Klassevin fra Bourgogne-huset Chanson

_______

De Gode
Dråber
_______

 

Når pengestrømmen er næsten uden grænser, når jordparcellerne til dyrkning af krævende druer er for hånden, og når dedikationen for fortsat forbedring af et i forvejen højt kvalitetsniveau er det langsigtede mål, så ligger man ikke så dårligt til, når man er vinbonde.

 

Og i denne helt specielle medvindssituation befinder vinproducenten og købmandshuset Domaine Chanson Père & Fils i den franske vinby Beaune sig, og derfor kan man her fremstille nogle af Bourgognes højest roste og velsmagende hvide og røde vine baseret på vinderdruerne Chardonnay og Pinot Noir.

 

 

263 år på toppen

I mere 250 år har Domaine Chanson, grundlagt af vinkøbmanden Simon Verry i år 1750 som eksportforretning, haft status som både vinmarksejer og negociant, hvilket vil sige opkøber og producent af andres druer samt videreforhandling af produkterne.

 

I modsætning til andre store huse i Bourgogne, der også har interesser i andre vinområder i Frankrig, har Chanson altid koncentreret sig om Bourgogne-regionen, og gennem årene har ejerne systematisk opkøbt ekstremt dyre vinparceller. Således råder man i dag over nogle af de bedste markstykker i Chablis, Côte d’Or, Santenay, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Beaune, Pernand-Vergelesses, Savigny-Les-Beaune og Corton-Vergennes.

 

Tilsammen udgør de 45 hektarer marker, og det eksklusive ved dem er, at de alle har betegnelsen Premier eller Grand Crus, hvilket vil sige voksesteder, der garanterer druer af topkvalitet. Herudover har Domaine Chanson interesser i Beaujolais, hvor man laver vin fra eksempelvis områderne Morgon og Fleurie.

 

 

Den enes nød ….

I 1847 solgte barnebarnet Jules Verry sin andel i firmaet til sin partner gennem 40 år, Alexis Chanson, og Chanson-familien satte sine vinmarker omkring Beaune ind som aktiver i forretningen. Man overlevede krisen ved vinlusens hærgen og forøgede sine jordbesiddelser i årene mellem 1891 og 1920, hvor mange andre vinbønder måtte give op. Den enes nød, den andens brød.

 

Læs også
Supervine fra Sierra Nevada 

 

Kapitalindsprøjtning

I 1970 havde selskabet nået en størrelse, der krævede mere plads, og så opførtes et moderne produktionsapparat i udkanten af Beaune på Clos Chameroy.

 

Men yderligere vækst krævede flere økonomiske midler, og dem sikrede man sig ved salg af hele virksomheden til Société Jacques Bollinger Group i 1999. Den nye ejer, der blandt meget andet er kendt for agent 007’s Champagne-favorit, iværksatte i 2001 et storstilet investeringsprogram, hvis formål er en fastholdelse og forbedring af kvaliteten i Chansons vine.

 

 

I Danmark

Forleden præsenterede salgsdirektør Dominique Beau fra Domaine Chanson og husets importør, direktør Jonas Laulund, Vinslottet i Greve en stribe af Chansons perler for vininteresserede i både Jylland og på Sjælland. Vinslottet i Greve har et stort udvalg, som der kan læses mere om på www.vinslottet.nu. I sagens natur ligger priserne, som starter ved 115 kr. og slutter ved 550 kr., i den dyrere ende, men holdt op mod kvaliteten, får man virkelig en gedigen oplevelse.

 

Læs også
Sommerens sidste vine

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…