_______
De Gode
Dråber
_______
Den spanske vinverden fortsætter med at overraske med nye og fremragende vinmagere, som formår at trylle druer om til vin i verdensklasse – og vel at mærke i områder, som ikke tidligere har udmærket sig med stort andet end dagligvin af vekslende kvalitet.
Et af disse vinøse fyrtårn hedder Tomàs Cusiné, som i mere end 20 år har ageret i vinområdet Costers del Segre D.O. i det nordøstlige Catalonien, hvor han bl. a. har bragt fokus på storproducenten Castell del Raimei, fordi der her i relativ høj skala fremstilles vin af stor kvalitet.
Gik solo i 2003
I 2003 besluttede han at starte for sig selv, idet han ønskede at kombinere sin store viden om områdets potentiale med sine egne ambitioner om at lave topkvalitetsvin, som ikke blot afspejler jordbundsforholdenes karakteristika, men også hans egen filosofi om, hvordan god og elegant vin skal smage.
Vingården ligger i landsbyen El Vilosell i distriktet Les Garrigues i Lleida-provinsen i en højde over havoverfladen, der varierer mellem 700 og 740 meter, og som grænser op til Tarragona-provinsen og områderne Conca de Barberà og Priorat. De forskellige vinmarker ligger i nord- og nordøst vendte dale med forskellige jordtyper, især kalkholdige med varierede lag af sten og grus, som giver god dræning for de 380-600 mm regnvand, der falder om året. Disse betingelser garanterer langsom modning med sen druehøst og resulterer i bløde tanniner og meget intens farve.
Mange nyplantninger
I de seneste 10 år har Tomàs Cusiné tilplantet 29 hektarer med Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Garnacha, Cariñena, Marselan, Chardonnay og Sauvignon Blanc. Hver hektar har minimum 5000 vinstokke. Herudover købes druer fra andre lokale vingårde, hvis produktion styres af vinmageren.
Et af de største problemer, spanske vinavlere har at trækkes med, er overmodne druer. Denne hurdle overkommer Tomàs Cusiné ved konstant at overvåge ligevægten mellem fenol- og syrekomponenterne, således at tanninerne også holdes på et sådant niveau. Derved opnås elegance, kompleksitet, friskhed og længere holdbarhed.
Alt i alt resulterer alle anstrengelserne i en årlig høst på omkring 200.000 flasker, hvoraf 75 går til eksport.
Sortimentet i Danmark
I Danmark står Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg for importen. Her har man seks forskellige vine i sortimentet – tre hvide og tre røde. Det drejer således om en Macabeu Blanco 2010, som er stukket sammen af 96 % Macabeu og 4 % Albariño druer, der har vokset på vinstokke, der daterer sig tilbage hhv. 1955 og 1917. Smagen er fyldig og intens og velegnet til kraftige supper eller charcuteri.
Nr. 2 hvidvin er en fuldblods Chardonnay 2012 fra vingården Finca La Serra. I blindsmagninger klarer den sig flot og er på højde med de store i Bourgogne. Det er en fin østersvin.
Hvidvin nr. 3 er i årgang 2012 og hedder Auzells. Den er lavet på ikke færre end 10 forskellige druesorter og fremstår med frisk afbalanceret syre og meget elegant.
Rødt i særklasse
Den første af de røde hedder Drag Mâgic 2011 og er en blanding af 40 % Tempranillo, 20 % Garnacha, 20 % Carignan, 10 % Merlot og 10 % Cabernet Sauvignon druer. I munden er den blød og afrundet og velegnet til sammenkogte retter.
Rødvin nr. 2 hedder Vilosell 2010 og er opkaldt efter landsbyen, hvor vingården ligger. Den er sat sammen af 49 % Tempranillo, 28,5 % Cabernet Sauvignon, 12 % Garnacha og 10,5 % Merlot. Den smager som en god Bordeaux og helt fantastisk sammen med veltillavede frikadeller med brun sovs og kartofler.
Rosinen i pølseenden og Tomàs Cusinés flagskib hedder Geol og er aktuel i 2009-udgaven. Med sit store indhold af Merlot druer (45 %) og 40 % Cabernet Sauvignon samt 5 % Cabernet Franc, 5 % Carignan og 5 % Marselan er den tæt på både St. Emilion og Pomerol. Allerede i sin første udgave i 2003 gav vinguruen Robert Parker den 93 point af 100 mulige. Enhver rib eye eller oksemørbrad vil glæde sig over at gå i ringen med denne jernnæve i fløjlshandsker.
Illustrationer til denne artikel er leveret af Sigurd Müller Vinhandel.