6******) eller en 2010 Châteauneuf-du-Pape Les Hauts-Lieux (6******) til 499,95 kr.

 

Det er vine, der smyger sig som silke omkring smagsløgene!

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…