Børn får ikke spiseforstyrrelse af at lege med tynde dukker

Bliver børn anoretikere, hvis de leger med for tynde dukker?

 

Jeg mener nej.

 

Men andre mener ja.

 

En af dem er Karianne Vrabel, der er psykologspecialist og forsker ved Avdeling for Spiseforstyrrelser på Modum Bad.

 

Hun er en af dem der har deltaget i en voldsom debat i Norge om konsekvensen for små pigers selvopfattelse, hvis de leger med meget tynde dukker. Hun siger:

 

“Den massive fokus på kroppen giver dramatiske signaler om, at det er det, som betyder noget. Kroppen blir et objekt, og ikke en arena for aktiviteter og leg. Jeg kan heller ikke se det sjove i at seksualisere børns verden og gøre dukker til kvindelige sexobjekter. Vi ser i klinikkerne forøgede problemer med spiseproblemer, som kan hænge sammen med større krav til perfektionisme.”

 

Udtalelserne kommer efter ballade om en dukke (Coop-dukken) med bryster og tynd talje. Der har også været diskussion om en dukke fra Brio. Begge dukker findes ikke længere i butikkerne.

 

–    http://www.aftenposten.no/familie-og-oppvekst/Lekebutikk-solgte-babydukke-med-smal-midje-og-kvinnebryster-7744946.html.

 

Naturligvis skal  en dukke, der skal ligne et barn, ikke have bryster. Det har et barn jo heller ikke.

 

 

Men det er hysterisk at give dukker skylden for alverdens anoreksi og dets lige.

Læs også
Boganmeldelse – Det vigtigste skab af alle: Moderskabet

 

 

Barbiedukken er nu 55 år gammel, det lader dog ikke til, at den har forhindret fedme hos børn, eller gjort sig skyld i madhysteri de forgangne år.

 

 

Og Barbie er ikke alene, hun er i skarp konkurrence med Disney-prinsesserne, som bestemt er svært undervægtige.

 

Forældrenes ansvar

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at op mod hvert femte barn er overvægtigt (15-20 procent, 2003-tal)Seks ud af ti børn (4-14 år) spiser for meget sukker. Tre ud af fire børn (4-14 år) spiser en kost med mere end 30 % fedt. 1/3 af de 4-10-årige, 1/10 af de 11-14-årige og 1/20 af de 15-18-årige spiser den anbefalede mængde frugt og grønt.

 

 

Mon ikke problemet snarere skyldes forældrenes fokus på mad og sundhed?

Læs også
Afrikansk migrant begik groft sexoverfald på 14-årig pige – så tog hun en udspekuleret hævn

 

 

Det modsatte af overvægtige børn er nemlig børn, der i en tidlig alder lider af madhysteri, men forskning peger her på forældrene som ophav til hysteriet og ikke tynde dukker.

 

 

I de senere par år er der nemlig sket en stigning af børn i alderen 1-6 år med spiseproblemer, der er så alvorlige, at de grænser til egentlige spiseforstyrrelser og i sidste ende kan bremse barnets vækst og udvikling.

 

 

Professor Søren Rittig fra børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital bekræfter tendensen, og både han og Mia Bjerager peger på, at problemet i høj grad bunder i, at nutidens forældre er så forhippede på at gøre alting korrekt, at det faktisk kan ende med at gøre mere skade end gavn.

 

“Børnefamilier i dag er meget pressede. Først skal graviditeten forløbe på den helt rigtige måde, så skal fødslen være helt perfekt, amningen skal gå strygende, og børnene skal opføre sig fuldstændig, som det står skrevet i alle de mange bøger om børns udvikling. I takt med, at informationsniveauet vokser, er det blevet mere og mere vanskeligt at give børn mad. Der er alverdens råd til, hvad de skal have eller ikke have for at blive sunde og for at undgå allergier, og alting skal helst være hjemmelavet og økologisk«, forklarer Mia Bjerager.

 

Læs også
Lille pige med anden etnisk baggrund blev brugt til at begå tricktyveri mod ældre kvinde i hendes hjem

http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/ECE2297993/et-stigende-antal-smaa-boern-vil-ikke-spise/

 

Med Barbie og hendes søstre burde problemet jo være gammelkendt, hvis børn blev ødelagte af at lege med den slags dukker, men problemet er forholdsvis nyt.

 

“For nogle år tilbage oplevede vi aldrig nogle, der var så unge, med spiseforstyrrelser. I virkeligheden handler det for de fleste børn med spisevanskeligheder slet ikke om hverken mad, kræsenhed eller fysiske problemer som synke- eller tyggebesvær, men om forældrenes relation til barnet. De piger, jeg har i terapi, er direkte angste for at spise smør, hvidt brød eller pasta. De lever med så mange forbud og restriktioner på mad, som er fuldstændigt forskruede, Problemet er ofte mødre, der vil have en sund og slank familie. Og der er i øjeblikket en tendens med ekstrem fokus på sundhed, selvkontrol, motion og diæter.” siger terapeut Pernille Ungermann, der behandler spiseforstyrrede, til Berlinske.

 

http://www.information.dk/telegram/494498

 

Det er naturligvis lettere at give dukker skylden, end at se sig i spejlet og vide, at man i sin perfektionisme har gjort sig skyld i sit barns spiseforstyrrelse, men det er forældrene der sætter barnets mad på bordet og det er forældrene, der er rollemodellerne!

 

 

Læs også
England i oprør: Lille pige blev påtvunget muslimsk plejemor, der forbød hende at være kristen og krævede, at hun lærte arabisk
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…