Er det fråds eller fornuft at give skolebørn en mobiltelefon, når de starter i skolen?

Nordea

Der er et stort spring fra børnehaven til skolen. Men både August og Vibe glæder sig. Skolerygsækken er allered e klar med ny drikkedunk og et fyldt penalhus. Forældrene står overfor en ny hverdag med valg og nye udgifter.

 

Folkeskole eller privatskole?
Valget mellem folkeskolen på hjørnet eller privatskolen handler bl.a. også om økonomi.

 

Udgifterne ved barnets første skoleår er omkring det dobbelte for privatskolebarnets forældre nemlig 4.155 kr. hver måned, mens forældrene til folkeskolebarnet kan nøjes med 2.210 kr., når det meste regnes med, og udgifterne fordeles ligeligt over 12 måneder.

 

Beløbet dækker over det udstyr skolebarnet har brug for og udgifter til pasning, evt. skolepenge, klassekasse, fødselsdage, sport/fritid, lommepenge og mobiltelefon.

 

Lommepenge?
Er det nødvendigt med lommepenge til de 6-årige? Det stiller mange forældre spørgsmålstegn ved. Og sandheden er da også, at kun hvert fjerde barn mellem 6 – 8 år, får faste lommepenge. Hver tredje får ikke en krone, og resten får lommepenge nu og da, uden fast aftale.

 

Det viser en undersøgelse, som TNS Gallup har gennemført for Nordea. Undersøgelsen afslører også, at danske forældre giver mindst i lommepenge i forhold til svenske og norske forældre, når man sammenligner i danske kroner.

 

Lad mig slå fast, at lommepenge er smart, fordi et fast beløb dæmper plagerier, og øger motivationen til at spare op til de ting, barnet ønsker sig. Al erfaring viser, at når børn selv skal have pungen frem, bliver den oftere i lommen. Det, at have penge at råde over, giver læring. De forældre, der giver lommepenge, kræver ofte noget til gengæld, eksempelvis at værelset er ryddeligt, eller at hunden bliver luftet.

 

Det er også tid til at slagte sparegrisen og gå en tur i banken for at sætte indholdet ind på en opsparingskonto i barnets eget navn.

 

Mobiltelefon?
Mobiltelefon i 0. klasse? Der er over otte millioner mobilabonnementer i Danmark, men ingen sikre tal på gennemsnitsalderen på den første mobiltelefon. Vi ved dog, at gennemsnitsalderen falder. En mobil kræver, at brugerne mindst kan læse og forstå tal og gerne også bogstaver.

 

Forælde kommer ikke uden om at tage stilling til, hvad der er den rette mobil-alder for deres skolebarn. Og hvis forældrene tror, at de bestemmer, vil de opdage, at skolestart også er begyndelsen til en ny forbrugsæra for deres børn, der måler sig med de andre børn på en ny måde. Læs mere om den første mobiltelefon i medierådets vejledning

 

..så var der lige juniorcyklen og cykelhjelmen
Skolebørn er vokset fra barnesædet på voksencyklen. De skal have egen ringeklokke og egne hjul. En ny juniorcykel og en cykelhjelm løber nemt op i 3.400 kr.

 

De er selvhjulpne og har brug for at kunne cykle med kammerater og deres forældre, så det kan være svært at komme uden om udgiften til en cykel med tilbehør.

 

Læs også
Ny S-minister løber fra sit ansvar for, at indvandrerbørn lærer dansk sprog og danske værdier

 

Læs hele undersøgelsen

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…