Det kom som et chok, da 12-årige Thea skulle giftes med 37-årige Geir

Thea er 12 år og Geir er 37 år, men alligvel har de valgt at lade sig vie i Kulturkirken Jacob i Oslo.

 

I flere måneder op til brylluppet har den unge brud delt sine forberedelser på hjemmesiden “Theas bryllupsblogg”, og det har mildest talt ikke skortet på interesse for begivenheden med Norges første barnebrud. Det væltede ind med protester mod brylluppet på Twitter.

 

Så blev det afsløret, at det hele var et nummer. Det var lavet af Plan Norge, som er en afdeling af Plan International. Thea hedder i virkeligheden Maja, hun er svensker og skuespillerinde.

 

”Brylluppet” fandt sted i lørdags, men det var en protestdemonstration mod, at mange piger i verden bliver bortgiftet, mens de stadig er børn.

 

Ifølge Plan Norges generalsekretær Olaf Thommessen er der hver dag 39.000 mindreårige piger, som bliver gift, ofte med langt ældre mænd. (VG)

 

Ifølge United Nations Population Fund vil der i 2020 være 50 millioner barnebrude under 15 år – i 2030 100 millioner, hvis den igangværende udvikling fortsætter. (The Independent)

 

Men det meget alvorlige problem har desværre aldrig haft offentlighedens store bevågenhed. I de vestlige lande virker det lidt fjernt på mange. Ifølge generalsekretæren kan det være svært at skaffe opmærksomhed. Netop derfor lavede man nummeret med at foregive, at der var tale om en norsk pige.

 

Og det gav da også genlyd. Meget mere end, da Plan International lavede kampagne for 12-årige Nargis fra Bangladesh, der blev gift i sidste uge.

 

Nogle røster har dog kritiseret, at man førte folk bag lyset. Men det skabte uomtvisteligt en ny debat om problemet. Og så blev det da slået fast, at sådan noget møder massiv fordømmelse, når man tror, at det foregår i vores del af verden.

 

Læs også
Syrisk mand fik forbud mod at bo sammen med sin muslimsk gifte kone på 14 år – så tilkaldte han venner og familie, og det blev alvorligt for sagsbehandleren
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…