Dansk bistand til Afrika har medvirket til den globale opvarmning

Det er let at være bagklog – sidst Zenia Stampe om krigen i Afganistan, hvor hendes timing var mindre klog, men hun mener nok, vi bør gøre som Sverige: være neutral og ikke deltage i krige men kun producere våben til dem! I bagklogskabens klare lys har krige som regel oprindelse i grådige menneskers kamp om magt og resurser i områder præget af fattigdom pga. overbefolkning.

 

Kristne missionærer ydede for 100 år siden humanitær bistand i Afrika for at omvende de vantro, og da de hjalp mod sygdomme og flere overlevede, blev de som regel vel modtaget. Hvis man bliver helbredt, er man modtagelig for åndelig omvendelse. Men afrikanernes egen religion blev ofte blandet med den kristne lære, for selvom man beder en bøn, kan man godt ofre en ged.

 

Jeg besøgte i 1997 en ven i Zimbabwe, som havde været indlagt for en alvorlig sygdom. På hospitalet fik han besøg af sin kok og gartner, som var bange for at miste deres job, hvis han døde, og de sagde til ham, at han ville blive rask igen – de havde lige ofret et barn! Han blev rask!

 

Nigeria er Afrikas folkerigeste stat med ca. 175 mio. indbyggere. I 1930 var der 19 mio., så børn er produceret i rivende hast, hvilket gør det svært at brødføde alle. Selvom landet er det 8. mest olieproducerende land i verden, lever halvdelen af befolkningen under fattigdomsgrænsen.

 

Nu er Nigeria i færd med et rumprogram, der vil koste mange mia. kroner, hvilket har fået den engelske regering til at løfte øjenbrynene. England har i år givet bistand til Nigeria for 300 mio. pund = 2,6 mia. kr. Danmark og andre lande har bidraget med penge til Nigeria og andre afrikanske lande i årevis, og indsatsen har resulteret i mindre børnedødelighed, og uden samtidig at indføre familieplanlægning har det fået befolkningstallet til at 2-3-4-8 dobles, så det er svært at føde alle og skaffe rent drikkevand.

 

Det vil ende med en massiv folkevandring af flygtninge mod Europa, som ikke kan standses med mure. Vi har jo selv bidraget til at øge den afrikanske befolkning.

 

Vi skal ikke yde bistand, hvis regeringerne i overbefolkede lande ikke selv gør en indsats med familieplanlægning. Danmark og andre rige lande burde hjælpe ved at bygge skoler, give børnene et måltid mad og fortælle dem om familieplanlægning, så disse børn kan få en bedre fremtid. Alt anden bistand er håbløs, og afrikanerne skal og kan selv, da kontinentet har store naturresurser, som bør hjælpe befolkningen og ikke anvendes på rumprogrammer.

 

Man burde også hjælpe kvinder i flygtningelejre med prævention. Kvinderne vil gerne hjælpes, så de ikke skal føde så mange uønskede børn, som de ikke kan brødføde.

 

Jacob Mchangamas fra tænketanken CEPOS siger, at menneskerettighederne ikke kan afhjælpe fattigdom. Det er korrekt, men det kan menneskepligterne (FN’s InterAction Council: Declaration of Human Responsibilities) med fornuftige regler for menneskelig opførsel. Menneskepligterne, der skulle supplere menneskerettighederne, blev udformet af 35 forhenværende præsidenter og var på FN’s generalforsamling i 1998 men blev ikke ratificeret. Artikel 18: Fornuftig familieplanlægning er ethvert pars ansvar. Familieplanlægning kan begrænse nød og fattigdom.

 

Massiv vestlig bistand til de afrikanske lande har gennem mange år været som at fylde vand i et bundløst kar. Det har kun øget Afrikas befolkning. De afrikanske landes regeringer bør være ansvarlige med familieplanlægning – ellers går det rent galt med sult og nød, vold, konflikter og flygtningestrømme. Jeg kender intet land, der er klar til at tage imod millioner af sultne mennesker. Jeg håber Zenia Stampe o.a. vil hjælpe med at ændre bistandshjælpen i bagklogskabens klare lys.

 

Læs også
David Attenborough: ”Vi har ikke bare ruineret planeten, vi har ødelagt den”

Færre mennesker = mindre CO2 i atmosfæren!

I gennemsnit udleder hvert menneske årligt 4 tons CO2, så hvis man stopper den globale befolkningsvækst, kan det hjælpe med at bremse den globale opvarmning.

 

Jonna Vejrup Carlsen, www.global-alarm.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…