100 påsatte brande i Albertslund – nu er en fritidsklub brændt ned til grunden

Ungdomsklubben Frihjulet i Albertslund brændte natten til onsdag ned til grunden. Branden blev anmeldt klokken halv ni om aftenen, og borgerne i området blev i nogle timer bedt om at holde sig inden døre på grund af kraftig røgudvikling. Slukningsarbejdet stod på til fem-seks-tiden om morgenen.

Ifølge Københavns Vestegns Politi viser de kriminaltekniske undersøgelser, at branden var påsat. Dermed er antallet af påsatte brande i Albertslund nu oppe på 99 siden september sidste år, hvor de første ildspåsættelser ifølge politiet fandt sted.

 

Det er især gået ud over området omkring Albertslund Centret, Kanalens Kvarter og byens S-togs station. I mange tilfælde er der blevet sat ild til affaldscontainere, men også knallerter og biler er blevet brændt af. Politiet mistænker en gruppe unge drenge for at stå bag og har optrappet indsatsen i området.

 

Albertslunds borgmester kaldte i et interview i går med Albertslund Posten udviklingen for uacceptabel, og kommunens koordinator for det kriminalitetsforebyggende samarbejde Mikkel Nielsen vil nu have byens borgere på banen for at komme med gode ideer til, hvordan man komme problemerne til livs (Politiken).

 

‘Albertslund drengene’ påtog sig ansvaret for brandene – anonymt

Ungdomsklubben Frihjulet blev ellers lukket tilbage i januar – ironisk nok på grund af gentagne forsøg på ildspåsættelse, hærværk samt trusler mod institutionens personale. På samme tidspunkt skrev en gruppe ved navn ’Albertslund drengene’ på Albertslund Postens facebookside, at de tog ansvar for de mange ildebrande i byen, og angav lukningen af klubben som grund. Det førte til diskussion i pressen om, hvorvidt beskeden skulle tages for pålydende. Politiet afviste dog, at der skulle være en sammenhæng (DR Nyheder).

 

Politiet har til gengæld en klar formodning om, at der er en forbindelse mellem de mange tidligere brande i området og afbrændingen af Frihjulet. Foreløbigt har man sigtet en ung mand på 19 år, som befandt sig i området den nat, hvor der blev sat ild til ungdomsklubben:

 

”[D]er er en ung mand på 19 år fra lokalområdet, som har en mistænkelig adfærd, og han bliver anholdt i går morges og sigtet for brandstiftelse, og vi har ham selvfølgelig inde og blive afhørt hele dagen og laver alle mulige undersøgelser. Men der er ikke grundlag nok for at fremstille ham i grundlovsforhør, så han bliver løsladt der i går eftermiddags, men han er fortsat sigtet for denne her brandstiftelse, og vi efterforsker fortsat på det”, fortæller vicepolitiinspektør Mikael Storgaard.

 

Handling efterlyses

De mange påsatte brande i Albertslund har gjort borgerne utrygge – nogen vil endda flytte fra området.

 

Nogle af dem, der ikke længere vil bo i Albertslund er Dorte Vegeberg og hendes kæreste Lars Holmgaard: Min søn skal ikke vokse op her, siger forældreparret Dorte og Lars, der har oplevet de seneste seks måneders brande i Albertslund. (Ekstra Bladet)

 

Læs også
En købmand sælger ikke længere alkohol på grund af bebyggelsens mange muslimer – nu er Inger Støjberg blevet spurgt, og her er hendes svar

– Vi er fast besluttede på, at vi skal væk. Der bliver hele tiden brændt containere og biler af, og det er et mirakel, at ingen er kommet noget til, siger parret, der har en søn i vuggestue.

 

Flere af dem, Den Korte Avis har talt med, efterlyser handling fra myndighedernes side. Men spørgsmålet er, hvilke initiativer der hjælper. De foreløbige anstrengelser for at nå ud til den gruppe af unge, som mistænkes for at stå bag ildspåsættelserne, er åbenlyst mislykkedes.

 

Formanden for det kriminalitetsforebyggende samarbejde Mikkel Nielsen lød af samme grund tydeligt frustreret, da han i et interview til Politiken i går udtalte sig om den kuldsejlede indsats:

 

”Vi har siden lukningen (af ungdomsklubben, red.) i januar været i konstant dialog med de unge (…). Det var derfor overhovedet ikke vores opfattelse, at der var en afbrænding af Frihjulet på vej. Vi er ret chokerede (…). [E]nten har vi fat i de forkerte, eller også ønsker de bare ikke at lytte”, fortalte han.

 

Mikkel Nielsen stillede samtidig spørgsmålstegn ved, om de kommunale medarbejdere reelt kan nå de unge:

 

”Det kan være, at vi ikke får noget svar, fordi det er kommunens folk, som spørger dem på en forkert måde. Det kan derfor tænkes, at det er nogle andre, som skal være kanal på det her”.

 

Læs også
Sharia i Albertslund: Man kommer ind i en købmandsforretning og finder ud af, at man ikke længere kan købe øl

Albertslund Kommune og Københavns Vestegns Politi præsenterede tilbage i midten af februar en fælles strategi for at komme de mange ildspåsættelser til livs. Foreløbigt altså uden held.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…