I går skrev Den Korte Avis om det højspændte debatmøde tirsdag aften i Gellerupparken med den tidligere talsmand for Islamisk trossamfund Ahmed Akkari og socialdemokraten Christian Rabjerg Madsen.
Mødet var dramatisk – da Akkari ankom i taxa, blev der kastet sten mod bilen. Politiet foretog i alt 15 anholdelser, hvoraf 14 var præventive.
Derudover blev der beslaglagt 200 kanonslag og flere poser med sten, der kunne bruges som kasteskyts, ved Fristedet, som er et fritidstilbud for unge i Gellerup. Fristedet er tidligere blev ransaget adskillige gange af politiet (BT).
Foran multiaktivitetscenteret Globus 1, hvor mødet blev holdt, var store grupper af andengenerationsindvandrere stimlet sammen, og politiet var massivt til stede.
Også under selve mødet med Ahmed Akkari var stemningen spændt. Mange af tilhørerne var unge mænd med indvandrerbaggrund. De snakkede højlydt arabisk med hinanden, og flere af dem kom med tilråb, mens Akkari talte, efterfulgt af klapsalver og latter. Fem blev vist ud.
Akkari: Religion er et magtmiddel
Under mødet opfordrede Ahmed Akkari muslimer i Danmark til at forholde sig langt mere kritisk til de kulturforeninger og religiøse ledere, som mange af dem lader sig repræsentere af:
”I skal læse historien. Rigtig meget religion bliver brugt som magtmiddel. Det største magtmiddel, der kan blive brugt, er gud”, sagde han.
Akkari opfordrede samtidig til et opgør med dobbeltmoralen i de muslimske miljøer og til, at muslimer i højere grad åbner sig over for det øvrige samfund og accepterer de vestlige frihedsidealer. Forudsætningen er et opgør med den traditionelle, fundamentalistiske fortolkning af Koranen:
”Jeg har i tankerne, at mange skal starte en frigørelsesbevægelse fra ortodoks tænkning og undertrykkelse i religionens navn. Lære af den proces, Europa har været igennem”, sagde Ahmed Akkari.
Han fortalte, at han selv har været igennem en lang personlig rejse siden 2005, hvor han sammen med en række andre danske imamer tog på rundrejse i Mellemøsten og var med til at starte Muhammedkrisen.
Netop Akkaris rolle under karrikaturkrisen mødte kritik blandt mange af de fremmødte med muslimsk baggrund. En tilhører ved navn Muhammed anklagede derudover Akkari for at have givet ham ”privat seksualundervisning”, da han var en ung dreng. Den beskyldning fik Akkari til at true med en injuriesag.
Mangler troværdighed
Efter mødet blev Akkari og socialdemokraten Christian Rabjerg Madsen kørt ud af Gellerupparken i politiets biler forbi den store menneskemængde, der var samlet på pladsen foran mødelokalet. I baggrunden hørtes islamisk bøn.
Den Korte Avis talte med flere af dem, der havde deltaget ved mødet, for at høre, hvad de syntes om Akkaris synspunkter. En af dem var Jesper Zalazar, der ikke selv er muslim:
”Akkaris pointer er ikke helt klare, synes jeg. Det bliver lidt en sludder for en sladder – der er rigtig meget kritik, men for få løsninger i det, han snakker om. Jeg kan godt forstå, at der er så mange, der møder op og har svært ved at tro på ham. Hans problem er hans troværdighed, fordi han er vendt på en tallerken og har lavet så mange ting, som han har – for eksempel med muhammedtegningerne”.
En anden af mødedeltagerne, Maysaa Hassanein, der selv er praktiserende muslim, sagde:
”Man kan snakke religion privat – jeg synes, der er andre problematikker, man skal arbejde med. Religion er noget personligt”.
Ikke klart svar på, hvad islamisme er
Vi talte også med Mohammed Ali, der ligeledes er muslim. Han mente, at Akkari godt kunne have været klarere på nogle punkter:
”Jeg var mest interesseret i, hvordan han ville svare på de spørgsmål, han fik – om han ville være konkret eller tale udenom. På nogle punkter var han konkret – på andre punkter ikke. Han blev for eksempel bedt utallige gange om at definere islamisme, og det fik vi ikke en konkret definition på. Så der er nogle spørgsmål, vi ikke rigtig har fået svar på. Men noget er vi da blevet klogere på”, sagde han.
Adspurgt om, hvorvidt Ahmed Akkari havde en pointe med sin kritik af de islamiske lærde og den manglende frihed til at stille spørgsmålstegn ved deres tolkning af Koranen, svarede Mohammed Ali:
”Man siger jo, at islam er et svagt punkt for folk, og at man skal passe på med, hvad man siger. Det er det, Akkari siger, han bekæmper. Jeg er lidt uenig med ham. Jeg synes selv, at jeg har meget frihed til at sige og gøre, hvad jeg vil”.
”En katastrofe, at man ikke kan holde et fredeligt møde”
Ved det dramatiske møde i Gellerupparken deltog også den konservative kandidat til Aarhus byråd Dan Ritto. Den Korte Avis har tidligere skrevet om, hvordan han var nødt til at flygte fra sin lejlighed i Gellerup-bebyggelsen, fordi han havde udtalt sig kritisk om flere af kulturforeningerne og islam. Efter afslutningen på debatmødet sagde Dan Ritto:
”Jeg genkender rigtig meget af det, Akkari siger med kulturforeningerne – jeg mener også, at de er de store skurke i integrationsspillet”.
Dan Ritto var ikke overrasket over tilråbene og den aggressive adfærd blandt flere af de fremmødte ved aftenens debatmøde:
”Jeg havde forventet en aggressiv tone og fremfærd – det tror jeg også, Ahmed Akkari havde. Man ved, at med unge muslimske mænd er det sådan, at aggression og vrede er noget, man dyrker som kultur. Dels fordi det er noget, deres religion lægger op til, men også, fordi de dyrker det som en kultur. Men så længe det ikke går over i det fysiske, er det jo ikke værre, end at man kan håndtere det”.
Den konservative byrådskandidat ærgrede sig derfor over, at det var nødvendigt for politiet at anholde 15 personer, for at mødet kunne blive afviklet:
”Det er en katastrofe, at det ikke er muligt at holde et helt fredeligt møde i en bydel i Aarhus, uden at det skal udarte sig til genvordigheder med vold, ballade og kanonslag. Det er et problem, at man ikke kan holde møder uden beskyttelse fra politiet og PET, og det er et problem, at vi har en del af Aarhus, hvor der er en helt egen lovgivning og regler og tydeligvis en mangel på accept af det, Ahmed Akkari står for”, understregede Dan Ritto.