Kan min søn købe halvdelen af huset, og hvordan med min anden søn?

foto: colourbox

Advokat Søren Vasegaard Andreasen, Jensen Advokatfirma, besvarer spørgsmål om lov og ret. Har du et spørgsmål, du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected]. Udvalgte spørgsmål vil i anonymiseret form blive besvaret her i avisen.

 

Spørgsmål:

Først tak for en rigtig god netavis.

 

Jeg håber I kan hjælpe mig i dette spørgsmål.

 

Jeg bliver 65 år om et par mdr. Jeg bor i eget hus og har for nuværende et afdragsfrit lån, fastforrentet. Der løber i 9 år endnu.

 

Jeg har 2 voksne børn, hvoraf den ene bor her på førstesalen i huset. Kan min søn købe halvdelen af huset, og hvordan med min anden søn?

 

Banken vil godt, hvis jeg ville opsige det afdragsfrie lån, og at jeg begynder at afdrage igen, da som de skriver, det afdragsfrie lån bliver dyrere efter nytår.

 

Jeg skylder lidt over 700.000 kr. på huset. Min søn vil selvfølgelig godt betale mere i husleje,(bor billigt) når jeg bliver 65, men jeg mener at vi begge 2 måske ville få mere ud af det, hvis han kommer på som medejer. Min anden søn synes det er ok.

 

Men spørgsmålet er om det er en god ide for mig. Og hvordan er reglerne på det område?

 

Jeg er rigtig glad for at bo i mit hus, men økonomien bliver noget reduceret, når jeg bliver pensionist. Derfor vil jeg godt undersøge, om der var nogle muligheder for at komme til at sidde lidt billigere.

 

Jeg har ikke andre lån i huset end kreditforeningslånet.

 

Håber I kan hjælpe mig.

 

Svar:

 

For så vidt angår det rent juridiske, så må du gerne sælge halvdelen af huset til din ene søn. Du må sælge til op til 15% under den offentlige ejendomsvurdering uden at det bliver anset for en gave fra dig til din søn.

 

Hvis vi tager et tænkt eksempel, hvor værdien af hele huset i fri handel er 1 mio. kr., så er værdien af halvdelen 500.000 kr. Du må så give en rabat på 15% svarende til 75.000 kr., så prisen for at din søn kan købe halvdelen af huset bliver 425.000 kr.

 

Din søn kan betale ved henholdsvis at overtage halvdelen af gælden – ca. 350.000 kr. – og ved kontant betaling af 75.000 kr., hvilket giver en samlet købesum på 425.000 kr. De 75.000 kr. kan også betales ved et rentefrit anfordringsgældsbrev, som din søn så afdrager på løbende.

 

Herefter vil I skulle dele udgifterne til huset imellem jer – lån, skatter og vedligeholdelse – hvilket må forventes at give dig en månedlig besparelse.

 

For ikke at forfordele nogle af børnene, kan du vælge ikke at give din søn nogen rabat i forbindelse med overdragelsen. Alternativt kan du over nogle år give din anden søn en tilsvarende kontant skattefri gave.

 

Du kan også vælge at sælge hele huset til en eller begge dine sønner. En sådan overdragelse kan betinges af, at du får ret til at blive boende i huset, så længe du ønsker. Som lejer vil du under visse betingelser endvidere have ret til boligydelse fra kommunen, som et tilskud til huslejen.

Del på Facebook