Norske tilstande: Tag en taxa og risiker sexchikane eller voldtægt

Colourbox

Du er ikke altid sikker på gaden om aftenen og natten. Derfor er det almindeligt, at kvinder taget en taxa netop for at komme trygt frem eller hjem.

 

At tage en taxa mindsker risikoen for overfald og voldtægt – sådan har det lydt længe. Men sådan er det ikke mere, og da slet ikke i Norge. Her står det slemt til.

 

Utrygheden spreder sig

I den norske hovedstad har taxaselskabet Oslo Taxi modtaget 30 anmeldelser, og selskabet Norgestaxi har fået seks anmeldelser om sexchikane alene i år. Kvinderne har klaget over sexchikane, krænkelser og endda voldtægter under taxaturen, begået af chauffører oftest med indvandrerbaggrund (NRK – svarende til DR i Danmark).

 

En norsk fredsforsker, Hedda Bryn Langemyr, beretter i en kronik på NRK om sine egne oplevelser med seksuel chikane i norske taxaer.

 

”Jeg har boet i Oslo i 12 år. I løbet af de år er jeg ved seks forskellige anledninger blevet seksuelt chikaneret af taxachauffører på vej hjem, senest i forrige uge.”

 

”Fra alle har vi fået at vide, at kvinder, som skal alene hjem, bør tage en taxa for at være på den sikre side, for at undgå ubehagelige tilnærmelser og reducere risikoen for at blive udsat for overgreb. Det er derfor et tankekors, at det netop er taxachauffører med licens, som arbejder for tilsyneladende seriøse selskaber, som har chikaneret mig så mange gange de sidste år,” skriver Hedda Bryn Langemyr.

 

Det er ikke første gang i de senere år, at taxabranchen er blevet forbundet med alvorlige problemer. For nogle år siden havde man den såkaldte taxiskandale om svindel med indtægter og skattebetalinger. Mange af chaufførerne har pakistansk baggrund – tre ud af fire af de omkring 1.000 chauffører, der var involveret i denne skandale, var således norsk-pakistanere.  (Svindel uten grenser. En reise i svart drosjeøkonomi, Ketil Sæter og Einar Haakaas, 2010)

 

Anmeldt, men henlagt

Da 23-årige norske Monika ville hjem fra en julefrokost sidste år, havde den udenlandske taxachauffør helt andre planer. Først begyndte han at række hånden bagud og stryge hende på låret. Dernæst spurgte han, om hun følte sig dårlig. ”Jeg troede, han var bekymret for, at jeg skulle kaste op i bilen,” fortæller Monika til NRK.

 

Chaufføren kørte ind til siden. Med bilen parkeret på en øde byggeplads går han om på bagsædet og siger, at han vil have sex med hende, men Monika nægter.

 

Læs også
Nordmand dræbte sin lillesøster og forsøgte at dræbe muslimer i moské – politiet taler om terror

”Han lægger mig ned og før jeg ved af det, er han i fuld gang. Jeg tænker, at det har han ikke ret til at gøre, det her skal ikke ske med mig,” siger hun til NRK.

 

Selvom voldtægten efterfølgende blev anmeldt, har politiet ikke formået at finde frem til gerningsmanden. Og derfor er sagen nu henlagt.

 

Mørketal

Især i forbindelse med voldtægter antages det, at mørketallet er højt – ofte mere end fem gange højere end det anmeldte. Efter at NRK satte fokus på sagen, har redaktionen modtaget 35 beretninger fra både mænd og kvinder, som siger, de har oplevet lignende situationer (NRK).  Kun hver syvende er gået til politiet med hændelsen. Det har resulteret i én dømt chauffør og fire henlagte sager.  (NRK)

 

”Vi får fra tid til anden anmeldelser, der går på seksuelle handlinger, voldtægtsforsøg og i nogle få tilfælde fuldbyrdet voldtægt. Men vi tror, at der er store mørketal,” siger politikommissær Kari-Janne Lid fra sektion for seksuelle forbrydelser i Oslo Politi distrikt til NRK.

