Hvilken privatøkonomisk type er du?

Arkiv

Hvilken privatøkonomisk type er du? Det afhænger af din evne til at tage rationelle beslutninger. Find din type og se, hvordan du bliver bedre til at tage bedre privatøkonomiske beslutninger.


Rationelle privatøkonomiske beslutninger

Du har brug for at tage to slags beslutninger i din privatøkonomi. De overordnede beslutninger, der lægger hovedlinjerne i din økonomi, og de forvaltningsmæssige beslutninger, der handler om den løbende vedligeholdelse af din økonomi.

 

Det er eksempelvis en overordnet beslutning, når du beslutter, hvor meget du har råd til at bruge på dig selv hver måned. Derimod er det de forvaltningsmæssige beslutninger, der sørger for, at du holder dig inden for dét beløb, du har sat af til forbrug.

 

Det siger sig selv, at du kan være god eller dårlig til begge dele. Din evne til at være rationel i de to slags beslutninger bestemmer din økonomiske type. Det betyder, at der er fire privatøkonomiske typer.

De fire privatøkonomiske typer

De fire typer beskriver om du er god eller dårlig til at tage rationelle overordnede og forvaltningsmæssige beslutninger.

 

Overordnede beslutninger

Ikke rationel Rationel
Forvaltnings-mæssige beslutninger Ikke rationel

Forbrugeren

Investoren

Rationel

Opspareren

Planlæggeren

© 2014 Finanshuset i Fredensborg A/S

Forbrugeren

Forbrugeren er ikke rationel økonomisk, hverken på den løbende forvaltning eller på de overordnede beslutninger. Det siger sig selv, at det kan føre til en dårlig økonomi, men ikke nødvendigvis – man kan jo være heldig.

Investoren

Investoren er god til det overordnede i privatøkonomien, men sjusker med den daglige forvaltning. Det kan gøre privatøkonomien følsom i kriser som eksempelvis den finanskrise, vi lige har været igennem.

Opspareren

Opspareren har tjek på sin forvaltning, men er ikke god til at tage de lidt større beslutninger, der måske hele tiden udskydes til ”bedre tider”. Det kan gøre det svært at spare op og opnå en god renters rente effekt i økonomien.

Planlæggeren

Planlæggerev er god til at træffe rationelle beslutninger, både de overordnede og de forvaltningsmæssige. Planlæggeren får ofte meget mere ud af formue og indkomst end andre mennesker.

Hvilken privatøkonomiske type er du?

Så spørgsmålet er, hvilken type er du? Det kan være, at du mener, at du ved det allerede. Tag testen alligevel, og se om du har ret- måske bliver du overrasket. Det kan være, der er et område, hvor du kan gøre det bedre.

 

Lad også din ægtefælle tage testen, for at se om I er forskellige i jeres tilgang til privatøkonomien.

 

Få at vide, hvilken økonomiske type du er. For at få det korrekte svar, skal du være 100% ærlig. Kan du det?

 

Tag testen: Hvilken privatøkonomisk type er du?

 

Med venlig hilsen Kim Valentin

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

Finanshuset i Fredensborg

 

Kim Valentin skriver hver uge om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…