Mange flotte bud på julevin

________

Kup på
vinhylden
________

 

 

Tiden er inde til at tænke på gaven til den heldige, der finder en mandel i sin ris a la mande. For vininteresserede er opgaven ikke stor, for alle vil gerne have et eksemplar af englænderen Hugh Johnsons lille vinbibel ”Vin 2014”, som i lommeformat indeholder omtale af ikke mindre end 6000 forskellige vine fra 35 vinlande. Den er god at have med, når man er på jagt i vrimlen af kupvine året rundt.

 

 

Julen sætter kraftige aftryk på udbuddet af vin, som er omhyggeligt udvalgt til højtidens kulinariske højdepunkter med and, gås og flæskesteg. Der er mange højdespringere blandt stjernevinene.

 

Bodega Aleanna, 2010 El Enemigo Malbec, Mendoza, Argentina – Normalpris 129,95 kr. v/12 flasker – tilbudspris 99,95 kr. v/12 flasker. Det er formentlig ugens bedste kupvin. Vinguruen Parker har givet 2009-udgaven af vinen 96 point ud af 100, hvilket er exceptionelt, og som navnet antyder, har man virkelig overvundet den indre fjende. Den har en intens mørk farve, en stor bouquet af modne, mørke bær, strejf af krydderier og kaffe, og en fyldig smag med en lang blød og frugtrig finish. Vinhandlerens julegave til sine kunder.

Importør: Philipson Wine, Kokkedal. www.philipsonwine.com

 

Azienda Agricola Musela, 2010 Valpolicella Superiore Ripasso DOC, Verona, Italien – Normalpris 149 kr. – tilbudspris 112 kr. Som betegnelsen Ripasso indikerer, har vi her en vin i glasset, som kommer tættest på Amarone. Den har en blid sødme, men er samtidig robust nok til at matche både syren i rødkål og fedmen i de stegte dyr. Flot, flot vin.

Importør: Jysk Vin – det gode glas, Randers. www.jyskvin.dk

 

Tenuta del l’Abate, 2008 Giffarrò, Sicilia Rosso IGP, Italien – Kampagnepris 135 kr. Det er en knippelgod julevin, der fremstilles på druesorterne Cabernet Sauvignon og Syrah og dermed adskiller sig markant fra andre sicilianske vine. Den er fadlagret, men ikke ekstremt, og man nyder smagen af skovbær, chokolade og sort peber i fulde drag. En af den slags vine, hvor det ene glas tager det andet.

Importør: Carlo Merolli, Holte. www.carlomerolli.dk

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

 

Azienda Vinicola Fratelli Fabiano, 2010 Valpolicella Classico Superiore Ripasso DOC, Verona, Italien – Normalpris 169,75 kr. – tilbudspris 119,75 kr. Her har vi igen en vin, som er lavet ved at lade resterne fra Amaro- og Reciotto-vinfremstillingen gære sammen med den nye årgangsvin. Det giver krop og styrke, som yderligere forfines ved lagring i et års tid på franske egetræsfade. En meget velsmagende vin.

Importør: Skjold Burne, Brøndby. www.skjold-burne.dk

 

 

Coppo, 2012 L’Avvocata, Barbera d’Asti, Canelli, Piemonte, Italien – Kampagnepris 149,95 kr. Firmaet Coppo, der i dag drives af fire brødre med Piero Coppo i spidsen, ligger i Canelli og betegnes som ”Kongen af Barbera”. Ikke uden grund, for dets vine forener sødmefuld frugt med elegance i både næse og mund. 2012-udgaven afslører Barbera-druens indre sjæl for fuld udblæsning. En raceren ”Muntermacher”.

Importør: Theis Vine, Skovlunde. www.theis-vine.dk

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

Castello di Meleto, 2010 Chianti Classico DOCG, Gaiole, Toscana, Italien – Normalpris 129 kr. – tilbudspris 99 kr. ved køb af 6 flasker. Det er med stor fortrøstning og forventning, at man trækker proppen op af flasken på en Meleto-vin. På slottet har man produceret vin siden 1256, og de mange års erfaringer skuffer ikke i glasset. Det er en mad til vin, og sammen med julens traditionsrige retter er den perfekt.

