Ny undersøgelse: vi er trætte af smartphones og vil have nærvær

YouTube

De seneste par år har det nærmest været moderne at multitaske, være social med alle på Facebook og især være tilgængelig 24/7. Det ser nu ud til, at den tendens er på tilbagetog.

 

Har du også set videoen, der viser, hvordan unge mennesker kan indelukke sig fuldstændig fra det sociale liv omkring dem, for at være til stede på det virtuelle sociale liv? Eller videoen ”I forgot my iPhone”, som illustrerer, hvordan flere og flere lever gennem deres telefon. Hvis ikke, så se dem her:

 

Facebook Home “Dinner”: http://www.youtube.com/watch?v=voWvqBsyYbE

 

I forgot my Iphone: http://www.youtube.com/watch?v=OINa46HeWg8&feature=share

 

Sådan er det også i Danmark. Flere eksperter har påpeget, at mange af os er kommet ud i en reel afhængighed af for eksempel vores smartphone (dr.dk) eller af at tjekke vores facebook (videnskab.dk).

 

Mere nærvær

Denne form for konstante online adfærd møder nu modgang, og modreaktionen er verdensomspændende. I en trendrapport for 2014, udarbejdet af bilproducenten Ford, ser trendforskere et øget fokus på fordybelse og nærvær (eb.dk)

 

”Vi kan ikke vende ryggen til teknologien, men det er interessant, at den konstant accelererende teknologiske udvikling også har startet en ny, stærk mod-kultur, der handler om refleksion,” konstaterede Fords fremtids- og trend-manager Sheryl Connelly i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten, og sagde endvidere ”Forbrugerne vil genoverveje deres forhold til teknologien i 2014, forsøge at balancere behovet for at være konstant online og et stigende behov for at bruge kvalitetstid offline.” (eb.dk)

 

Det samme mønster forudses også i Danmark.

 

– Der har været en tendens til, at det har været trendy at have travlt her de senere år. Men jeg tror og håber, at vi nu kommer til at opleve en modreaktion på det. Jeg hører i hvert fald om unge, der bevidst vælger Facebook fra og slukker telefonen, når de har fri. Mange vælger ligefrem en gammel mobil-model, så de slipper for at være online hele tiden, forklarer psykolog Henrik Tingleff til dr.dk.

 

Tilbagetog

Læs også
IT-brevkasse: Hvilke konsekvenser kan der være ved at dele private billeder på Facebook?

At det bliver mere in at være offline kan blandt andet ses på det voksende antal artikler med gode råd til, hvordan du skruer ned for eksempel dit smartphoneforbrug eller din Facebook-aktivitet – eller helt dropper den.

 

Argumenterne for at droppe Facebook er blandt andet, at man ikke længere har noget privatliv, og at Facebook faktisk får dig til at blive mere ked af dit eget liv ved at se på andres glade billeder (Huffingtonpost). Og det viser sig også, at flere og flere unge rent faktisk fravælger Facebook (dr.dk). Det sker blandt andet på grund af ”facebook-stress”, der resulterer i manglende koncentrationsevne.

 

Også smartphonen beskyldes for at gøre os stressede ved at være afhængighedsskabende. Det kaldes ”smartphone-syge” (dr.dk).

 

Go slow

Men også bevægelser som slow living eller simple living vinder større indpas i vores hverdag (Psychologytoday). Bevægelserne er et opgør med det travle liv og handler om, at man skal være mere til stede i nuet (Slowliving). I programmet Bonderøven på DR lever Frank Eriksen det simple liv (kd.dk). Engang blev det udelukkende vist på DR2, i dag kommer det i bedste sendetid på DR1, hvilket tyder på, at interessen for at være mere nærværende og levere enklere er stigende.

 

Vil du også være med på moden og være mere nærværende og mindre online, kan du for eksempel drosle ned på dit smartphone-forbrug – bliv guidet her.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…