Drømmevine fra Bourgogne

Store vine fra Bourgogne, som ikke passer ind i noget system af anmelder-stjerner, er noget, de fleste vinelskere drømmer om, og som i 99 af 100 tilfælde bliver ved drømmen. Men selvom priserne for flertallet af os er ekstremt høje, så skal der ikke lyde gnubbede ord til vinhandler Christian Philipson i Kokkedal over, at han netop har indlemmet det herostratisk berømmede Domaine Arnoux-Lachaux fra hjertet i Bourgogne i sit sortiment.

 

 

Drømmen opfyldt

Hermed har han også fået opfyldt en stor del af sine egne 26 år gamle drømme om at blive den største formidler i Danmark af de vine fra Côte-de-Nuits, som han som ung direktør på et stålværk i Bourgogne var blevet bjergtaget af. Vinen blev hans levevej i 1987.

 

Nu kan han så efter flere års forhandling med ejerne af vinhuset, Florence Arnoux-Lachaux og dennes mand, vinmager Pascal Arnoux-Lachaux, præsentere ikke færre end 39 forskellige vine i prislejet 149,95 kr. – 4.999,95 kr. og vel at mærke ved køb af 12 flasker.

 

Heraf er en pæn portion fra superåret 2010, som Pascal Arnoux-Lachaux og sønnen Charles (Se: billedet), som også er ønolog af uddannelse og 100 pct. aktiv i firmaet, præsenterede i Danmark i sidste uge.

 

 

Startede i 1858

Domainet, der tidligere var kendt som Robert Arnoux, har været i familiens eje siden 1858. Det ligger lige ved indgangen til landsbyen og kommunen Vosne-Romanée, som kan prale med ikke mindre end 6 Grand Crus vine – toppen af toppen i Bourgogne.

 

”Nu er det jo ingen sag at lave god vin”, siger Pascal Arnoux-Lachaux, ”når man har de bedste marker. Så går det hele af sig selv”. Denne beskedenhed skal nok tages med et gran salt, men faktum er, at han råder over 14,5 hektarer af nogle af vinverdenens bedst beliggende og dyreste vinmarker.

 

I flæng kan nævnes Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny, Nuit-Saint-Georges og forskellige enkeltliggende markstykker uden egentlig Cru-status. Endvidere 1. Cru-marker med oprindelsesgaranti i disse områder samt 4 Grand Crus (marker med superstatus) som Echézeaut, Clos-de Vougeot, Latricières-Chambartin og den sjældne Romanée-Saint-Vivant. – Navne som nørderne elsker at svælge i.

 

Læs også
Vin til ventetiden frem til jul

(Vinmagerne Pascal og Charles Arnoux-Lachaux under deres besøg i Danmark)

 

Traditionelt vinmageri

Far og søn laver deres vine på traditionel vis, men med topmoderne udstyr. Intet overlades til tilfældighederne, og alle druer er genstand for ubarmhjertig udvælgelse. Det betyder, at vinhusets ”almindelige” Pinot Noir-vin hovedsagelig er lavet på deklasserede druer fra de højt klassificerede marker. Men det skal man ikke lade sig skræmme af. Således får man en utrolig flot vin med den ”prisbillige” 2010 Bourgogne Rouge Pinot Fin fra domainet.

 

 

Begrebet Pinot Fin er et gammelt navn for Pinot Noir-vinstokke i Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée og Nuit-Saint-Georges, og man kan uden at fornærme nogen godt hævde, at denne vin er Pascal Arnoux-Lachaux’s visitkort og en god begyndervin som optakt til de højere rangerende på den formidable stjernestige, hvor kun tegnebogens indhold sætter grænsen for sublim nydelse.

 

(Vinmager Pascal Arnoux-Lachaux)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…