En ABC om CO2, som burde være gængs viden

Colourbox
Getting your Trinity Audio player ready...

CO2-ABC

 

1

Dansk udledning af CO2 er i praksis umålelig. Den udgør kun 0,1%.

 

2

Derfor angiver politikerne, at betydningen af dansk klimaindsats er ”det gode eksempel” for resten af verden.

 

3

De foreliggende modeller (Svarer-udvalget) går ud på at lægge CO2-afgift på dansk fødevareproduktion. Det vil føre til højere pris (og delvis produktionsophør) for danske fødevarer, der forsyner et marked på 15 mio. forbrugere i ind- og udland. Da danske fødevarer hører til de mest klimavenlige, betyder det, at 15 mio. forbrugere gradvist vil lægge forbruget over på mere klimabelastende produkter fremstillet uden for Danmark.

Resultat: Større udledning. Denne model er altså IKKE et godt eksempel til efterfølgelse!

 

4

En forbrugsafgift (”køledisken”), som Svarer-udvalget hurtigt fravalgte, vil kunne fremme forbrugernes valg af klimarigtige produkter omend med begrænset rækkevidde.

 

Resultat: Mindre udledning. Denne model kunne eventuelt være et eksempel til efterfølgelse.

 

5

Hvis danske politikere virkelig vil gøre noget for at begrænse ophobningen af CO2 i atmosfæren, kan de jo bruge milliarderne på at opkøbe og annullere CO2-kvoter eller investere i noget så eksotisk som atomkraftværker i Kina, Indien og andre kulkraft-nationer. Det ville batte.

 

Men det klimapolitiske flertal vil tilsyneladende hellere fortsætte med klimalovens kreative bogføring ved at rette skytset mod de klimavenlige danske fødevarer og dermed i virkeligheden bidrage til en forøget CO2-ophobning i atmosfæren. Det er dybt foruroligende!

 

Poul Vejby-Sørensen, Strib, Middelfart

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…