Pakistan er en atommagt – det gør dem magtfulde og hæmningsløse terrorister særligt farlige

En gruppe terrorister fra den yderliggående Pakistanske Taliban Bevægelse, kendt under initialerne TTP, som er forkortelsen for dens navn på urdu, forøvede i går en grusom massakre på en skole i byen Peshawar i det nordvestlige Pakistan. Antallet af dræbte og sårede, hovedsageligt skoleelever, er foreløbigt opgjort til 125 hhv.100. Samtlige 6 angribere omkom.

 

Skolen i Peshawar er én af et net af skoler, der drives af den pakistanske hær for børn af militærpersoner. En talsmand for TTP erklærede, at angrebet skulle ses som hævn for de tab, som hæren har påført TTP under en offensiv, der blev indledt i sommer, og som ifølge hæren har kostet TTP store tab.

 

Man går efter “bløde mål”

Peshawar, som er hovedstad i den nordvestlige provins Khyber Pakhtunkhwa ved grænsen til Afghanistan, har været skueplads for mange TTP-attentater i de senere år. I september 2013 gik det således ud over en protestantisk kirke, hvor 127 omkom. TTP er ikke sart i valget af metoder. Kan man ikke ramme hæren, og det er selvfølgelig vanskeligt og risikabelt, går man efter bløde mål som skoler, kirker og sundhedsklinikker. For et par år siden forsøgte TTP at ombringe Malala Yousufzai.

 

Taliban i Pakistan og Afghanistan er ikke det samme 

Den pakistanske Taliban-bevægelse, som udfolder sin blodige og fanatiske virksomhed i Pakistan, må ikke forveksles med de afghanske talibaner. Disse blev lanceret i 1990’erne af Pakistans hær og den militære efterretningstjeneste ISI (Inter Services Intelligence) og er under stram kontrol af ISI.

 

I det hele taget oprettede militæret fra 1970’erne en række militante grupper, som havde til formål at føre stedfortræderkrig i Afghanistan – i første omgang mod den russiske invasion – og mod Indien, især i Kashmir. Desuden skulle disse grupper som led i en generel islamisering af Pakistan bekæmpe interne modstandere.

 

Kompromisløse monstre

Det var imidlertid ikke altid helt let altid at holde disse Frankensteins monstre under kontrol. I sidste halvdel af 00’erne opstod således TTP, der ikke var tilfreds med Pakistans nødtvungne – og modvillige – samarbejde med USA efter 9/11 mod Al-Qaeda og andre muslimske brødre. TTP gik ind for en kompromisløs indførelse af shariah i Pakistan og har aldrig været tilhænger af blødsødne metoder.

 

Kort fortalt: TTP har med talrige angreb mod civile og militære mål trukket et langt islamistisk blodspor efter sig. Dette er kommet militæret og de skiftende civile regeringer på tværs; ikke fordi de principielt er imod vold og shariah, men fordi TTP ikke er en del af det af ISI kontrollerede terrornetværk. USA har da også presset på for at få gjort op med TTP og har selv gennemført en serie af droneangreb mod terrorister i Pakistan.

 

Uvejsomme bjergområder er helle for jihadkrigere

Da den nuværende pakistanske regering kom til efter valget i 2013, forsøgte den nyvalgte premierminister Nawaz Sharif at indlede en fredsproces med TTP i begyndelsen af dette år. Den mislykkedes hurtigt, og der var da ikke andet at gøre end at indlede en militær offensiv mod TTP, hvis hjemsted er nogle af de såkaldte Føderalt Styrede Stammeområder (i Pakistan kendt under den engelske forkortelse FATA, Federally Administered Tribal Areas).

 

Læs også
Ambrin får 11.000 kr. i kontanthjælp hver måned – derfor bliver hun i Danmark, selv om hun hellere ville bo i Pakistan

Særligt berygtet er området Nord Waziristan. Disse uvejsomme bjergområder, som ligger i det pakistansk-afghanske grænseland, bebos af pashtunske stammer, som i århundreder har været deres egne herrer. FATA er i realiteten lovløse og livsfarlige at rejse ind i for udenforstående. De er dermed også velegnede som hjemsteder for udenlandske jihadkrigere og som udgangspunkter for terrorisme vendt mod Afghanistan (i det store og hele under ISI’s auspicier) eller mod selve Pakistan, d.v.s. udført af TTP og konsorter.

 

Man skal næppe gøre sig større forhåbninger om, at det pakistanske militær vil få bugt med TTP, der i de senere år også har kunnet slå til i selve det pakistanske kerneland, provinsen Punjab, samt landets økonomiske centrum, havnebyen Karachi.

 

Islamiseringen er vidt fremskredet

TTP og andre yderliggående har et vidt forgrenet net over hele landet, store områder, ikke blot FATA men også i storbyen Karachi, er udenfor myndighedernes kontrol, og islamiseringen i dens mest ekstreme former er vidt fremskreden.

 

En del pakistanere er nok tilhængere af mere moderate former for religionsudøvelse, men det er nu en gang de mest yderliggående, der har fat i den lange ende, ikke mindst takket være deres uhæmmede anvendelse af voldelige argumenter. Blandt de mange ofre har været en minister og en guvernør, som tog til orde mod blasfemilovgivningen.

 

Nå ja, og så glemte jeg for resten at nævne, at Pakistan er en atommagt med et ikke ubetragteligt lager af langtrækkende missiler og kerneladninger.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…