Kunst og Campari

________

Kup på
vinhylden
________

Vin og spiritus har været og er fortsat tæt forbundet med kunstens verden. Digtere har siden, at Noah efter syndfloden plantede den første vinstok, berømmet de spirituøse glæder i både prosa og poesi. Og producenterne har omvendt benyttet malere og andre kunstnere til at udsmykke de livsfornøjende drikke med muntre tegninger på flasker og etiketter.

 

Navnkundige er kunstetiketterne på Mouton Rotschilds 1. cru vine i Bordeaux, som i øvrigt var inspirationen til ”Årets Kunstnervin”, som den danske vinimportør Steen Engelbrecht lancerede i Det Franske Vinlager, hvor han var direktør frem til 1984. Danske kunstnere som bl. a. Per Arnoldi, Robert Jakobsen, Wilhelm Fredie og Ejler Bille kreerede etiketter, der blev samleropjekter hos kunst-og vinentusiaster.

 

 

 

Kunst og Campari

Nyeste skud på denne kunst-stamme var Campari-organisationens præsentation af en såkaldt ”limited edition art label-serie”, altså et begrænset antal flasker prydet med farvestrålende, futuristiske kunst-etiketter, i forbindelse sit 150 år jubilæum i 2010.

 

Efter en pause i 2013 tages der revanche i 2014, hvor etiketterne på den bittersøde longdrink-mixer, Campari, er forskønnet med tre forskellige værker af den italienske, futuristiske maler og billedhugger Fortunato Depero (1892-1963). Med sin enkle grafiske udtryksform beskriver han essensen af Campari: Den ideelle aperitif, der sætter glæden, passionen og livets stjernestunder i højsædet.

 

 

 

Americano og Negroni

Kunstværkerne, der permanent er udstillet på Museum of Modern Art i New York og på kunstgalleriet Galleria Campari i Milano, stammer fra 1920’erne i samme årti, hvor greven Camillo Negroni bestilte en Americano, der normalt er blandet over isklumper af 3 cl. Campari, 3 cl. rød Cinzano Vermouth og danskvand pyntet med en appelsinskive. Han bad dog bartenderen skifte vandet ud med 3 cl. Gin, og siden har drinken heddet Negroni. Den er stadig en verdensklassiker med et voksende antal fans.

 

Moderne Campari-drinks

Læs også
Vin til ventetiden frem til jul

I sommertiden er Campari ved siden af dansk postevand med isklumper efter min opfattelse den rigtige tørstslukker. Den skal naturligvis anvendes med måde, men her er et par opskrifter til inspiration:

 

Camparrot, der er udviklet af barchef Nick Kobbernagel fra cocktailbaren Ruby i København:

4 cl. Gin, 2 cl. Campari, 2 cl. citronjuice, 3 cl. gulerodsjuice, 1 cl. sukkersirup og en knivsspids salt shakes med is og sies over i et longdrink-glas med is. Der kan pyntes med Jernurt.

 

Campari Spritz:

3 dele vin med bobler, 2 dele Campari og 1 del Danskvand hældes i et stort vinglas eller i et drinkglas med isterninger, og der pyntes med en halv appelsinskive.

 

Arresø Special:

Fyld et højt drinkglas med isterninger, tilsæt 3cl. Campari og 3cl. Skyy Vodka og top med appelsinjuice, der meget gerne må være friskpresset.

 

Læs også
Vinhøsten skuffer i Europa men sætter rekord i landene syd for ækvator

 

 

Fakta om Campari

Campari er et bittersødt og forfriskende fluidum, som blev skabt i Milano i 1860 af master blenderen Gaspare Campari. Den består af mere end 60 forskellige naturprodukter, og den karmoisinrøde farve er udvundet af hunskjoldlus, som lever i kaktusplantager i Peru og på De kariske Øer. Fremstillingen foregår i Milano.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…