Rumænske kriminelle gik i snedig fælde lagt af politiet

Det er ikke kun Sjælland og det storkøbenhavnske område, der hærges af plyndrende rumænske tyvebander, der takket være den manglende grænsekontrol har frit spil til at rejse ind og ud af landet, som det passer dem.

 

Også Nordjylland er ramt og det i en sådan grad, at Nordjyllands Politi har oprettet en særlig gruppe til bekæmpelse af omrejsende kriminelle, ”MTG Gruppen” (Mobil Tyveri Gruppe), og det har givet resultater.

 

Således slog gruppen i samarbejde med Nordjyllands Politis beredskab natten til i går til mod tre rumænere, da de ville afhente tyvekoster i form af metaller til en værdi af cirka 300.000 kroner i et skovområde syd for Års.

 

De tre anholdte rumænere på henholdsvis 43, 36 og 24 år har ingen tilknytning til Danmark.

 

Indbrud med et samlet udbytte på 1,4 millioner kroner

Medens Nordjyllands Politi i går var beskæftiget med at afhøre nattens fangst af tre rumænere, var der også i går rumæner-travlhed i retten i Lyngby.

 

Her stod to rumænere på henholdsvis 30 og 42 år fra byen Tulsea ved grænsen til Moldavien tiltalt for 40 danske villaindbrud til en samlet værdi af 1,4 millioner kroner. Desuden var de tiltalt for fire indbrudsforsøg.

 

De to rumænere blev dog ikke dømt for samtlige indbrud. Ifølge Ekstra Bladet, som var tilstede, frifandt retten rumænerne for 13 af de 40 indbrud samt for alle fire indbrudsforsøg.

 

De blev således kun kendt skyldige i 27 villaindbrud med et samlet udbytte til en værdi af omkring 650.000 kroner. De blev hver idømt tre års fængsel og udvisning af Danmark for bestandig. Begge modtog dommene.

 

Startede indbrud dagen efter ankomsten til Danmark

Ekstra Bladet skriver, at de to rumænere kom til Danmark den 16. januar i år, og var allerede dagen efter i gang med at begå indbrud. I retten hævdede de ellers, at de var kommet for at søge arbejde.

 

Læs også
 Det er politiets fornemste opgave at beskytte truede personer – ikke at lukke munden på dem

De var dog ikke på fri fod ret længe. Allerede den 6. februar blev de anholdt, da politiet igen slog til mod ”hæler-ekspressen”, den rumænske busrute mellem Stockholm og Bukarest, og fandt 14 kufferter med tyvekoster, hvoraf nogle formentlig stammede fra indbrud i Sverige.

 

Kufferternes indhold bestod primært af bærbare computere, iPads og iPods, kameraer, parfume, sølvtøj og smykker.

 

Velorganiserede rumænske tyvebander

Ifølge politiinspektør Karl Erik Agerbo, der er leder af det sjællandske politis Task Force Indbrud, er der tale om velorganiserede rumænske indbrudsbander.

 

Han henviser til, at en lang række af de rumænske indbrudstyve, som politiet har anholdt i den seneste tid, kommer fra samme by og kender hinanden.

 

I et større sagskompleks sidder der således i øjeblikket 18 arrestanter, og mange af dem kommer i lighed med de to, der i går blev dømt ved retten i Lyngby, fra byen Tulsea.

 

”De kommer hertil og ved, hvordan de skal begå indbrudskriminalitet. Så vi tror, at der har været nogen, som har kendt Danmark godt, og så har de hjulpet hinanden herop efterhånden,” siger Karl Erik Agerbo.

Læs også
Mangeårig kriminalassistent: Udlændinge kræver stor politiindsats – men politiets øverste ledere vender det blinde øje til problemerne

 

Hidtil hårdeste domme er på tre år og tre måneder

Tyvene arbejder for det meste i grupper på tre – fire mand ad gangen, og flere er efterhånden blevet dømt efter den hårde tyveriparagraf, der kan give op til seks års fængsel. For eksempel hvis forbrydelsen er begået af flere i forening.

 

Straframmen på de seks år er dog endnu ikke blevet udnyttet fuldt ud. Så vidt Den Korte Avis erfarer, faldt de hidtil hårdeste domme ved retten i Lyngby den 20. maj i år og var på tre år og tre måneder i et sagskompleks med fem rumænere.

 

Gruppen blev anholdt i november 2013, efter at en af de dømte var blevet taget på fersk gerning under et indbrud i Nordsjælland. De øvrige fire blev straks efter anholdt på et hostel i København, hvor politiet fandt adskillige stjålne effekter i form af elektronik, smykker med videre. (Ritzau/jp.dk/Den Korte Avis)

 

Danmark er særlig attraktivt

Der er en særlig stor koncentration af rumænere i Danmark, siger Karl Erik Agerbo til Berlingske.

 

Der er mange dyre genstande i de danske hjem, og de er ikke sikret særlig godt.

Læs også
Udsigt til politisk drama om udlændingepolitik mellem Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen

 

De seneste tal fra Rigspolitiet viser, at antallet af rumænere, der er sigtede for indbrud i private hjem er steget fra godt 1600 i 2010 til flere end 3000 i 2013, skriver Berlingske, der nu bruger udtrykket ”indbrudsturisme”.

 

27,4 procent af alle sigtelser for indbrud i private hjem er rejst mod udenlandske statsborgere.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…