Embedsmænd vil stjæle julen fra de ældre

Collage

Hvert år til jul sker der mange hyggelige ting på de fleste plejehjem over hele landet – eller plejecentre som det hedder i dag.

 

Der bliver pyntet op med julehjerter og juletræ. Sunget julesange – ofte med musik til. Fra køkkenet dufter der af kanel og andet julebagværk. Og juleaften bliver der serveret rigtig julemad med rødvin.

 

Traditioner og hygge har stor betydning for de fleste mennesker. Også for dem, der bor på plejehjem. Og mange af dem har ikke mulighed for selv at opsøge julearrangementer eller selv pynte op til jul. Ofte er venner og familie heller ikke mere.

 

De fleste danskere ved godt, at det er sådan.

 

Derfor har det nok også for de fleste været helt utænkeligt, at man ikke ville fortsætte med de særlige aktiviteter til jul.

 

Men ikke i Esbjerg.

 

Her har kommunens topembedsmænd netop fremlagt et katalog med forslag til, hvor byrådet kan spare penge.

 

Et af spareforslagene fra embedsmændene i Esbjerg går ud på at stoppe alle sociale arrangementer på kommunens 18 plejecentre. Herunder julen. Det skriver jv.dk.

 

Det er altså ikke kun julen, som spareforslaget er rettet imod. Det gælder også de andre fester til nytår, fastelavn, påske og høst. Den slags, som skaber afveksling i forhold til hverdagen.  Og det handler om mennesker, der ofte har et spinkelt netværk og selv har svært ved at komme rundt.

 

Det er Sundhed & Omsorgs direktør, Arne Nikolajsen, som ifølge avisen har foreslået at fjerne de midler, der hvert år tildeles til personale, der på de enkelte centre forestår koordineringen af sociale aktiviteter og arrangementer.
Arne Nikolajsen siger, at Esbjerg fattes penge, og at han hellere vil skære i det, han kalder “hygge-aktiviteter” end i hjemmeplejebesøg.

 

Skræmme-forslag er en velkendt taktik

Læs også
Antallet af hjemmerøverier begået af folk med fremmed baggrund eksploderer – mange ældre udsættes for modbydelige oplevelser

Nu er det en taktik, der er kendt fra flere budgetforhandlinger, at embedsmændene lægger forslag frem, som de ved, at politikerne under ingen omstændigheder vil gå med til.

 

Men når de så er fjernet, vil politikerne have sværere ved at sige nej til de andre spareforslag.

 

Sjovt nok bliver det dog sjældent foreslået at spare på antallet af chefer, på deres lønninger, eller på deres sociale aktiviter som konferencer og lignende. Man ser heller ikke forslag til at nedlægge kommunikationsafdelingen og droppe konsulentbistanden.

 

Forklaringen er nok den, at det slet ikke ville skræmme politikerne, som måske ville tage imod sådanne spareforslag med kyshånd.

 

Nej, så hellere foreslå besparelser på de svageste grupper i kommunen. Så lever man med, at de ældre på plejehjemmene bliver opskræmte af omtalen i medierne.

 

Bliver disse besparelser ikke til noget denne gang, så kommer der sparerunder igen – for eksempel når der skal findes penge til flere ledere, kommunikationsfolk og konsulenter, som vil være nødvendige for at udregne nye spareforslag.

 

Læs også
Musik kan være den bedste medicin – det har DR ikke forstået

Vi er ved at nedlægge os selv som nation

En politiker, der kender systemerne godt indefra, skriver til Den Korte Avis om forslaget:

 

Forslaget er et godt eksempel på, at vores kultur, dens særkende og de mangeårige traditioner ikke værdsættes og forstås af en ny generation, OG at Finansministeriets embedsmænd også præger bogholdernes holdninger i kommunerne: Det, som ikke kan måles og vejes i et regneark, tæller ikke.

 

Vi er med sådanne forslag ved at afvikle os selv som en nation, hvor vores traditioner giver sammenhold og nærvær i forhold til familie og medborgerne i nærområdet.

 

Det er tankevækkende, at embedsmændene åbenbart mener, at det er inden for rammerne af det politiske mandat at udtænke slige forslag!

 

Hvem styrer egentlig – også i kommunerne!?

 

Borgerne raser
På jv.dk raser borgerne i Esbjerg.

 

Læs også
Ældre i 70 kommuner vil få bedre mad for 425 millioner

– Hold nu op…det er da simpelthen for pinligt det her……det er jo netop diverse højtider og hyggen der betyder så meget for de ældre….det kan vi altså ikke være bekendt!!!!!
Sådan skriver Sonja IH, der en af de 40 debattører, der har kommenteret spareforslaget fra embedsmændene i Esbjerg Kommune. (citeret efter eb.dk)

 

– Hvad fanden tænker de på, sidder de på det de tænker med.

 

– Trist at blive gammel i Esbjerg, skriver Lene K på jv.dk, og Johanne P mener, det er under lavmålet bare at tænke på at spare på de gamles jul:

 

– Så kan man da vist ikke synke længere ned – sikken et uforskammet forslag.

 

– Tænk på det er omtrent de sidste glæder der er for de gamle mennesker!!!!!!!! 🙁

 

Thyra Frank advarer

Thyra Frank, der selv har været leder af det populære plejehejem “Lotte”, er forarget.

 

Læs også
Asbjørn i Lunderskov leverer frisklavet “ældremad” – det kan andre lære af

“Desværre vidner det om tankegangen og prioriteringen bag store dele af den kommunale ældrepleje. Man ser de ældre som tal i et regneark og jul og nytår er ‘flødeskum’, der fjernes, så snart pengene bliver trange. Ældre borgere bliver set som en besværlig byrde, der skal placeres og rent ud sagt opbevares,” siger Thyra Frank, der er socialordfører for Liberal Alliance.

 

I stedet for at følge den bureaukratiske autopilot, når bundlinjen lyser rødt, kunne man med fordel se på, om ikke de enkelte plejehjem har forslag til at fordele midlerne anderledes, så livskvaliteten stadig er i højsædet. Men det kommunale styre efterlader ikke meget råderum til, at plejecentrene selv kan træffe den slags beslutninger, påpeger socialordføreren.

 

Esbjergs borgmester Jonny Søttrup har ingen kommentarer. (jv.dk)

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…