Det er hende med de mange billeder på facebook af sin baby

Albert 1 år

”Folk, der spammer med baby-billeder på facebook…”

 

– Samt et sigende blik, der gik uden om mig.

 

Nu var det ellers lige så hyggelig en aften med vin og tapas.

 

Citatet foroven blev jeg vidne til for en måneds tid siden. Det blev sagt af en køn, ung mor med et barn jævnaldrende med Albert.
Jeg følte mig ramt.

 

Og det bevidnedes i mine øjne også hurtigt, at jeg i denne forsamling stod på mål for afsenderens kommentar, da jeg kun fik et skævt, lidt ironisk smil som svar, da jeg til hendes afkortede ytring ret hurtigt fik indskudt, at: ”Jeg spammer da vist ret meget…”

En irriterende type
Jeg vil tro, at det usagte, udtalt kun ved det sigende blik, var: ”DET er bare belastende!”

 

Og det, der muligvis kun blev tænkt af den kønne, unge mor, fortolker jeg her videre på til:

 

”Sådan en type vil JEG i hvert fald ikke være.”

 

For det handler vist meget om at være en bestemt type, når man poster billeder af sit barn: http://mmm.dk/article/172000-irriterende-facebook-typer/gallery/772432

 

Hvor grænsen her går for, hvornår man som mor/far bliver irriterende, kan jeg overhovedet ikke svare på. Jeg synes generelt, at folk må bruge deres facebook-profiler, som de har lyst. Inden for lovens og facebook-politikkens grænser naturligvis.

 

 

Irriterende facebook-typer

Men okay, det er så blandt andre mig, der er landet i kassen med irriterende facebook-typer.

 

Jeg tænker ærlig talt ikke så meget over, om jeg i andres øjne spammer – om det så er billeder, artikler eller statusopdateringer.

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

 

Hvad angår billederne, tænker jeg egentlig kun over, om der er et snapshot af Albert, jeg har lyst til at dele, og da jeg er mit barns mor, synes jeg selvfølgelig, at der er et hav af herlige snapshots at vælge imellem.

 

Et slag på tasken er, at jeg i gennemsnit poster fem billeder om ugen af mit elskede afkom.

 

 

Instagram er stedet for billeder
Jeg tror, jeg samme aften fik forstået det nogenlunde korrekt, når jeg nu videremeddeler, at Instagram altså er stedet, hvis man vil poste billeder anno 2013. For her er det er meningen, man skal poste billeder af alt muligt døgnet rundt: http://da.wikipedia.org/wiki/Instagram

 

Alt fra morgengrimme selvportrætter (der vist i øvrigt nu mere kommunikativt kaldes for ”selfies”: http://www.b.dk/tech/selfie-er-aarets-ord) til et overdådigt udvalg af caffe latter fra de mange caféer, man frekventerer samt selvfølgelig her på rette sted: et solidt udvalg af billeder af ungerne.

 

Instagram

Men hvordan skulle jeg have været med på beatet her? Er man som jeg ikke indehaver af en smartphone, så kan man ikke være ”med” på Instagram, hvor alt i billeder er tilladt. Jeg er altså strandet på facebook, hvor det er blevet umoderne – i hvert fald irriterende! – at poste billeder af noget, der ikke rækker en pæn del ud over profilejerens pedantiske hverdag.

Læs også
IT-brevkasse: Hvilke konsekvenser kan der være ved at dele private billeder på Facebook?

 

Dette afsnit skrevet er som en servicemeddelelse, – og jeg gentager hermed for eventuelle bovlamme typer af min egen slags: Skal man spamme billeder, så er det altså på Instagram, det skal foregå. Spammer man fortsat på facebook, betyder det helt lavpraktisk, at man ikke har en smartphone, hvilket igen betyder, at man ikke er ”med på beatet”.

 

 

Men jeg er snart 38 år og har meldt mig ud af kampen. Jeg har aldrig tænkt så meget over, hvilken type, jeg er, eller ikke er, og jeg kan godt leve med at være irriterende. Langt værre er det straks, når man får at vide, at man udsætter sit barn for noget farligt, man slet ikke selv var klar over…

 

Skyggemænd på facebook

Jeg er for nylig blevet advaret om andre faldgruber end alene den irritation, nogen kan føle, når de bliver overfaldet af vennernes tumlinger, der gebærder sig på et hav af billeder i deres newsfeed.

Min fætter og hans kone har en søn, der er jævnaldrende med Albert. De har frabedt sig, at der lægges billeder af deres søn og dem selv på facebook. De vil ikke dele noget personligt med den brede offentlighed, var den officielle forklaring.

 

Det har jeg naturligvis fuldt ud accepteret og poster fremtidigt ikke billeder af dem via min profil. (At der forefindes billeder af dem alle tre andre steder på facebook, må jeg formode, er en fejl).

 

Faren ved cyberspace

Læs også
10 tips til at spotte fup-konkurrencer på Facebook

Da jeg på et tidspunkt talte med min fætter om dette og hint, fik jeg en lidt anden forklaring på, hvorfor de ikke ville have billeder på facebook. Det handler åbenbart om, at der på internettet bevæger sig sorte skygger. Som en slags cyber-spøgelser, der kaster et mørke hen over den egentlige virkelighed.

 

Den vold og ondskab, der kan florere på internettet – og i dette konkrete tilfælde altså på facebook – kan man ifølge min fætter uforvarende komme til at suge til sig, hvis man har personlige billeder på nettet.

 

Jeg har vel efterhånden godt 500 billeder på facebook af Albert, og det lagt sammen med den ondskab, der lurer hos de skyggemænd, der bevæger sig rundt i cyberspace og suger sjæle ud af folks portrætbilleder, ja, så har jeg som mor fejlet i groft omfang.

 

Problemet er, at de florerer rundt i hele cyberspace, og dermed er det pludselig trekvarthamrende ligegyldigt, om du har postet billeder af dit barn på facebook, Instagram eller kun vedhæftet et enkelt billede i en mail til bedsteforældrene.

 

 

Post endelig retur
Min fætters fortælling om de mørke, sjælefortærende skygger, der lurer på internettet, og hans dermed slet skjulte advarsler om aldrig at poste personlige billeder på internettet, har jeg – må jeg nok indrømme – ikke taget til mig.

 

Faktisk synes jeg, at både han og en håndfuld af mine andre facebook-venner, poster for få billeder af deres poder, for jeg er af natur nysgerrig, og jeg vil meget gerne bredt følge med i både min families, mine venners og gode bekendtes liv.

Læs også
IT-brevkasse: Hvorfor er det ikke et krav at stå frem med navn og identifikation på Facebook?

 

Hygge!

Jeg synes bare, det er hyggeligt, når forældre deler baby- og børnebilleder, så for min skyld altså ingen alarm. Ud fra den betragtning har jeg jo også selv handlet og fortsætter ufortrødent med at poste ”snapshots” af Albert.

 

Jeg beklager altså intet bagudrettet eller fremadrettet, men jeg vil da gerne venligt henstille til den hurtige og lette mulighed med ”scrolling”, hvis man mærker et stik af irritation ved synet af andre folks børn. Den lidt mere effektive mulighed, hvor man virkelig får fat om roden på problemet, er at gå ind under panelet med ”Venner” på sin profilside, hvor man kan finde og slette ”spammere” og andre irriterende typer fra sin venneliste.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…