Jan har jobbene, men han kan ikke få nogen til at tage arbejdet

Fotos: Abak

Sommer efter sommer oplever Jan Mogensen at mangle ufaglært arbejdskraft til sin virksomhed, Abak Kloakservice.

 

“Jeg har hele tiden ubesatte ufaglærte jobs til en god løn – men der er åbenbart ingen af de arbejdsløse ufaglærte, der vil have dem,” siger han til Den Korte Avis.

 

Abak Kloakservice beskæftiger sig blandt andet med kloakservice, renovering af kloakker, der for eksempel skyldes rotter, vandskader fx som følge af skybrud samt entreprenørarbejde.

 

I øjeblikket mangler Jan Mogensen omkring fire ansatte, men han får ingen henvendelser. Og det selv om arbejdet er ikke-faglært.

 

Det virker paradoksalt, når man tager arbejdsløsheden for ufaglærte i betragtning.

 

Den var i midten af 2013 på ca. 9,7 procent, hvilket svarer til omkring 40.000 fuldtidspersoner. Det er næsten dobbelt så højt som ledigheden for faglærte. Ifølge AE-rådet udgør de ufaglærte knap en fjerdedel af den samlede ledighed. (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd)

 

Nej til lavstatus

Det kan lyde uforståeligt, at en arbejdsgiver ikke kan få besat stillinger, når mange ufaglærte går arbejdsløse. Jan Mogensen anslår, at der pt. er 400 ledige stillinger indenfor kloakbranchen på Sjælland. Og at der på landsplan hver sommer mangler tusind mand.

 

Tal fra Teknologisk Institut viser ligeledes mangel på ufaglært arbejdskraft indenfor jord, beton og kloak. (Fremtidens Kompetencebehov)

 

Lønnen er ellers pæn høj for en ufaglært i størrelsesordenen 150-170 kroner i timen, og der stilles ingen krav til ansøgerne om kompetencer. Alle kan udføre arbejdet, som Jan Mogensen siger.

 

Forklaringen på, at folk ikke tager de ufaglærte jobs, som Jan Mogensen kan tilbyde, skyldes ifølge ham selv fordomme om jobbet og ønsket om prestige.

Læs også
Danske virksomheder efteruddanner for 15 mia. om året

 

”Mange oplever det som et lavstatus job. De går rundt og tror, at det er ulækkert og hårdt arbejde. Men i dag har vi mange maskiner og mængden af hårdt fysisk arbejde er faldet,” siger Jan Mogensen til Den Korte Avis.

 

”De vil ikke tage jobbet, for der er ikke synderlig meget prestige i at lave kloak, selvom de tjener 28.000 kroner om måneden på det. Men som regel vil de have mere. De er kræsne og kræver 180 kr. i timen.”

 

Uddannelse er det eneste rigtige

Jan Mogensen peger også på en anden årsag til den manglende arbejdskraft. Nemlig det store fokus på uddannelse, som præger samfundet.

 

”Det er et problem i Danmark, at alle skal have studentereksamen og store uddannelser. Du kan ikke længere få fat i ufaglært arbejdskraft, og ingen med studentereksamen vil ud og grave kloak,” forklarer Jan Mogensen.

 

”Jeg er i en situation, hvor jeg kan ikke vælge medarbejdere. De vælger mig. Hvis jeg har en der søger, så er jeg tvunget til at sige ja tak.”

 

Læs også
Nye tal viser, at jubelhistorierne om indvandrere i uddannelse og arbejde er falske – danske skatteydere betaler for fiaskoen

Efterhånden er Jan Mogensen holdt op med at slå stillinger op, for det er penge ud af vinduet. Et opslag i en uge koster 8000 kroner og tre uger koster 20.000 kroner, men det giver ikke pote.

 

”Og hvis du endelig får en til samtale, så spørger du ikke, om de kan finde ud af at møde på arbejde eller noget, du spørger, om vedkommende vil give din virksomhed en chance,” siger Jan Mogensen om vilkårene for ansættelser og fortsætter.

 

”Hvis du får en, der søger, så kan du være stensikker på, at han næste dag enten er sygemeldt, eller også hører du ikke mere fra ham. Der er kun sjældent en solstrålehistorie. Så det er rigtig svært.”

 

De, der ikke passer ind

Jan Mogensen ønsker som arbejdsgiver at tage sit ansvar på sig. Han vil gerne give ledige danskere job og han ønsker at hjælpe unge, som bliver tabt i uddannelsessystemet.

 

”Hvad med de unge som ikke magter studentereksamen og videregående uddannelser? Jeg vil have fat i de 22-årige knægte, som ikke kan finde ud og læse og skrive, og som laller grundt på bistand og er tabt i et sort hul. Jeg har forsøgt at lave aftaler med kommuner, jobcentre og AMU-centre. Ideen er god siger de, men folk vil ikke være med.”

 

Historien gentager sig

Læs også
Risiko for overophedning af arbejdsmarkedet inden 2020

For tre år siden var Jan Mogensen og hans firma i medierne om selvsamme problemstilling. På TV forklarede Jan Mogensen, at han havde ledige stillinger til en god løn. Det var dog en handling, som viste sig, at være som at tisse i bukserne.

 

”Dengang fik vi indenfor meget få dage 70 henvendelser fra folk, der aldrig havde været i kloakfaget. Vi tog et par stykker ind, men jeg kunne ikke ansætte ret mange af dem, da jeg højst kan have tre af gangen som starter helt fra bunden, fordi arbejdet kræver oplæring på et halvt år.”

 

Efter dette faldt antallet af ansøgere igen, og Jan Mogensen har siden fortsat kæmpet med at få ansatte til hans virksomhed.

 

Jobbet går til udlændinge

Konsekvensen af Jan Mogensens situation er, at firmaet må sige nej til opgaver, fordi de mangler hænder til at udføre arbejdet.

 

Jan Mogensen er bekendt med flere eksempler på virksomheder, der ikke kan få opgaverne løst hos de professionelle firmaer, der har for mange opgaver og for få ansatte.

 

”For eksempel kender jeg en virksomhed i Hvidovre, der skal have lavet gravearbejde. Han har søgt efter folk på facebook for at få udføre sit arbejde. Han bliver nok nødt at hyre polakkere til det.”

Læs også
Høje offentlige udgifter kan spænde ben for den private sektor

 

”Det ender med, at vi forærer danske ufaglærte jobs væk til udlændinge,” slutter han.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…