En lille fredelig landsby oplevede et sandt mareridt, da et kultursammenstød gik fuldstændig grassat

Collage / YouTube

Den lille landsby Bassingbourn i det sydøstlige England bliver beskrevet som en af de fredeligste i Storbritannien.

 

Det er sådan et sted, hvor tyveri af en cykel eller en potteplante formentlig ville give overskrifter i den lokale avis.

 

Eller rettere: Sådan var det indtil juni i år. Så skete der noget.

 

Libyen

Historien starter med borgerkrigen i Libyen, der fældede diktatoren Muammar Gaddafi. Oprørerne fik kraftig assistance fra luften af en række vestlige lande. Danmark var et af dem, Storbritannien var et andet.

 

De involverede vestlige lande havde en forestilling om, at de på den måde kunne bidrage til at gøre Libyen til et demokrati. Men det skulle snart vise sig at være en illusion, der byggede på en fatalt ringe viden om landet.

 

Libyen er reelt gået i opløsning. Statsmagten har ingen autoritet. Magten ligger spredt hos forskellige stammer og deres militser, som indædt bekæmper hinanden indbyrdes.

 

Men inden Vestens rus over ”demokratiets sejr” i Libyen var forduftet, blev der sat en række projekter i gang, som skulle støtte den ny stat.

 

Et af disse projekter gik ud på, at Storbritannien ville modtage op til 2.000 libyske officerselever og give dem militær uddannelse. Og det er her, Bassingbourn kommer ind.

 

Det gik galt

Den første gruppe af 236 libyere ankom i juni og blev installeret på den lokale kaserne. Det britiske forsvar fortalte befolkningen, at soldaterne var udvalgte, så de var rustede til at begå sig i Storbritannien, og at de i øvrigt ikke ville få lov til at bevæge sig frit rundt i lokalsamfundet.

 

Læs også
Forbyd muslimske bønnekald ved lov

Men virkeligheden skulle vise sig at være en ganske anden. Daily Mail beretter:

 

Libyerne færdedes i stort omfang, som det passede dem, i lokalområdet.

 

Disciplinen blandt dem gik hurtigt i opløsning. Cirka hver tiende af dem nægtede pure at tage imod ordrer. De kom i slagsmål indbyrdes. De kom i slagsmål med de britiske soldater. En af de britiske militære trænere fik nikket en skalle.

 

Man måtte fjerne alle koste fra kaserneområdet, fordi kosteskafterne blev brugt til slagsmål. Knive forsvandt fra køkkenet.

 

Ude i byen blev der klaget over, at kvinder følte sig generet af nærgående og dømmende blikke, hvis de for eksempel gik med bare arme. En kvinde i banken fik en henstilling fra en britisk soldat om at dække sig til. Også andre beboere følte sig utrygge.

 

Trods deres muslimske baggrund gik en del af officerseleverne kraftigt til de våde varer, og nogle af dem stjal cykler, når de skulle tilbage til kasernen.

 

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

Og det blev mere alvorligt, da en gruppe libyere tog ind til den nærliggende by Cambridge.

 

Tre er blevet sigtet for sexchikane i form af forfølgelse af nogle kvinder, som derefter blev befamlet. To af dem har erklæret sig skyldige.

 

To andre er blevet sigtede for at have voldtaget en mand i en park.

 

Vred premierminister

Så besluttede de britiske myndigheder at sende de libyske officerselever hjem før tid. Fire eller fem af dem skal dog have ansøgt om asyl og bliver i landet, indtil deres sag er afgjort.

 

De fik en ordentlig afskedssalut med fra en vred premierminister David Cameron under en debat i Underhuset. Han kaldte deres adfærd for uacceptabel og forsikrede, at ingen af dem ville få asyl. Cameron gjorde det klart, at hele projektet nu bliver afblæst.

 

Over for Underhuset måtte forsvarschefen, general sir Nicholas Carter, medgive, at de libyske officerselevers adfærd var ”over stregen”.

Læs også
To bøger, der giver indsigt i muslimsk værdier og dannelsesidealer

 

”Det er de britiske myndigheders skyld”

I et BBC-indslag om sagen var der et interview med en af officerseleverne, Omar Al-Mukhtar. Indslaget kan ses nedenfor.

 

Al-Mukhtar hævder, at problemerne er de britiske myndigheders skyld: ”De fortalte os ikke om britisk lov, og hvad der er forskellen på rigtigt og forkert her.”

 

Han mener også, at myndighederne har behandlet de anholdte libyere dårligt.

 

Alligevel erklærer han, at han og de andre var stolte over at have gennemført kurset på kasernen i Bassingbourn og var glade for den træning, de havde modtaget.

 

I BBC-indslaget kan man også se en gruppe af officerseleverne med tildækket ansigt, der sværger loyalitet overfor den libyske hær og understreger, at de rejser hjem med værdighed. Men den opfattelse deles tilsyneladende ikke af den britiske regering.

 

Læs også
Islamisk skilsmisselov skaber ulykke i Danmark

Kultursammenstød

Det er selvfølgelig langt ude, når Omar Al-Mukhtar beskylder de britiske myndigheder for at være skyld i problemerne. Men de har alligevel et vist ansvar.

 

De har fuldstændig undervurderet, hvor anderledes de libyske officerselevers kulturbaggrund er. Ligesom de tidligere har undervurderet, hvor fjernt det libyske samfund er fra et vestligt demokrati. Derfor blev de taget på sengen, da kultursammenstødene gik grassat.

 

Det libyske flag er nu strøget på kasernen i Bassingbourn.

 

Se videoen her:

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…