 

Hos det norske Center for voldtægtsofre, DIXI, kender de udmærket til sexchikane og overgreb i taxaer. Men desværre er der mange, der ikke tør anmelde sexchikanen af den simple grund, at taxachaufføren (gerningsmanden) kender deres bopæl (NRK).

 

Ofte er det tilmed svært at bevise, at chikanen eller overgrebet har fundet sted, da der sjældent er vidner. Og det kan også være svært at finde frem til chaufføren, for hvis ikke kunden har betalt med kort, kan det være svært bare at få identificeret køretøjet og selvsagt også chaufføren. Derfor bliver mange sager henlagt (NRK).

Læs også
Syrer dræber mand med sværd på åben gade – Tyskland i chok over drabsbølge med indvandrere som gerningsmænd

 

Taxabranchen

Og usikkerheden har spredt sig i Norge. Hele 22 procent angiver i en undersøgelse foretaget af det norske forbrugerråd, at de finder det utrygt at tage en taxa (NRK).

 

Flere har påpeget, at indretningen af den norske taxabranche er problematisk. Som reglerne er nu, har taxicentralerne ikke særlig stor magt over for chaufførerne, der har livslange licenser til at køre taxa (NRK). Hvis chaufføren bliver utilfreds med selskabet for eksempel på grund af en klage om sexchikane, kan han forlade selskabet og tage sin licens med.

 

Det sætter selskaberne i en svær situation og det betyder, at taxachauffører, der har modtaget klager, fortsat kører videre. Og endda kan chauffører, som tidligere er dømt for sexchikane eller overgreb, køre taxa igen, efter at de i en periode på 1-2 år har mistet tilladelsen til at køre (NRK).

 

Kameraovervågning og overfaldsknap

På grund af NRKs omtale af omfanget af seksuel chikane i norske taxaer, er der nu begyndt at ske en udvikling. Sagen har fået både politikere og taxaselskaberne på banen.

 

Ud over forsøg med kameraovervågning er man blandt andet i gang med at teste et system med en overfaldsknap. Knappen sidder ved passagersædet. Når der bliver trykket på knappen, bliver billeder og lyd af de seneste to minutter og resten af turen sendt til centralen via nettet uden at andre end passageren, der har trykket, ved det.

Læs også
Chok i Holland: Mange politifolk med indvandrerbaggrund er stærkt involveret i kriminel aktivitet

 

”Så vil passageren kunne dokumentere at taxachaufføren eventuelt går over stregen. Vi tror at en sådan løsning vil bidrage til at øge trygheden for alle parter,” siger styreleder i 0-TAXI i Asker og Bærum, Robert Hercz til NRK.

 

Overfaldsvoldtægter

Men det er ikke kun i taxaerne, at kvinderne bliver antastet.  De senere år har Oslo været ramt af en række overfaldsvoldtægter.

 

I 2011 blev der anmeldt 256 voldtægter i Oslo heraf 55 overfaldsvoldtægter. En stigning på 104 procent i forhold til året før (NRK). En undersøgelse fra samme år viste, at hele 32 procent af kvinderne følte sig utrygge på gaden om aftenen (NRK).

 

Fra 2006 til 2009 blev der begået 41 overfaldsvoldtægter i Oslo. Alle gerningsmænd var ikke-vestlige indvandrere med kurdisk eller afrikansk baggrund (NRK).

 

I 2008 anslog en regeringsrapport fra ”Voldtægtsudvalget”, at der hvert år finder mellem 8.000 og 16.000 voldtægter og voldtægtsforsøg sted i hele Norge (NRK).

 

Læs også
En gruppe ’unge’ terroriserer friluftsbad, men det skjules, hvem disse ’unge’ er – så pludselig kommer der en afsløring  

Indvandrere og børn af indvandrere udgør 14 procent af den norske befolkning.  I Oslo er 30 procent af befolkningen indvandrere eller efterkommere (Statistisk sentralbyrå).

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…