Hverken den meget hårde eller den meget bløde opdragelse holder børnene på rette vej. Her er, hvad der skal til

Hvordan opdrager du dine børn?

 

Er du den strenge forælder, der opstiller mange regler, kontrollerer dit barn og er benhård også på følelsessiden? Eller er du den varme og altid overbærende forælder, der ikke bryder sig om at sætte grænser?

 

Sagen er, at ingen af delene dur.

 

Det konkluderer en undersøgelse, som specielt ser på, hvordan man undgår, at børnene kommer ud i problemer med stoffer og alkohol. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet ”Drug and Alcohol Dependence”.

 

Streng eller blød

Mange forældre har ellers gået rundt og troet, at de ved at være strenge overfor deres børn kunne være med til at give dem en god opdragelse, der ville holde dem på rette vej gennem opvæksten.

 

Men strenghed ikke vejen. Det vigtige er konsekvens – formidlet med kærlighed. Der skal være klare regler, så børn ved, hvad de har at holde sig til. Indgreb og kontrol, som virker tilfældig og uforståelig for børnene, vil gøre dem frustrerede og forvirrede og ikke give dem et rygstød til selv at klare sig i tilværelsen.

 

Undersøgelsen viser, at de forældre, som var strenge, men som ikke formåede at fastsætte klare regler, var mere tilbøjelige til at få børn, som falder for stoffer og alkohol.

 

Det samme var tilfældet for børn af de forældre, som overdængede deres børn med kærlighed. Også her mangler de faste holdepunkter, så børnene lærer aldrig at sætte grænser.

 

De børn, som var mindst tilbøjelige til at drikke og tage stoffer, havde forældre, som var fornuftige, fastsatte klare regler – de lod ikke stå til, var ikke ligeglade, men var i stand til at vise overbærenhed.

 

Forskellig opdragelsesstil

Undersøgelsen blev gennemført på tværs af seks europæiske lande og byggede på interviews med omkring 8000 unge i alderen 11-19 år om deres opdragelse.

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

 

Opdragelsesmetoderne blev inddelt i fire:

 

Den autoritative model som omfatter dem, der ”fastlægger klare regler og kærligt og fleksibelt kommunikerer med børnene, når de ønsker deres overholdelse af reglerne”.

 

Den autoritære model minder om den autoritative model ved både at være krævende og kontrollerende, men adskiller sig ved, at kravene virker uklare og vilkårlige, og ved, at forældrene udviser mindre hengivenhed.

 

På den anden side er der de mere bløde modeller. Modellen ”ligegyldig”, der karakteriseres som ”mindre kærlig”. Og så den overbærende model, som er kærlig og ikke voldsomt kontrollerende.

 

Autoritativ og kærlig virker bedst

Undersøgelsen indikerer, at det er de overbærende og autoritative modeller, som fungerer bedst i forhold til at forebygge stofmisbrug og stoppe dårlig opførsel.

 

Læs også
Så mange asylansøgere i Danmark blev sidste år dømt overtrædelser af straffeloven – herunder for drab og voldtægter

En amerikansk undersøgelse har tidligere vist lignende resultater. Her fandt man, at børn med strenge – autoritære – forældre var mere oprørske, respektløse og tilbøjelige til at bryde loven.

 

På den anden side var børn af forældre, der fulgte den autoritative opdragelsesstil, hvor man fastlægger klare regler, stiller høje krav, men også lytter til børnene, i højere grad selvstændige, beherskede og tilfredse. Denne adfærd hos børnene tilskrives børnenes respekt for forældrenes autoritet. (Videnskab.dk)

 

Kilde: Daily Mail

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…