Ædelsøde vine fra Østrig

_______

De Gode
Dråber
_______

 

Ædelsøde vine er delikatesser, som langt flere danske vindrikkere burde interessere sig meget mere for, når de ved festlige lejligheder serverer vin til alt godt inden for dessertkøkkenet.

 

Normalt er disse søde vine, som vi kender som fransk Sauterne, italiensk Vin Santo eller tyske Beeren- og Trockenbeerenauslese hundedyre. Men her kommer Østrig ind som en hjælpende ånd for alle os, som synes, at 37,5 cl vin til 50-100 Euro for en tyskker eller franskmand er lige i overkanten, når vi kan få en lige så god og elegant oplevelse fra Alpelandet fra helt nede fra 10-15 Euro.

 

 

Ædel råddenskab

Denne type vin er fremstillet af druer, som er angrebet af skimmelsvampen Botrytis cenera, der forårsager ædle råddenskab. Svampen perforerer vindruens skind, og den forøgede fordampning giver druen stor koncentration af sukker og syre.

 

Det resulterer som sagt i intense ædelsøde vine, og mens produktionen i Tyskland og Frankrig er stærkt begrænset, så er det ret omfattende område omkring søen Neusiedler See i Burgenland, som grænser op til Ungarn, velsignet med et klima, der er præget af varm vind fra den ungarske Pusta og stærk fordampning fra steppesøen samt ikke mindst konstant aftentåge. Forhold, som Botrytis-svampen smovser i, og produktionen er så anselig, at priserne kan holdes i bund.

 

 

Kompromisløshed

Det gælder også for det store udvalg af tørre og søde vine fra vinhuset Weinlaubenhof Kracher, som vinimportøren Philipson Wine i Kokkedal i gennem mere end 25 år har formidlet i Danmark. Det østrigske producenthus er et af landets berømteste internationalt set takket være en kompromisløs kvalitetsproduktion af sød vin i verdensklasse, der kan måle sig med de ypperste.

 

 

Læs også
Vin til ventetiden frem til jul

 

Pioner med succes

Vingården, der ligger midt i det, der hedder Seewinkel Nationalpark, blev startet af Alois Kracher Sr. i 1960’erne. Han var pioner med hensyn til søde vine og var forud for sin tid, en arv han overførte til sønnen Alois Kracher Jr., som var den førende kraft i 1990’ernes ”Østrigske vinvidunder” og genfødslen af ædle søde vine. Han var startet som 22 årig på faderens vingård og udviklede en ny type dessertvin med vægt på frugt, syre, finesse og balance frem for blot at fokusere på sødme.

 

Gennembruddet kom i 1991 og de internationale hyldester kom i en lind strøm frem til hans alt for tidlige død i 2006 kun 48 år gammel. I dag ejes og videreføres vinbruget i samme ånd og med samme drive med hensyn til kvalitet og kreativitet af sønnen Gerhard Kracher, der måtte træde til som 25-årig.

 

 

 

Druer og vine

Kracher laver sine ædelsøde vine på adskillige druesorter, men hoveddruen er Welschriesling, som ikke er i familie med Riesling. Derefter følger Chardonnay, Traminer, Scheurebe, Muskat-Ottonel, Grüner Veltliner og den røde Zweigelt som ingredienser i produktionen af Beeren- og Trocken Beeren Auslese (TBA).

 

Læs også
Vinhøsten skuffer i Europa men sætter rekord i landene syd for ækvator

Et udvalg af sin produktion præsenterede Gerhard Kracher for nylig i Danmark. Han startede med tre af sine tørre vine: 2012 Pinot Gris (*****), 2010 Zweigelt Burgenland (*****) og 2010 Blend 2 Burgenland (*****), der er stukket sammen af Cabernet Sauvignon, Merlot og Zweigelt. Derpå fulgte 5 cuvée-vine: 2011 Cuvée Spätlese, 2011 Cuvée Auslese, begge 5 stjerner, 2010 Cuvée Beerenauslese, 2008 Cuvée Trocken Beeren Auslese og 2011Cuvée Eiswein med 5,5 stjerner for de 3 sidste. Topkarakteren 6 ****** får 2010 Grande Cuvée TBA Nouvelle Vague, 2010 Welschriesling TBA, Zwischen den Seen, 2000 Chardonnay TBA, Nouvelle Vague, 1998 Chardonnay/Welschriesling TBA, Nouvelle Vague (udsolgt) og 2001 Welschriesling TBA, Zwischen den Seen. Disse supervine fås for 299 kr. ved køb af 6 flasker. Et røverkøb – hævder kendere.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…