Lugten af bananrepublik breder sig i Danmark

Danmark præges netop nu af to skandaler.

 

Den ene drejer sig om SE og HØR og Nets. Den anden drejer sig om tre dommere, der har blåstemplet, at topembedsmænd i Justitsministeriet har løjet for Folketinget.

 

Umiddelbart har de to skandaler ikke meget med hinanden at gøre. Men de er led i et fælles mønster. Et deprimerende og skræmmende mønster.

 

Begge skandaler drejer sig om samfundsmoralens forfald.

 

Her drejer det sig ikke bare om, at Jensen arbejder lidt sort, og at Hansen klemmer et par ekstra ydelser ud af det sociale system.

 

Vi taler om moralens forfald inden for helt centrale institutioner i vores samfund.: Ministerier. Dommerstand. Medier. Databeskyttelse. Lufthavn og flyselskab. Rigshospitalet.

 

Lugten af bananrepublik breder sig i Danmark.

 

Ligegyldigheden hos Nets

Det står efterhånden klart, at Nets ikke har levet op til sit ansvar for at beskytte personfølsomme data i dets varetægt.

 

Adgangen til data har været for fri, kontrollen har været for lemfældig, kyniske personers mulighed for at misbruge deres stilling til at sælge fortrolige oplysninger har været alt for stor.

 

Disse sikkerhedsbrist hos Nets og dets samarbejdspartnere (IBM) er i sig selv meget alvorlige.

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

 

Men næsten endnu alvorligere er den ligegyldighed, som virksomheden har vist over for gøre noget ved de problemer, som den fik stukket lige op i ansigtet.

 

En mand henvendte sig, men blev viftet af

En fotograf fra SE og HØR henvendte sig på et tidspunkt til Nets og fortalte om bladets hemmelige kilde hos Nets. Det er nu kommet frem i BT, at fotografen gav meget detaljerede oplysninger om bestemte personer og dankorttransaktioner, som SE og HØR blev tippet om fra kilden.

 

Det gav Nets et godt grundlag for at trænge til bunds i, hvad der foregik, og melde sagen til politiet. Men fotografen fik ikke andet end svømmende og henholdende svar.

 

Som han siger til BT: ”Nets reagerede uengageret på oplysningerne”.

 

”Skide skægt”

Enten var sagens alvor ikke gået op for Nets. Eller også var man hos Nets klar over, at der var tale om katastrofale sikkerhedsbrist – men netop fordi sagen var så alvorlig og belastende for Nets, prøvede man at dysse den ned og undlod at anmelde den.

Læs også
SIDSTE NYT: Den formodede gerningsmand til terrorangreb på seks franske soldater er blevet skudt i sin mørke BMW og anholdt

 

Den første mulighed er rystende. Den anden er aldeles chokerende. Begge muligheder er udtryk for et moralsk forfald, som vi normalt ikke forbinder med Danmark.

 

Det samme forfald kommer til udtryk, når betroede medarbejdere på Rigshospitalet, hos SAS og i Kastrup Lufthavn tilsyneladende har sladret til SE og HØR. De har åbenbart været hamrende ligeglade med principper om privatlivets fred og med de konkrete personer, der blev krænket.

 

De har fået deres usle mammon og måske ligefrem syntes, at det var ”skide skægt” at være med til.

 

”En forklarlig og undskyldelig nødløgn”

Tre dommere har gennemført forhør af departementschefen og en afdelingschef i Justitsministeriet i forbindelse med den såkaldte Christiania-sag. De tre dommere tager åbenbart heller ikke det dér med principper så alvorligt.

 

Det er slået fast, at de to embedsmænd medvirkede til at fabrikere den løgn, som daværende justitsminister Morten Bødskov serverede for Folketingets retsudvalg om udskydelsen af et besøg på Christiania.

 

Læs også
Skandale: 50 familier i indvandrerghettoen Tingbjerg modtager hver for 600.000 kroner i sociale ydelser om året

Det er fuldkommen fatalt for folkestyret, hvis embedsmænd bidrager til at fabrikere løgne – og her taler vi om store løgne – over for Folketinget. Men sådan ser de tre dommere ikke på det. De kalder det ”en forklarlig og undskyldelig nødløgn”.

 

Ikke skyggen af belæg

Denne udlægning bygger på påstanden om, at Justitsministeriet ikke kunne oplyse om, at der forelå en særlig skærpet sikkerhedsrisiko, hvis Retsudvalget på det tidspunkt besøgte Christiania. Det kunne man ikke oplyse om, fordi det ville bringe PET’s kilde(r) på Christiania i fare.

 

Men der har aldrig været givet skyggen af et belæg for, at der forelå en særlig sikkerhedsrisiko. Og der har aldrig været givet skyggen af et belæg for, at kilder ville blive bragt i fare, hvis man fortalte Retsudvalget, at der var en sikkerhedsrisiko, som man desværre ikke kunne uddybe.

 

Sandheden kan meget vel være, at PET og Justitsministeriet bare ikke havde lyst til at bruge de ressourcer, som skulle til for at beskytte Retsudvalgets og især Pia Kjærsgaards sikkerhed på Christiania.

 

Skandaleramte ministerier

Denne dommer-godkendte forløjethed føjer sig til en stribe andre skandaler i ministerier under den nuværende regering.

 

Læs også
Et aktuelt eksempel demonstrerer, hvordan de etablerede medier producerer falske nyheder på stribe

Flere ministre udover Morten Bødskov har talt usandt over for Folketinget. Embedsmænd har været involveret i at uddele støttemidler under særdeles tvivlsomme former (Socialministeriet). Andre embedsmænd har i en periode dækket over alvorlige fejl i egne rækker (Udenrigsministeriet).

 

”Nødløgne”, sammenspisthed og begunstigelse af venner er for alvor blevet en del af det politiske billede. De afspejler, hvad man kunne kalde en begyndende ”bananisering” af det danske samfund. Lugten af bananrepublik.

 

Grimme brune pletter

Danmark har kunnet bryste sig af at ligge blandt verdens absolut mindst korrupte lande. Men der er kommet nogle grimme brune pletter på det fine image. Måske rykker vi lidt ned på den næste rangliste.

 

Men ranglister er selvfølgelig ikke det vigtigste her. Det vigtigste er, hvad politikere, embedsmænd, dommere, dataselskaber og andre, der ikke lever op til deres ansvar, gør ved Danmark.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…