TV-serien “1864” mangler nerve og autenticitet

DR

I denne tid ser rigtig mange mennesker den med spænding ventede TV- serie om krigen i 1864. Vi er jo ikke forvænte med historiske film i dette land, så vore forventninger var store.

 

Det er vel kun danskerne, der kan finde på at ”fejre” landets største nederlag med en stor TV-sastning, der angiveligt har kostet 173 millioner at producere. Hvorfor gør vi det?

 

Man kan formode, at man har villet sætte en historisk milepæl for den krig, der kom til at betyde så meget for vort lille lands fremtid, men måske også for at hylde de mange tapre soldater, som satte både liv og lemmer på spil i kampen for Gud, Konge og Fædreland, selvom det tragiske udfald af krigen næsten var givet på forhånd i en en ulige kamp mod store lande som Preussen og Østrig. I søndags kom så det tredje afsnit af TV- serien, og det var desværre lige så skuffende som de to første.

 

Krig og Sex

En amerikansk filminstruktør har engang sagt, at en tynd film, med et dårligt manuskript kan reddes ved at vise sexscener hver halve time.

 

Man skulle tro, at instruktøren Ole Bornedal har hørt om denne teori, for hans film om 1864 har sandelig ikke fået for lidt på det felt.

 

I første afsnit så vi tre drenge onanere, i andet viste han tre unge mænd, der havde seksuel omgang med en ko, og samtidig havde forvalterens Inge samleje i skovbunden. Begge episoder var helt uden sammenhæng med krigsfilmens handling.

 

I tredje afsnit blev vi seere så igen udsat for et seksuelt indslag, hvor løjtnant Diederich voldtog sigøjnerpigen Sofie, der dog først var blevet iklædt Inges tøj.

 

Gad vide, hvad de foregår i instruktørens hoved? Vi skal måske i næste afsnit forvente, at soldaterne i 2. kompagni har gruppesex med hinanden? Alt synes muligt i denne film. Soldatereksercits og kamptræning har filmen ikke meget at fortælle om, bortset fra et vådeskud fra en 12pundig kanon.

 

Nå, nu er serien da ikke uden humoristiske indslag. F.x. kommer der pludselig helt umotiveret en samling Asterix- lignende figurer ind på scenen, angiveligt sigøjnere. Måske for at vise, at danskerne var fremmedfjendske, også den gang. Politiken må have haft en finger med i drejebogen. Afsnittet med sigøjnerne afspejler ikke hverdagen i dansk landbrug i årene omkring 1864.

 

Manglende autenticitet

Læs også
NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion

Instruktørens foragt eller ringeagt for seere, der ved, hvordan forholdene var og hvordan de danske soldater var udrustede, har allerede efter tredje afsnit fået nogle seere til at ryste på hoved over forskellige småfejl.

 

Løjtnant Diederick kom hjem fra Treårskrigen, der som bekendt sluttede i 1850, med ordner på brystet, heriblandt erindringsmedaljen for krigen 1849-50. Der er bare den lille hage ved det, at denne medalje, som i øvrigt blev kaldt Skændselsmedaljen, først blev uddelt efter ansøgning i 1878-79.

 

Feltflaskerne, som forventeligt skulle være af model 1855/57, så ikke danske ud.  Måske er de østrigske. Patrontaskerne, som soldaterne bar to af foran på bæltet, skulle efter tiden være af model 1850. De var stive og buttede i formen og ikke som dem, vi ser i filmen bløde og slaskede.

 

Det er detaljer, som jo ikke spiller  nogen væsentlig rolle i det store krigsbillede, men set sammen med alle de andre irritationsmomenter, så ærgrer det en del seere. Man må formode, at der har været danske militære rådgivere med dengang uniformer og udrustning blev fremstillet i Polen. Filmen er angiveligt optaget i Tjekkiet, hvor man også har lavet en dyr kopi af Dybbøl Mølle. Hvorfor lod man det ikke forarbejde i Danmark, så kunne de danske håndværkere have fået en lille andel af de mange millioner?

 

Dansk mumle

Skuespillerne lyder som om, de taler ned i en spand. Mumle – mumle!  1864-serien lider som mange andre danske serier og fra de senere år, f.x. Borgen, Broen m. fl. som alle blandt andet blev kendt for deres dårlige lyd. Skift dog de mikrofoner ud, eller måske er det bare lydmanden, der står forkert.

 

De første tre afsnit af 1864-filmen var hverken spændende, gribende eller interessante. Filmen mangler totalt nerve. Der er god plads til forbedringer. Vi må håbe, at de resterende 5 afsnit tager fat på det, det virkeligt drejer som, nemlig den ulyksalige krig i 1864. Ellers er de 73 millioner totalt spildt. 

Læs også
En japansk animationsfilm stiller skarpt på klimaet fra en lidt anden vinkel 
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…