CO2-afgift på landbrug skaber skadelige incitamenter i køledisken

Colourbox
Getting your Trinity Audio player ready...

Der findes ingen logisk begrundelse for at indføre afgift på landbrugets produktion af fødevarer. Erhvervet optager mere CO2 fra atmosfæren, end det udleder til den. Det hænger sammen med det biologiske kulstofkredsløb, hvor al fødevareproduktion bygger på fotosyntesens binding af CO2 fra atmosfæren. Desuden leverer fotosyntesen også fossilfri energi til samfundet i form af biogas og andet brændbart plantemateriale (halm og træ) til opvarmningsformål.

 

Alligevel besluttede Svarer-udvalget at foreslå en afgift på landbrugets fødevareproduktion i stedet for det mere logiske: Køledisken (forbruget).

 

Men en afgift på landbrugets produktion af fødevarer vil direkte påvirke situationen i køledisken og modvirke det egentlige formål med klimaindsatsen, at begrænse CO2-indholdet i atmosfæren.

 

Eksempel

I køledisken ligger tre stykker oksekød à 1 kg, som i henhold til FAO/FN har følgende klimaaftryk:

  1. Det danske kød udleder 13,9 kg CO2.
  2. Det udenlandske kød udleder i gennemsnit 45 kg CO2 – altså 3 gange så meget.
  3. Det sidste stykke kød, som kommer fra Sydamerika, udleder endda 76 kg CO2 – altså mere end 5 gange så meget.

 

En CO2-afgift specielt på dansk landbrugsproduktion vil give følgende resultat:

Det mest klimavenlige danske kød vil stige i pris eller udgå af produktion. Det 3 – 5 gange så klimabelastende importerede kød vil dermed få en konkurrencefordel. Markedsøkonomien vil herefter sørge for, at der udledes mere CO2.

 

Hvordan mon den stigende CO2-udledning påvirker klimaet?

Og hvordan mon det vil gå med politikernes udstillingsvindue, hvor Danmark med en klima-betydning på under 0,1 pct. skal agere verdens store foregangsland?

 

Poul Vejby-Sørensen

 

Del på Facebook