Mohammed er nu det mest almindelige drengenavn i Oslo

Foto Hege Storhaug

 

Mohammed er nu det mest almindelige navn blandt nyfødte drengen i Oslo i Norge.

 

Det fremgår af tal fra det norske modstykke til Danmarks Statistik, Statistisk Sentralbyrå, SSB.

 

Lige efter Mohammed kommer navne som Oscar, Filip og Aksel.  Men der er altså flest nyfødte drenge, der får navnet Mohammed.

 

SSB – Oslo – navn 2013

 

Nordmænd i mindretal

Mohammeds førsteplads blandt de nyfødte drenge afspejler den ændrede sammensætning af befolkningen i Norge.

 

Således har det første af Oslos kvarterer nu et flertal af ikke-etniske nordmænd. Det drejer sig om bydelen Søndre Nordstrand, hvor den magiske grænse på 50 procent nu er passeret. (Det beskriver Morten Uhrskov i en artikel i Den Korte Avis, 30.4.2013)

 

I aldersgruppen 20 til 39 år er det 63 procent, der er af ikke-norsk herkomst, så udviklingen kan kun gå stærkere. Bydelene Stovner og Alna ligger i øvrigt på 49,5 og 48,6 procent.

 

Udviklingen er dobbelt. På den ene side føres en norsk udlændingepolitik, der nærmer sig svenske tilstande. På den anden side fraflytter nordmænd med ressourcerne til det systematisk de områder, der er blevet meget indvandrertætte. På engelsk kalder man den slags for ”white flight”.

 

Om 100 år kan nordmænd udgøre mindre end en tredjedel

I 2012 regnede den norske statistik, Statistisk Sentralbyrå, på tre alternativer med hensyn til indvandring.

 

Læs også
Ambulancen skulle igennem for at redde menneskeliv, alle bilister holdt tilbage – undtagen Mohammed i den hvide Audi

I højalternativet, som ”bare” forudsætter en indvandringstakt som den nuværende, vil befolkningen i år 2100 være på 13,3 millioner mennesker, heraf blot 4,3 millioner etniske nordmænd. Det svarer til godt 32 procent af den samlede befolkning, altså lidt mindre end en tredjedel.

 

Aftenpostens fortielse

Men det er ikke alle medier der er meget for at skrive en nyhed som den om Mohammed. www.document.no

 

Aften­pos­ten har således i sin omtale af de mest populære navne i 2013 formået at udelade, at det mest popu­lære drengenavn i Oslo for 2013 var Moham­med (med alle vari­an­ter af stavemåde).

 

Her står der, at det mest populære navn er Filip. Det kan avisen gøre på følgende baggrund:

 

SSB’s undersøgelse dækker Oslo Fylke (Oslo amt). Inden for dette område er der stor forskel på, hvor folk bor. Indvandrerne bor fortrinsvis i den østlige del. Nordmændene bor især i den vestlige del.

 

I artikel om de mest popu­lære baby­nav­ne omtaler Aften­pos­ten kun navnene for den vestlige del af  Oslo.

Læs også
Nordmand dræbte sin lillesøster og forsøgte at dræbe muslimer i moské – politiet taler om terror

 

Og her er de på tryg grund – i denne del af Oslo bor der ikke mange, der hedder Moham­me­d.

 

Dem, der hedder Moham­med, bor især i den østlige del af Oslo og kommer derfor ikke med i artiklen i Aftenposten, der jo kun omtaler de nyfødte i den vestlige del af Oslo.

I modsætning til Aftenposten har Babyverden.no ikke de samme kvababelser. De skriver: “Det mest brukte gutte­nav­net i Oslo er Mohammed.” (Document.no)
Navne­fors­keren Ivar Utne forklarer i Baby­ver­den hvorfor så mange lige nu hedder Filip. Det er modeluner, siger han.Men der skal ikke snakkes om årsagen til, at det mest almindelige navn er Mohammed.Han siger dog, at man må regne med, at Mohammed vil ligge i toppen af de mest brugte navne mange år frem.

 

Hvor mange hedder – Indtast de navn her og se hvor mange hedder det samme som dig.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…