Lars Løkke og de andre laver et snedigt trick

Finansminister BjarneCorydon byder Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen op til dans. Alt peger i retning af, at regeringen vil lave finanslov med det højrøde støtteparti.

 

For Corydons vedkommende må det kaldes et pligtdans. Schmidt-Nielsen er ikke lige ønskepartneren til at føre den midtsøgende økonomiske politik, som han står for.

 

Men der er ingen vej uden om for finansministeren. Forlig med Enhedslisten tjener to vigtige politiske formål:

 

Det beroliger de rødere dele af baglandet og vælgerskaren hos S og SF.

 

Og frem for alt sikrer det, at Enhedslisten holder regeringen i live. Et brud med støttepartiet ville gøre regeringen helt afhængig af de borgerlige, og dermed ville den leve i permanent livsfare.

 

Vælgerne vil have forlig med de borgerlige

Så Corydon danser med venstre ben forrest og prøver at se ud, som om han kan lide det.

 

Men han ved, at publikum – vælgerne – ikke er begejstrede. 65 procent af dem foretrækker, at regeringen laver finanslov med de borgerlige. Kun 21 procent ønsker, at det sker sammen med Enhedslisten. (Megafon/TV2 og Politiken).

 

Selv blandt de socialdemokratiske og de radikale vælgere er der klart flest, som ønsker forlig med de blå.

 

Og nu laver oppositionens leder Lars Løkke et snedigt trick for at gøre situationen endnu vanskeligere for regeringstoppen.

 

Fælles blåt udspil

Læs også
Løkke holdt mærkeligt pressemøde om SV-samarbejde – nu har han udløst voldsomt opgør blandt sine egne

Løkke er gået sammen med Kristian Thulesen Dahl (DF), Anders Samuelsen (LA) og Lars Barfoed (K) om at opfordre Corydon til at lægge en anden kurs for finansloven – i samarbejde med de blå. (kronik i Berlingske)

 

Først og fremmest foreslår de, at Corydon bruger den reserve på cirka 1 mia. kr., som indgår i hans forslag til finanslov, på noget andet end at glæde Johanne Schmidt-Nielsen.

 

Denne milliard er ellers tænkt som en pose penge, Enhedslisten kan få indflydelse på. Til øget offentligt forbrug og flere offentlige investeringer.

 

Men nu foreslår de blå partiledere, at pengene i stedet bruges på at styrke de private virksomheders konkurrenceevne. De skal gå til at fremrykke de lettelser i skatter og afgifter, som regeringen og de borgerlige vedtog sammen i vækstpakken.

 

Planen var, at disse lettelser skulle komme fra 2015, men de blå vil i stedet gå i gang med dem nu.

 

Mere generelt kræver de, at lovgivningen ikke forringer danske virksomheders konkurrenceevne i forhold til andre lande. Det bør være rammen for den kommende klimalov og for reguleringen af bankerne.

 

Læs også
Det er åbenbart, at Løkke ved meget lidt om islam. Det er lige så åbenbart, at han ikke har tænkt sig at rette op på det

Holdningsændring

Dermed fører Løkke og de andre kampen om den økonomiske politik ind i et terræn, hvor regeringen er i vanskeligheder.

 

I disse år er der hos vælgerne kommet en stigende bevidsthed om, at de private virksomheder må styrkes for at skabe flere holdbare arbejdspladser. Omvendt må de offentlige udgifters andel af samfundsøkonomien holdes i tømme.

 

Dette holdningsskifte i befolkningen er en afgørende årsag til, at så mange vælgere er strømmet over til blå blok. Herunder et hav af traditionelt socialdemokratiske arbejdervælgere.

 

Med deres forslag hamrer de blå partiledere denne pointe ind endnu engang. Og det sker, lige som Bjarne Corydon byder Johanne-Schmidt-Nielsen op til dans til tonerne af det kendte røde hit: ”Offentlig vækst slører mine øjne med tårer”.

 

Tricket

Samtidig tjener det fælles blå udspil til at understrege, at de fire partier godt kan finde ud af noget sammen. Det er tiltrængt efter en periode, hvor solomarkeringer har tegnet et billede af det borgerlige Danmark i en tilstand af permanent rivegilde.

 

Læs også
Løkke har to store problemer – og de bliver formentlig kun værre efter regeringsrokaden

Det fælles udspil undgår omhyggeligt at gå ind på de spørgsmål, hvor der står intern borgerlig strid.

 

Således er det lykkedes at få Kristian Thulesen Dahl med på, at lettelser i skatter og afgifter her og nu er vigtigere end øget offentlig forbrug. Men der siges ikke et ord om de offentlige udgifter fremover, for her er der uenighed mellem især Dansk Folkeparti og de andre.

 

Den blå samling bliver skabt ved, at man bevidst koncentrerer sig om ét enkelt punkt: Hvordan skal den milliard bruges, som regeringen selv har afsat som en ramme for nye initiativer?

 

Dermed gør man det også sværere for regeringen at angribe dér, hvor den helst vil angribe. Nemlig i forhold til Venstres planer om nulvækst/udgiftsstop i det offentlige.

 

De blå lederes kronik diskuterer ikke niveauet for det samlede offentlige forbrug. Løkkes trick er at rette alt ind på at diskutere, om regeringens egne penge skal gå til at styrke det offentlige eller de private virksomheder. For det er her, Bjarne Corydon har det svært.

 

Det lange sigt

Dette spil omkring årets finanslovsforhandlinger vil dog i sig selv næppe gøre noget voldsomt indtryk på vælgerne. Kun en forsvindende lille del af dem forholder sig til sådan en kronik.

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

 

Men de borgerlige vil bruge sagen i deres langsigtede kamp frem mod næste valg. Gang på gang vil de fremhæve, at regeringen fik tilbuddet om at skabe flere private arbejdspladser frem for øgede offentlige udgifter, men takkede nej.

 

Det ved Bjarne Corydon godt. Derfor skal han anstrenge sig for at smile i dansen med Johanne Schmidt-Nielsen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…