Facebook er blevet en fast del af mange danskeres hverdag. Man åbner det om morgenen i sengen, på vej i bussen, i pauserne på arbejde, ja måske når man sidder på toilettet. Men ens Facebookforbrug kan være direkte koblet til stress.
Den sociale fælde
En undersøgelse foretaget blandt 538 gymnasieelever sætter smartphones i et nyt perspektiv. Når du har en smartphone, går du rundt med hele verden i din lomme, men det kan faktisk være med til at stresse dig.
Her hænger Facebook direkte sammen med stress. Hvis man i høj grad holder øje med hvad andre laver og lægger op på Facebook, så er bliver man mere stresset, viser undersøgelsen. Anden forskning påviser samme tendenser: er du for meget på Facebook, kan det føre til stress.
”Det er rigtig meget de unge kvinder som er stressede, det er dem der bruger Facebook-browser mest. Der er lavet flere studier, som viser, at man bruger denne browsing til at spejle sig selv, for at vurdere, hvor man passer ind. Der er mange, som bruger det til at stive selvtilliden af, f.eks. hvis man lægger et profilbillede op, skal det hurtigt have mange “likes”, ellers ryger det ned igen,” forklarer forsker og foredragsholder Søren Hebsgaard.
Smartphoneafhængig
Yderligere viste undersøgelsen blandt gymnasieeleverne, at brugen af Facebook var koblet med et overforbrug af smartphones. 31% af pigerne i undersøgelsen gik på Facebook hver time, mens kun 16% af drenge er gjorde samme – og der er en meget klar sammenhæng mellem højt forbrug af Facebook, og at den unge selv synes, at de bruger for meget tid på deres mobil.
Find faktaark og den fulde undersøgelse på www.minsmartetelefon.dk