En almindelig mor til tre kom kørende og fik en sms-besked – ni sekunder senere slog hun et menneske ihjel

Samantha Pitcher, 28 år og mor til tre, kom kørende i sin bil på en hovedvej, da hun modtog en sms på sin mobiltelefon.

 

Den ændrede hendes liv. Og ikke bare hendes.

 

Ni sekunder senere kørte hun ind i den 74-årige David Wright og hans kone Pauline, der kom gående over vejen. Ægteparrets søn, Howard, havde netop krydset vejen med sine børn.

 

David Wright blev dræbt på stedet, Pauline Wright fik alvorlige kvæstelser, som har gjort hende handicappet.

 

Et hurtigt blik på telefonen var nok

Dommeren i sagen sagde til Samantha Pitcher: ”Det er vigtigt i denne sag, at din mobiltelefon ni sekunder før sammenstødet modtog en tekstbesked, som var den sidste i en række beskeder.”

 

Juryen vurderede da også, at det var denne besked, der havde distraheret hende. Ganske vist havde hun ikke taget telefonen op for at læse beskeden, men telefonen sad i en holder ved siden af gearstangen, så hun lige kunne rette blikket ned mod den og fornemme, hvad den gik ud på.

 

Det var nok til, at hun ikke i tide opdagede ægteparret Wright midt på vejen.

 

Samantha Pitcher blev dømt for uforsigtig kørsel. Hun slap for fængsel, men blev frakendt kørekortet i to år og idømt samfundstjeneste.

 

Langt den hårdeste straf for hende var dog bevidstheden om, at hun var skyld i et menneskes død og en tragedie for en hel familie. Det slog ekstra hårdt, at Samantha Pitcher og ægteparret Wright var fra den samme lille by, Lowestoft i England.

 

Hun tog en selfie og blev dræbt

Læs også
IT-brevkasse: Hvilke konsekvenser kan der være ved at dele private billeder på Facebook?

Mobiltelefoner er skyld i stadig flere alvorlige trafikulykker, fordi de trækker bilisters opmærksomhed væk fra kørslen.

 

Det kan være telefonopkald eller sms’er. Men det kan også være opdateringer på Facebook eller selfies, som man laver på telefonen, mens man sidder bag rattet.

 

I april blev den 32-årige amerikanske kvinde Courtney Stanford dræbt i en meget omtalt bilulykke.

 

Mens hun kørte, hørte hun i radioen Pharells hit ”Happy”, som hun var vild med. Hun følte sig selv glad og lykkelig, og det fik hun lyst til at fortælle sine venner på stedet.

 

Så Courtney tog en selfie af sit smilende ansigt og lagde den ud på Facebook sammen med en besked, der lød: ”Den sang gør mig LYKKELIG.”

 

De første venner modtog beskeden med hendes glade ansigt kl. 8.33. Lige efter blev Courtney dræbt. Hun var for fuld fart kørt ind i en skraldebil.

 

Læs også
Trykkefrihedsselskabet går i kødet på Søren Pind: “Hvem sagde ‘landsbytosse’?”

Som en talsmand for det lokale politi konstaterede på ulykkesstedet: ”På få sekunder blev et liv afsluttet, bare for at hun kunne fortælle sine venner, at hun var lykkelig.”

 

Hver fjerde unge bilist er på de sociale medier under kørslen

En aktuel undersøgelse viser, at hver fjerde dansker mellem 18 og 39 år sidder og bruger deres mobil til at gå på de sociale medier, mens de kører af sted bag rattet i bilen (YouGov for Metroxpress). Sociale medier vil her sige Facebook, Twitter, Instagram og Snapchat.

 

Sven Krarup Nielsen, der er formand for Havarikommissionen for vejtrafikulykker siger til Metroxpress:

 

”Det er kritisk for sikkerheden. Der er ingen tvivl om, at det tager rigtig meget opmærksomhed at bruge den slags medier.”

 

Selv om der ikke findes nogen statistik for, hvor mange trafikulykker i Danmark der skyldes brug af mobiltelefoner, så udgør den slags nu en fare, som man må tage meget alvorligt.

 

Nærmest en besættelse

Læs også
Forlystelse amok på Bakken – 12-årig dreng snurrede 100 gange rundt og fik indre blødninger

Bob Patterson fra Suffolk Politi, der tog sig af Samantha Pitchers frygtelige ulykke, siger til Daily Mail, at politiet gør en særlig indsats mod de fire farligste trusler i trafikken. De ”fatale fire”, som han kalder dem:

 

Det er for høj hastighed, spirituskørsel, kørsel uden sikkerhedssele og brug af mobiltelefonen, mens man kører.

 

De tre første faktorer har været i centrum i mange år. Brug af mobiltelefonen er først på det seneste kommet til som en af de store farer i trafikken.

 

Men der er god grund til at frygte, at denne fare vil vokse ganske betragteligt fremover. Når mobiltelefonen er inden for rækkevidde, ryger fornuft og ansvarsfølelse i trafikken stadig oftere ud.

 

Det er blevet nærmest en besættelse for mange, at man skal være ”på” hele tiden via Facebook, selfies og sms. Så man skal bare lige have fat i mobiltelefonen et kort øjeblik.

 

Det øjeblik kan blive det sidste for én selv, som det blev det for Courtney Sandford. Eller det kan blive det sidste for et andet menneske, som det blev det, da Samantha Pitcher dræbte David Wright.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…