Antallet af lommetyverier satte også sidste år rekord, og ifølge Rigspolitiet statistikker er der tale om en eksplosiv udvikling fra 2007, hvor der på landsplan blev anmeldt 69.750 lommetyverier og så frem til 2013, hvor antallet af anmeldte lommetyverier steg til i alt 102.384.
Der er her tale om næsten en fordobling i løbet af få år, og det er især København, der er hårdt ramt af den store stigning
Hver dag: 102 lommetyverier i København
Således blev der hos Københavns Politi sidste år anmeldt i alt 37.333 lommetyverier, hvilket svarer til, at der gennemsnitlig hver dag sidste år blev begået 102 lommetyverier i landets hovedstad, og København tegner sig hermed for lidt over en tredjedel af samtlige lommetyverier begået i Danmark sidste år.
Af Rigspolitiets statistikker fremgår det, at Østjyllands Politi til sammenligning tegnede sig for provinsens største andel med 9.447 anmeldte lommetyverier.
Professionelle østeuropæere
Den eksplosive stigning i antallet af lommetyverier skyldes ifølge politikommissær Ove Randrup, Københavns Politi, østeuropæiske grupper, som er blevet meget professionelle.
”Vi ser en fortsat stigning af denne type kriminelle, som udelukkende kommer til landet for at lave lommetyverier. De rejser til og fra de østeuropæiske storbyer og kan leve af tyverierne,” siger Ove Randrup til Jyllands-Posten.
Københavns Politi nedsatte sidste år en specialgruppe, og Ove Randrup oplyser, at gruppen i samarbejde med rumænske kollegaer har opnået et stort kendskab til de østeuropæiske tyve og stresser dem.
”Vi har fået foretaget flere anholdelser og skabt større synlighed over for denne gruppe, og det har faktisk været med til at skabe et lille fald i antallet af lommetyverier i forhold til 2013. Vi satser meget på, at det holder året ud,” siger Ove Randrup til avisen.
Det er især sommerhalvåret lommetyvene opererer
Sommertid er turisttid med masser af mennesker i gaderne og dermed også store muligheder for de professionelle østbander.
Et dyk i Rigspolitiets kvartalsstatistikker viser da også, at antallet af anmeldelser generelt er størst i årets andet og tredje kvartal. Altså i perioden fra april og til og med september. Desværre kører Rigspolitiet ikke tilgængelige månedsstatistikker.
Således blev der eksempelvis i Københavns Politikreds sidste år anmeldt 8.530 lommetyverier i årets første kvartal. Det antal steg til 9.986 anmeldelser i andet kvartal, lå på 9.317 anmeldelser i tredje kvartal og faldt så til 8.899 anmeldelser i fjerde kvartal.
På landsplan blev der i 2013 anmeldt 22.395 lommetyverier i første kvartal. Det antal steg til 27.251 i andet kvartal, steg igen lidt til 27.636 anmeldelser i tredje og faldt så til 24.237 anmeldelser i fjerde kvartal, hvor december måned også er et Eldorado for lommetyve.
Sådan opererer de østeuropæiske lommetyve
I kampen mod både det stærkt gaderøverier og lommetyverier i København, har Københavns Politi udarbejdet en profil af både gerningsmænd og metode.
Om metoderne i forbindelse med lommetyverier skriver Københavns Politi blandt andet:
”En meget anvendt fremgangsmåde er, at tyvene optræder i grupper på mellem to og fire. Rollefordelingen er sådan, at én person stjæler fra den forurettede, medens de andre afleder dennes opmærksomhed ved for eksempel ”tilfældigt” at gå ind i vedkommende.”
Ifølge Københavns Politi er denne fremgangsmåde medvirkende til at gøre sagerne særdeles svære at opklare, da den bestjålne først opdager tyveriet efter et stykke tid og ikke har bemærket gerningsmanden.
Ligeledes går tyvene ifølge Københavns Politi primært efter smartphones, kontanter og betalingskort. I mere end halvdelen af de lommetyverier, der blev anmeldt i 2013, er der ifølge Københavns Politi stjålet en smartphone.
Og sådan beskytter du dig mod lommetyvene
I et forsøg på at gøre tilværelsen sur for lommetyvene har Københavns Kommune i samarbejde med Københavns Politi, Det kriminalpræventive Råd, busselskabet Movia, DSB og Metroselskabet iværksat en kampagne mod lommetyverierne.
Formålet med kampagnen er at gøre københavnerne og byens besøgende opmærksomme på, hvordan de kan nyde byen uden at blive udsat for lommetyverier, og giver blandt andet disse tre gode og enkle råd:
Gem dine nøgler og din pung i en lukket lomme. Husk at lukke din taske og undgå at gå rundt med mange penge på dig. Lad ikke din mobiltelefon være synlig hverken i lommen, tasken eller på cafébordet.
Aggressive romaer sælger roser og forsøger lommetyveri
Ud over det stigende problem med professionelle bander af østeuropæiske lommetyve, er lommetyve med et helt nyt trick tilsyneladende også begyndt at invadere Danmark. Det drejer sig om kvindelige romaer, der forsøger at sælge roser.
Ifølge nordjyske.dk fik Nordjyllands Politi den 4. juni i år flere henvendelser fra folk, der i gågaderne i Frederikshavn, Hjørring og Aalborg blev generet af kvindelige romaer, som ville sælge roser.
”De presser folk hårdt med indirekte trusler for at få dem til at købe roserne. Det grænser til betleri,” sagde vagtchef Henrik Beck dengang til avisen og fortsatte:
”Desuden har vi fået oplysninger om, at de samtidig forsøger at begå lommetyverier.”
Nordjyllands Politi sendte ved den lejlighed flere patruljevogne ud for dels at holde øje med romaerne og dels for at afskrække og stresse dem.