Importør: Vinens Verden, Odense S. www.wine.dk

 

Bodega y Viñedos Casarena, 2010 Malbec Reserva, Mendoza, Argentina – Normalpris 169 kr. – tilbudspris 129 kr. I glasset fremstår vinen med et tæt og nærmest violet farve, og i næsen stiger et mylder af aromaer af viol, sol- og brombær og jordbær. Alkoholprocenten når helt op på politisk ukorrekte 14,9, men der er fuld balance og en lang behagelig eftersmag. Her vil den juleanden rappe og baske med sine stegte vinger.

Importør: Haller Vine, Middelfart. www.hallervine.dk og www.vinogvin.dk

 

Bodegas Vetus, 2011 Flor de Vetus, Toro DO, Salamanca, Spanien – Kampagnepris 99,75 kr. Flor betyder blomst, og det er det, man får i glasset til herlig overflod. Druen er den lokale udgave af Tempranillo, og dens intense smag gør vinen meget velegnet til kraftige retter, hvilket and og gås må betegnes som. Toro har et ekstremt indlandsklima med hede somre og iskolde vintre, og disse konditioner presser vinstokkene til at levere koncentration i druerne.

Importør: Bichel Vine, Hjortshøj. www.bichel.dk

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

 

Negociant Léon Perdigal, 2011 Rasteau Argensol ARC, Vaucluse, Rhone, Frankrig – Normalpris 72,95 kr. – tilbudspris 59 kr. i Super Brugsen. En rigtig andevin, der med sin friske syre og behagelige sødme samt 15% alkohol matcher både fed sovs, svesker,  kogt rødkål og brunede kartofler, der ikke er særlig venlige over for vinøse drikke. Den er sammensat af  80 % Grenache og 20 % Syrah druer.

Importør: Coop, Albertslund. www.coop.dk

 

Vigneti del Vulture, 2010 Pipoli Aglianico DOC, Basilicata, Italien – Normalpris 99 kr. – tilbudspris 79 kr. ved køb af 6 flasker. Producentens ide med denne vin, der har smag af solbær, blommer og syrlige kirsebær med et strejf af vanilje, er at skabe et produkt, som henvender sig til unge vinnydere, som har sans for kvalitet til en billig penge. Druesorten hedder Aglianico og vokser kun i Basilicata og Campania i Syditalien, hvortil den blev indført af fønikerne og omtalt som Falerner i det antikke Rom.

Importør: Vinslottet, Greve. www.vinslottet.nu

 

 

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

Cantine Due Palme, 2010 Base One BiB, Salento IGT, Apulien, Italien – Normalpris 149,95 kr. – tilbudspris 129,95 kr. for en 3 liters box. Her har vi den helt rigtige vin til at lave en god julegløgg på. Sammen med en flaske Blombergs koncentrat, en pose mandelsplitter og rosiner opvarmes 75 cl Zinfandel-druevin til 69 grader og hældes i et glas med 5 cl. mørk rom og 5 cl. portvin, og vupti har man en herlig varm drik til æbleskiver.

Importør: GobiVin, Valby. www.gobivin.dk

 

Bodegas Costo Pequeño, 2009 Palmira Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla y Lyon CO, Spanien – Normalpris 89 kr. – tilbudspris 50 kr. ved køb af 6 flasker. En fremragende vin til både dagligdag og fest. Når jul og nytår er vel overstået vil man være glad for at drikke den sammen med gode traditionelle danske vinterretter som f. eks. gule ærter med kogt flæsk og medister pølse eller en gang linser kogt på kalvehaler.

Importør: D’Wine, Aalborg. www.d-wine.dk

 

Freixenet, Mia Moscato Cava, San Sadurni, Barcelona, Spanien – Kampagnepris frem til nytår 69,95 kr. i Føtex og Bilka. Mia Cava er med sin søde muskatsmag og lave alkoholprocent på 7 en velegnet ledsager til ris á la mande, men kan samtidig også betegnes som en rigtig damevin, der kan nydes ved en hvilken som helst lejlighed. Dens ”opfinder” hedder Gloria Collell (billedet), der er vinmager hos Spaniens største producent af mousserende vin, Cava.

Importør: Amka, Randers NØ. www.amka.dk

 

Læs også
Kom marts du søde milde!
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…